- Jeg fordømmer FNs fordømmelse

Ehud Olmert liker ikke reaksjonene på Beit Hanoun-massakren

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Israels statsminister gikk i dag til verbalt angrep mot FN-resolusjonen som krever at Israel trekker sine tropper ut fra Gazastripen. Resolusjonen krever også en rapport om hva som skjedde da 18 familiemedlemmer ble drept i Beit Hanoun-massakren for to uker siden.

Etter massakren gikk FN ut og fordømte Israels offensiv på Gazastripen. Statsministeren svarte da med å kalle angrepet mot boligblokken i Beit Hanoun for en teknisk feil.

- Jeg ser alvorlig på resolusjonen. Vi er ikke i tvil om at staten Israel ikke er de som må svare for drap på sivile, sa Olmert på kabinettets ukentlige møte i dag.

Han mener at det er militante palestinske grupper som er skyld i at Israel dreper sivile palestinere.

Ikke bindende

FN-resolusjonen ble med overveldende flertall vedtatt av FNs generalforsamling på fredag. Mens 156 land stemte for resolusjonen, stemte sju land imot, deriblant Israel, USA, landets nøkkelallierte, og Australia. Alle EU-landene stemte for resolusjonen.

Resolusjonen er etterlengtet og FN har tidligere blitt kritisert for å være handlingslammet i forhold til Israels offensiv på Gaza.

I forrige uke la USA ned veto mot resolusjonen i sikkerhetsrådet. Resolusjonen som nå er vedtatt er bare vedtatt av generalforsamlingen , og ikke av sikkerhetsrådet. Dermed er den heller ikke bindende.

KABINETT-MØTE: De israelske myndighetene liker dårlig at FN har fordømt landes Gaza-offensiven. Alle foto: SCANPIX
KABINETT-MØTE: De israelske myndighetene liker dårlig at FN har fordømt landes Gaza-offensiven. Alle foto: SCANPIX Vis mer

For å få den igjennom generalforsamlingen, måtte resolusjonen bli mildere i forhold til Israel, i tillegg måtte det tas inn at de palestinske selvstyremyndighetene må jobbe aktivt for å sette en stopper for rakettutskytningen mot Israel.

Fortsetter offensiven

Olmert understreker at Israel ikke vil stoppe sin nå fire måneder lange offensiv i Gaza. Han kaller Gaza-offensiven et angrep på militante palestinere, dette til tross for at det er sivile som blir drept i angrepene.

- Vi vil fortsette å gjøre det vi kan for å beskytte israelere mot de militantes rakettutskytninger, sa Olmert.

Et hundretalls hjemmelagde raketter er blitt skutt mot Nord-Israel fra militante på Gazastripen i løpet av det siste året. Og i forrige uke døde en israelsk kvinne i et rakettangrep.

Andre medlemmer av Olmerts kabinett uttrykte seg mye krassere mot FN-resolusjonen.

- Det internasjonale samfunnets hykleri er trist. Når Israel reagerer for å beskytte sine egne borgere, skal FN plutselig fordømme oss. Dette er hykleri, sa justisminister Meir Sheetrit.

-HYKLERI: - Skal FN plutselig fordømme oss. Dette er hykleri, sier justisminister Meir Sheetrit.
18 DREPT OG 60 HARDT SKADD: Her begraves noen av ofrene i Beit Hanoun-massakren.