- Jeg forlater ikke Gordon

Forsvarsministeren avviser at han trekker seg på grunn av statsministerens problemer.

DRO IKKE PÅ GRUNN AV PROBLEMENE: John Hutton trekker seg som forsvarsminister, men sier han har planlagt å gjøre det over lengre tid. Han er den sjette i rekka av ministre som har forlatt Gordon Brown de siste dagene. Foto: AP/SCANPIX
DRO IKKE PÅ GRUNN AV PROBLEMENE: John Hutton trekker seg som forsvarsminister, men sier han har planlagt å gjøre det over lengre tid. Han er den sjette i rekka av ministre som har forlatt Gordon Brown de siste dagene. Foto: AP/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Den britiske statsministeren Gordon Brown strever nå med å legge en ny regjeringskabal, samtidig som det ble kjent at enda et medlem av regjeringen, finansminister John Hutton, trekker seg.

Hutton er den sjette ministeren som forsvinner siden tirsdag. I går kveld vakte det stor oppsikt at arbeids- og pensjonsminister James Purnell ble den femte ministeren på tre dager som trakk seg, samtidig som han rettet sterk kritikk mot den svekkede statsministeren.

Brown er under stor press etter dårlige meningsmålinger og intern strid om han bør fortsette som partileder. Hutton sier imidlertid at det ikke er grunnen til at han forlater politikken.

- Jeg forlater ikke Gordon, jeg forlater ikke partiet og jeg forlater ikke min regjering, sier Hutton til Sky News.

- Må vise samhold
Hutton sier at han har snakket om å forlate toppolitikken lenge, og at dette ikke er en plutselig beslutning. Før ham har innenriksminister Jacqui Smith og kommunalminister Hazel Blears måttet trekke seg etter frynsegodeskandalen som har rystet britisk politikk. I tillegg har to ministre med mindre roller trukket seg, før arbeidsminister Purnell leverte et oppsigelsesbrev der han ba Brown om å trekke seg i går kveld.

- Jeg mener sterkt at alle parlamentsmedlemmer har et ansvar for å vise samhold og støtte for vår leder og statsminister i denne tida, og det er absolutt det jeg vil gjøre når jeg trekker meg tilbake til bakerste benk, sier han i en uttalelse ifølge Daily Telegraph.

Da Purnell gikk av som minister, skrev han et brev der han gikk krasst ut mot Gordon Browns innsats som statsminister og partileder.

- Jeg tror at ditt lederskap gjør en konservativ seier mer, ikke mindre sannsynlig. Det ville være en  katastrofe for landet vårt. Jeg ber deg derfor om å tre til side for å gi partiet vårt en mulighet til å vinne valget. Samtidig trekker jeg meg fra regjeringen, skriver han

Beholder nøkkelministre
Samtidig skal 75 parlamentsmedlemmer ha stilt seg bak en epostkampanje som krever statsministerens avgang. Og på toppen av de interne problemene ser det foreløpig ut som at Labour har gjort det dårlig i lokal- og EU-valget som ble gjennomført i går.

I sin omrokerte regjering har Brown latt flere få beholde jobben, blant dem finansminister Alistair Darling, på tross av spekulasjoner om at han ville bli byttet ut, sier kilder til flere britiske aviser. Også utenriksminister David Miliband og justisminister Jack Straw skal fortsette i sine poster.

Alan Johnson, som er spådd å bli en av Labours neste topper, går fra posten som helseminister til innenriksminister.

UTE: Jacqui Smith, Hazel Blears, James Purnell og John Hutton er de fire sentrale ministrene som har forsvunnet fra Gordon Browns regjering de siste dagene. Foto: AFP/SCANPIX
UTE: Jacqui Smith, Hazel Blears, James Purnell og John Hutton er de fire sentrale ministrene som har forsvunnet fra Gordon Browns regjering de siste dagene. Foto: AFP/SCANPIX Vis mer