Kvinnesyndromet PCOS:

- Jeg følte skam

Marthe (29) fikk beskjed av legen at om hun trente styrke ville hun til slutt se ut som en mann. PCOS er en av de vanligste kvinnesyndromene, men som nesten ingen kjenner til.

ØNSKER ÅPENHET: Marthe Hilde ønsker å skape et rom for å snakke om det vanlige syndromet som rammer mange kvinner. Hun mener det ikke skal være noe skam i å ha litt ekstra testestoron i kroppen. Foto: Privat
ØNSKER ÅPENHET: Marthe Hilde ønsker å skape et rom for å snakke om det vanlige syndromet som rammer mange kvinner. Hun mener det ikke skal være noe skam i å ha litt ekstra testestoron i kroppen. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Marthe Hilde (29) fikk påvist PCOS da hun var 21 år.

- Da en venninne fortalte meg at hun sleit med hårvekst i ansiktet, uregelmessig menstruasjon og litt runde kanter, skjønte jeg at vi hadde samme diagnose, forteller Hilde.

Morgenrutinen hennes startet alltid med barberskum, høvel, og en hudpleierutine for å forebygge rødhet på haken.

- Man føler jo litt skam, en kvinne skal jo ikke ha skjegg liksom, forteller Hilde.

I løpet av åtte år med PCOS har hun vært hos fire forskjellige leger. Hun sier hun har fått mange forskjellige svar.

BEHANDLING: Marthe Hilde har nylig startet elektrolysebehandling. Det er en strømbasert hårfjerningsmetode, som ødelegger hårrøttene med impulser fra en nål. Resultatet vil komme etter tid. Foto: Privat
BEHANDLING: Marthe Hilde har nylig startet elektrolysebehandling. Det er en strømbasert hårfjerningsmetode, som ødelegger hårrøttene med impulser fra en nål. Resultatet vil komme etter tid. Foto: Privat Vis mer

Da diagnosen ble satt i 2015, ble Hilde fortalt at hun var et «tekstbok-eksempel» på en PCOS-pasient. Med cyster på eggstokkene, uønsket hårvekst og overproduksjon av testosteron.

- Gynekologen sa at siden jeg produserte så mye testosteron, kom jeg til å se ut som en mann hvis jeg trente styrke, hevder Hilde.

En lettet Hilde er glad for å endelig ha fått en forklaring på den hårete haken, mensen som alltid er sein og en vekt som ikke går nedover.

Gjentatte legebesøk

I 2015 begynner hun på p-piller som behandling, for å stabilisere hennes hormonelle ubalanse.

Noen år seinere drar Hilde til legen for ny celleprøve, for å se om p-pillene har hatt effekt. Da blir hun fortalt at hun ikke lenger har diagnosen.

SKUFFET: Hilde er fortvilet. Selv om hun oppsøker spesialister innenfor feltet, føler hun ikke at hun blir møtt med så mye kunnskap om hvordan hun kan takle livet best mulig med PCOS. Foto: Privat
SKUFFET: Hilde er fortvilet. Selv om hun oppsøker spesialister innenfor feltet, føler hun ikke at hun blir møtt med så mye kunnskap om hvordan hun kan takle livet best mulig med PCOS. Foto: Privat Vis mer

- Det var jo p-pillene som overkjørte symptomene. PCOS er jo et syndrom, det kan ikke bare forsvinne. Så hva skulle da forklare hårveksten, cravingsene og en stillestående vekt?

Hilde sier hun gjennom hele livet har hatt et normalt forhold til mat.

- Jeg har alltid spist «normalt» og trent regelmessig, så vekten er litt uforklarlig, forteller hun.

Hun bestemmer seg for å oppsøkte enda en gynekolog.

- Jeg ble fortalt at jeg skulle komme tilbake om jeg ønsket å bli gravid, og fikk utskrevet en krem for å dempe hårveksten. Kremen fungerte ikke, men jeg bestemte meg for å fortsette på kombinasjonspillene jeg har gått på siden jeg fikk diagnosen, forteller Hilde.

Kombinasjonspillene kom med en rekke bivirkninger. Hilde begynte å slite med ting hun aldri har slitt med før.

- Pillene tullet fælt med hodet mitt. Jeg kom i kontakt med en lege som sa jeg aldri skulle gått på slike piller fra starten av, på grunn av familiens sykdomshistorikk. Så jeg byttet p-piller, noe som forverret PCOS-symptomene mine, forteller Hilde.

POSITIV: Når Hilde først fikk påvist PCOS syntes hun det var skummelt, selv om det var vanskelig å innse når hun var så ung. Hun holdt humøret oppe, i troen om at det finnes noen behandlingsmetoder som passer henne. Foto: Privat
POSITIV: Når Hilde først fikk påvist PCOS syntes hun det var skummelt, selv om det var vanskelig å innse når hun var så ung. Hun holdt humøret oppe, i troen om at det finnes noen behandlingsmetoder som passer henne. Foto: Privat Vis mer

Gikk ned 24 kilo

Kosthold og trening er en av de mest kjente behandlingsmetodene for PCOS og PCOS-symptomer. Hilde bestemte seg for å ta grep etter å ha googlet seg rundt for å selv finne behandlingsmetoder.

- Jeg har alltid vært litt overvektig, så etter videregående var jeg veldig streng med meg selv og gikk ned 24 kilo, forteller Hilde.

Etter studietida forteller Hilde at hun falt ut av den gode rutinen, og kiloene kom krypende tilbake.

I 2022 bestemte hun seg for å oppsøkte enda en lege, som hun har gått til siden.

- Hos min nåværende lege, ble jeg møtt med et åpent sinn. Jeg har fått flere behandlingstilbud, og sluttet på p-piller, forteller Hilde.

Målet er en sunn livsstil, uten noen form for hormonpreparat. I dag føler hun seg på riktig vei til et sunt liv med PCOS.

Avkrefter myte

Jan Mellembakken er gynekolog og ekspert på PCOS. Han har jobbet 31 år på Rikshospitalet, men jobber nå på Volvat Storo.

- Man sier at 15 prosent av kvinner har PCOS, og det er et genetisk syndrom som kan bli framprovosert av overvekt, og ulike forhold i svangerskapet, forteller Mellembakken.

Det finnes flere symptomer på PCOS, hvor det vanligste er sjelden til ingen menstruasjon.

EN AV FÅ: Mellembakken er forsker, gynokolog og spesialist i kvinnesykdommer som endometriose og PCOS. Foto: Privat
EN AV FÅ: Mellembakken er forsker, gynokolog og spesialist i kvinnesykdommer som endometriose og PCOS. Foto: Privat Vis mer

- 36 dager eller mer uten mensen kan være et tegn på PCOS, men også flere blødninger per måned, forteller Mellembakken.

Et rykte som svirrer i PCOS-miljøet er at kvinner med diagnosen ikke kan få barn, på grunn av sjelden eller manglende eggløsning. Dette avkrefter PCOS-eksperten.

- Barn kan man få! Man trenger bare kanskje litt medikamenter, forteller han.

Syndromet kan gi alvorlige helseproblemer. Det kan følge med en rekke symptomer og plager, som blant annet unormal hårvekst på kropp og ansikt, uren hud, høyt insulin, spiseforstyrrelser, cravings, fatigue, ufrivillig barnløshet og overvekt. Samtidig er det mye ekspertene ikke vet om syndromet.

Mellembakken forteller at behandlingsmetoder blir funnet ut ifra hvilket symptom som er dominerende hos PCOS-pasienten.

- Den beste behandlingen er å gå ned i vekt hvis du har en BMI høyere enn 25. Etter det jobber vi direkte mot problemet pasienten har i forbindelse med PCOS, forteller Mellembakken.

Tabu

Mellembakken har slått seg sammen med tolv forskere i Norden for å forske på kvinnesyndromet.

- Årsaken til at det er lite forskning på PCOS er fordi det er vanskeligere å få forskningsmidler til denne type forskning. Rett og slett fordi kvinnehelse diskrimineres, mener Mellembakken.

Syndromet er også lite omtalt generelt.

- Det tror jeg delvis skyldes at mange kvinner ikke synes det er så lett å prate om at man legger på seg, har vanskeligheter med å få barn og har uønsket hårvekst/tap, forteller Mellembakken.

Startet forening

Ann Helen Brendehaug er nestleder i «PCOS Norge». Sammen med styreleder Regine Vinnes Wiig Andersen har de startet en landsdekkende forening for alle med PCOS.

Brendehaug har selv diagnosen og ønsker nå å dele kunnskapen hun har opparbeidet seg gjennom 21 år med PCOS.

PCOS SØSTRE: Hilde er aktiv i en facebookgruppe med over 4500 kvinner med PCOS. Her deler de tips og erfaringen om hverdagen med PCOS. Foto: Privat
PCOS SØSTRE: Hilde er aktiv i en facebookgruppe med over 4500 kvinner med PCOS. Her deler de tips og erfaringen om hverdagen med PCOS. Foto: Privat Vis mer

- Etter jeg fikk mer kunnskap om diagnosen min var jeg lenge sur på helsevesenet. Jeg følte at de som skulle backet meg ikke ga meg essensiell informasjon, som kunne gitt meg symptomlette. Så nå ønsker jeg å dele min kunnskap for å hjelpe andre i samme situasjon, forteller Brendehaug.

- PCOS er mye mer komplekst enn det samfunnet er klar over, og forringer livskvaliteten til de som lever med syndromet hver eneste dag, fortsetter hun.

En bekymring som står forening nært er det manglende oppfølgingstilbudet for kvinner med PCOS.

- Kvinner med PCOS har betydelig høyere risiko for tilleggssykdommer som diabetes type 2, svangerskapsdiabetes, høyt blodtrykk, hjertesykdommer, forhøyet kolesterol, ikke-alkoholisk fettleversykdom, migrene, astma og livmorkreft. Så et godt oppfølgingstilbud gjennom livet er viktig for å sørge for at ikke en høytfungerende pasientgruppe blir en økonomisk belastning i framtida, forteller Brendehaug.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer