Ikke alle jublet da Norge åpnet:

- Jeg følte sorg

Mens store deler av Norge var i gledesrus over landet ble gjenåpnet, var det helt andre følelser i sving hos familien Gunnarson i Oslo. - Det var en ganske trist dag, sier Elin.

IKKE VIKTIG - 24. september var en ganske trist dag. En sånn dag som jeg tenkte at «ok, takk. Det var beviset på at denne gruppen ikke er viktig», sier Gunnarson.
IKKE VIKTIG - 24. september var en ganske trist dag. En sånn dag som jeg tenkte at «ok, takk. Det var beviset på at denne gruppen ikke er viktig», sier Gunnarson. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 71.56% Første dose: 79.06%

På Løren i Oslo bor Elin Gunnarson sammen med datteren Hedda (8) og sønnen William på ti år. Utenfor de store glassvinduene i det nybygde leilighetskomplekset plasker regnet ned, og bladene har begynt å gulne.

Høsten er normalt en periode fylt med bekymring for sykdom, men i år er den enda verre. For første gang siden pandemien nådde Norge, er ikke resten av befolkningen med på dugnaden lengre.

- 24. september var en ganske trist dag. En sånn dag som jeg tenkte at «ok, takk. Det var beviset på at denne gruppen ikke er viktig», sier Gunnarson.

- Skal vi orke enda mer?

For ti år siden ble hun mamma til William, en gutt født med den alvorlige og sjeldne muskelsykdommen Nemalin myopati. Så sjelden er skydommen at til og med Google står uten svar, og den spenner seg fra et behov for rullestol til å være livstruende. William har den nest alvorligste graden av sykdommen, og er avhengig av pustehjelp og overvåkning døgnet rundt.

ALVORLIG DIAGNOSE: På dagtid er alltid to assistenter til stede, mens han om natten overvåkes av én.
ALVORLIG DIAGNOSE: På dagtid er alltid to assistenter til stede, mens han om natten overvåkes av én. Vis mer

Alt fra en forkjølelse til strømbrudd kan være farlig for ham, så da en verdensomspennende pandemi plutselig sto på trappene, opplevde Gunnarson situasjonen som uvirkelig.

- Jeg husker jeg tenkte at det ikke kunne være sant. Skal vi orke enda mer i dette liv? Jeg tenkte at det ville bli umulig.

Men 12. mars stengte Norge, og plutselig skulle alle leve som den lille familien. Smittevernrutiner, avstand og håndvask ble hverdagen for alle, og frykten for smitte var ikke så påtrengende likevel. Med en felles forståelse om å frastå fra sosial kontakt, klarte de til og med å skape en riktig så hyggelig hverdag sammen med assistentene, og arrangerte både sommerfest, halloween og samlet seg rundt treretters middager.

Endret alt

Men for noen uker siden kom beskjeden som endret alt. Nå var stort sett alle fullvaksinert, og hverdagen skulle tas tilbake.

I Norge er det imidlertid bare gitt godkjenning til å vaksinere barn ned til 12 år, og ti år gamle William står fortsatt ubeskyttet i møte med coronaviruset.

HJELPER TIL: Lillesøster Hedda hjelper gjerne til når storebroren for eksempel skal flyttes fra rommet sitt og inn i stua.
HJELPER TIL: Lillesøster Hedda hjelper gjerne til når storebroren for eksempel skal flyttes fra rommet sitt og inn i stua. Vis mer

- Han burde fått tilbud om vaksine for lengst. Selv om den ikke er godkjent for barn på hans alder ennå. For meg som mamma til et alvorlig sykt barn, så er det ikke nok å høre at myndighetene ikke vet helt ennå, for det vi vet er at det hadde vært fryktelig skummelt om William fikk corona. Det er jeg livredd for.

Hun mener det bør åpnes for at legene kan gjøre individuelle vurderinger av behovet for vaksine for de som er aller mest utsatt, uavhengig av alder.

- Hvis Williams lege hadde frarådet det, da hadde vi jo aldri latt ham få vaksinen, men det er jo mange leger som synes det er spesielt at man ikke kan gjøre unntak.

- En glemt gruppe

Gunnarsson, som er nestleder i Løvemammaene, en diagnoseuavhengig organisasjon som jobber med å opplyse om og forbedre syke og funksjonshemmede barn og unges rettigheter i Norge, forteller at mange av medlemmene opplevde gjenåpningen som brå og voldsom. I flere av familiene var det både medlemmer og assistenter som ikke hadde rukket å ta dose to enda.

- Myndighetene har glemt denne gruppen hele veien. Det har vi opplevd gjentatte ganger.

Gunnarson mener helseministeren i sin gjenåpningstale burde vært klarere på at det ikke er alle som nå kan gå tilbake til normalt.

- Jeg opplever det som at det er et ønske at barna nå skal bli smittet, og at man har glemt denne gruppen som ikke bør bli det. Når man til og med bretter sammen målestokken … da får vi brette den ut enda lenger, fordi ingen andre lenger holder avstand, sier hun og fortsetter:

GAMER MED FAR: William er som mange andre 10-åringer veldig glad i å game, og kan bruke timevis foran skjermen. Her sammen med pappa Patrik Erlandsson.
GAMER MED FAR: William er som mange andre 10-åringer veldig glad i å game, og kan bruke timevis foran skjermen. Her sammen med pappa Patrik Erlandsson. Vis mer

- Det ble oppfordret til å gå ut og være med på festen, og det var bare hurra. Vi savnet fokus på at det er viktig å fortsatt respektere at enkelte må bruke munnbind og holde avstand. Det burde vært sagt tydelig ifra at dette fortsatt ikke er over, men mange har oppfattet at det er over nå, og da har myndighetene feilet.

SLUTT: Helse- og omsorgsminister Bent Høie fjerner regelen om en meters avstand på klassisk symbolsk vis. Vis mer

«Stakkars barn»

Allerede to timer ut i gjenåpningen fikk Gunnarson og familien merke akkurat det på kroppen.

Ikledd munnbind og med god avstand til andre, dro hun, datteren Hedda og mormor på handletur for å kjøpe bursdagspresang til William.

- Vi ble møtt av en mann som sa «stakkars barn som du tvinger til å gå med munnbind». Han var skikkelig verbal og han ga seg ikke heller. Det endte med at jeg måtte snu ryggen til for jeg var så sinna at jeg var redd for hva jeg kunne finne på, forteller hun.

- Vi blir easy target og blir sett på som ekstra hysteriske.

Også datteren Hedda ble påvirket av hendelsen, forteller hun.

- William har en lillesøster som er livredd for å smitte ham, så det første hun sa til meg var at «jeg vil ikke at William skal dø. Han skal ikke dø av corona. Det er ikke synd på meg, jeg vil ha på munnbind».

HJEMMESKOLE: Frykten for at William skal smittes av coronaviruset er stor, og lillesøster Hedda må ha hjemmeskole i perioder med mye smitte. Denne høsten han hun vært hjemme siden 2. september.
HJEMMESKOLE: Frykten for at William skal smittes av coronaviruset er stor, og lillesøster Hedda må ha hjemmeskole i perioder med mye smitte. Denne høsten han hun vært hjemme siden 2. september. Vis mer

Innad i Løvemammaene er det mange som forteller om både liknende historier og blikk det er umulig å misforstå, forteller hun.

- Vi tar oss som regel ikke nær av det, men når jeg har med datteren min så er det klart at det gjorde noe med meg.

Holder datteren hjemme

Gunnarson er klar på at hun unner folk å leve mer normalt, men mener at det fortsatt må tas hensyn.

- Vi må faktisk handle mat og gå på apoteket, så det hadde vært veldig fint om man kunne holdt på avstanden her, og brukt munnbind om det ikke er mulig, sier hun.

Denne høsten har åtte år gamle Hedda blitt holdt hjemme fra skolen siden 2. september.

- Ellers har vi vært i tett dialog med skolen hele veien, og har tatt henne ut av skolen noen uker når det har kommet meldinger om smittetilfeller, og også noen uker i etterkant av ferier.

- Hva hadde vært det beste for dere i situasjonen vi står i nå?

- Først og fremst vaksinen. Men jeg mener også at det burde vært gult nivå i skoler og barnehager en stund til. Det hadde trygget barna som er ekstra utsatt for alvorlig sykdom, og også søsknene deres.

Løvemammaene har utformet en tiltaksplan med konkrete punkter for å ivareta kronisk syke barn og deres pårørende, som ble oversendt til helsemyndighetene.

IKKE MED PÅ FESTEN: Ti år gamle William står fortsatt ubeskyttet i møte med coronaviruset.
IKKE MED PÅ FESTEN: Ti år gamle William står fortsatt ubeskyttet i møte med coronaviruset. Vis mer

- Vi trodde det skulle komme en plan for de som ikke er vaksinert, men det har det ikke gjort.

- Forstår at noen er utrygge

Dagbladet har forelagt Helse- og omsorgsdepartementet kritikken fra Gunnarson. Statssekretær Saliba Korkunc sier til Dagbladet at han forstår at noen føler utrygghet etter gjenåpningen, men at steget ble tatt fordi det store flertallet av befolkningen nå er fullvaksinert og godt beskyttet.

- Barn og unges helse har hatt høy prioritet gjennom hele pandemien. Vi vil selvsagt at færrest mulig blir smittet med covid-19, og spesielt sårbare barn som har økt risiko for alvorlig sykdom. Så snart FHI fant det faglig forsvarlig å anbefale vaksine til barn og unge under 18 ble dette innført. Dessverre er det ikke noen vaksine per i dag i Norge som er godkjent til bruk for barn under 12 år, sier han og fortsetter:

- Dette vil vi følge med på etter hvert som nye studier ser på dette, og dersom vaksiner også blir tilgjengelig for dem under 12 år, vil også vi vurdere å tilby dette her i landet. Inntil det eventuelt skjer er det viktig at alle rundt disse barna lar seg vaksinere med to doser.

BARNEVAKSINE: FHI-overlege Preben Aavitsland sier en vaksine for barn kan være på trappene. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
BARNEVAKSINE: FHI-overlege Preben Aavitsland sier en vaksine for barn kan være på trappene. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Vis mer

- Kan snart komme barneversjon

FHI-overlege Preben Aavitsland sier han har stor forståelse for bekymringene Løvemammaene og andre foreldre til syke barn har, og har hatt, under pandemien.

- Det er derfor viktig med god informasjon om hva som er den reelle risikoen, slik at det ikke gjøres tiltak uten at det er god grunn. Vi og Norsk barnelegeforening er opptatt av at også alvorlig syke barn har lav risiko for alvorlig koronasykdom, og at det er viktig at deres vanlige skole- og behandlingstilbud blir ivaretatt, sier han.

- Hvorfor er det ikke anbefalt at man kan ta individuelle vurderinger hva gjelder vaksine for barn som åpenbart har svært høy risiko for å bli alvorlig syk ved smitte?

- Ingen av coronavaksinene er godkjent av Legemiddelverket for bruk til barn under 12 år, og vi vet ikke hva slags bivirkninger disse vaksinene har hos så små barn. Vi tror det snart vil bli godkjent en egen barneversjon av vaksinen fra Pfizer, og da kan det bli aktuelt å tilby denne til barn med særlig risiko, svarer Aavitsland.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer