Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg forelsket meg i en kvinnelig snikmorder

Hva gjør du når kjæresten din sent en kveld innrømmer å ha drept et tosifret antall mennesker?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Jason P. Howe er en erfaren fotojournalist som har rapportert fra Irak, Libanon, Afghanistan og en rekke land i Latin-Amerika.

Men i Colombia opplevde han noe man kanskje helst ikke vil oppleve: At kvinnen du nettopp har elsket med for første gang forteller deg at hun har tatt minst ti liv.

200 000 døde

Det var i 2001 Howe dro til Colombia for å dekke striden mellom FARC-geriljaen og de militære og paramilitære styrkene i landet.

Krigen, som har kostet over 200 000 mennesker livet de siste fire tiårene, blir ofte framstilt som en narkokrig mellom den kommunistiske FARC-geriljaen og paramilitære UAC og deres støttespillere i regjeringen. Howe ville skildre konflikten dypere.

- Røttene til denne konflikten er dypt begravet i den sosiale og økonomiske ubalansen som gjennomsyrer hele landet. En stor arbeiderklasse lever i fattigdom mens de fyller lommene til en liten men rik overklasse som eier 90 prosent av landets eiendommer og næringsliv, skriver Howe i en epost til Dagbladet.no.

Fulgte geriljaen i krigen

Howe ville reise og bli kjent med begge sidene i konflikten. Først besøkte han FARC-geriljaen, og fikk etterhvert lov til å bo i en av geriljaleirene deres.

I LYKKELIGERE TIDER: Den britiske fotojournalisten Jason P. Howe og hans daværende kjæreste, snikmorderen Marylin. Bildet er tatt i 2003. Foto: JASON P. HOWE
I LYKKELIGERE TIDER: Den britiske fotojournalisten Jason P. Howe og hans daværende kjæreste, snikmorderen Marylin. Bildet er tatt i 2003. Foto: JASON P. HOWE Vis mer

Etter å ha dokumentert dagliglivet deres og til og med vært med og tatt bilder i et væpnet sammenstøt med myndighetenes styrker ønsket han å bli kjent med den andre siden.

Det var da han møtte Marylin, en ung vakker kvinne som hadde gode kontakter blant de militære og de paramilitære. Hun inviterte den unge fotografen til å bo hjemme hos seg og familien.

- Jeg har drept minst ti

Etter flere besøk, avbrutt av reiser hjem til England og reportasjeoppdrag i Irak og andre steder i Colombia, ble de et slags par.

En kveld på et hotellrom kom hemmeligheten fram. Jason visste at hun hadde blitt med i paramilitære UAC, og vært med i kamper, men først nå fikk han hele historien.

Hun hadde blitt en snikmorder, og hadde minst ti liv på samvittigheten.

En stund levde han fint med situasjonen, men romantikken kjølnet da hun begynte å ta regulære leiemorderoppdrag for penger, drap som ikke var knyttet til borgerkrigen. Hun drepte elskerinnen til en venninnes kjæreste. Hun drepte egne venner.

- Den andre gangen er litt enklere enn den første gangen, men som de sier her: «Kan du drepe en kan du drepe mange», fortalte hun ham.

image: - Jeg forelsket meg i en kvinnelig snikmorder

Drept av sine egne

Det ble slutt. Da hadde Marylin drept 23 personer. Howe reiset videre til nye krigsreporteroppdrag i Afghanistan og Irak. De holdt kontakt via epost av og til, men etter en stund hørte han ikke mer fra henne. Han fryktet det verste,og reiset til Colombia.

Det viste seg at hun var drept av sine egne, steinet og skutt. Enten fordi hun ville forlate de paramilitære, eller fordi noen trodde hun var en dobbeltagent.

- Jeg ønsker å tro at hun hadde bestemt seg for å slutte. Jeg ønsker å tro at hun ikke var den kalde, hjerteløse og onde drapskvinnen hun framsto som. Men hvem prøver jeg å lure? skriver Howe.

Howe er nå er på reportasjeoppdrag i en krigssone i Asia.  Boka «Colombia: Between the Lines» kommer ut seinere i år. Bildene er gjengitt med tillatelse fra Howe.

Du kan lese hele hans historie i The Independent.

ET DOBBELTLIV:</B> Marilyn renser pistolen mens familien ser på.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media