FORHATT: Cruiseskipkaptein Francesco Schettino har vært i hardt vær etter at luksusskipet Costa Concordia kantret i forrige uke. Han blir blant annet kritisert for å ha forlatt skipet midt under redningsaksjonen. Selv hevder han at han egentlig ville hjelpe til, men falt oppi en livbåt. Foto: REUTERS/Enzo Russo/ANSA
FORHATT: Cruiseskipkaptein Francesco Schettino har vært i hardt vær etter at luksusskipet Costa Concordia kantret i forrige uke. Han blir blant annet kritisert for å ha forlatt skipet midt under redningsaksjonen. Selv hevder han at han egentlig ville hjelpe til, men falt oppi en livbåt. Foto: REUTERS/Enzo Russo/ANSAVis mer

- Jeg forlot bare skipet fordi jeg falt oppi en livbåt

Utdrag fra avhørene med den forhatte cruisekapteinen er lekket til pressen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Italias mest forhatte mann for øyeblikket, cruiseskipkaptein Francesco Schettino (52), mente egentlig ikke å forlate det kantrede skipet, ifølge ham selv.

Egentlig ville han ha blitt igjen og hjulpet til, men han snublet rett og slett og falt oppi en livbåt.

Dette er i hvert fall forklaringen kapteinen har gitt politiet, ifølge flere internasjonale medier, deriblant Daily Telegraph og Daily Mail.

Ingen redningsvest Under et tre timers langt politiavhør i går, skal kapteinen blant annet ha forklart at det var en vill kamp om å å plass i livbåtene etter at det luksusriøse cruiseskipet Costa Concordia kantret på fredag:

- Jeg hadde ikke redningsvest engang, for jeg hadde gitt den til en av passasjerene. Jeg prøvde å hjelpe folk oppi båtene på en rolig og ordentlig måte. Plutselig, fordi skipet lå i en 60- til 70-graders vinkel, falt jeg oppi en av båtene, sier han.

Schettino forklarer videre at han ble sittende fast i båten i rundt en time før den ble senket ned på vannet.

Hilste på kollega Beskyldningene har haglet mot Francesco Schettino etter den dramatiske ulykken i forrige uke. Han er blitt sterkt kritisert for å forlate skipet midt under redningsaksjonen, og cruiseskipselskapet har beskyldt kapteinen for alvorlige menneskelige feil.

Schettino skal blant annet ha styrt skipet svært nærme land for å vise det fram og hilse på kjente. Etter grunnstøtingen satt han i restauranten og ventet på en drink, ifølge vitner.

I avhøret bekrefter kapteinen at han styrte skipet nærme land fordi han skulle hilse på en gammel kollega.

- Ruten var bestemt før vi forlot Civitavecchia, men jeg gjorde en feil. Jeg navigerte på øyemål fordi jeg kjente havdybden godt, og hadde gjort denne manøvren tre eller fire ganger før. Men denne gangen ga jeg beskjed om svingen for seint, og vannet var for grunt, sier han.

Tørre sokker - Jeg vet ikke hva som skjedde. Jeg var offer for mine instinkter.

Med en gang han var på land og fikk lov til å forlate ulykkesområdet, var Schettino aller mest opptatt av å få tak i tørre sokker, skriver Daily Telegraph.

Taxi-sjåfør Ottavio Brizzi sier han plukket opp Schettino klokka 11.30 lørdag morgen og kjørte ham til et hotell like i nærheten.

- Det var en veldig kort kjøretur, bare 30 sekunder. Han sa ikke så veldig mye, bortsett fra at han spurte meg hvor han kunne få kjøpt tørre sokker. Han så veldig kald og redd ut, sier drosjesjåføren, ifølge avisa.

Husarrest 11 personer er så langt bekreftet døde etter cruise-kantringen, 24 personer er fortsatt savnet. I dag ble leteaksjonen igjen avbrutt, etter at skipet begynte å skli på skjæret.

Kapteinen ble arrestert lørdag morgen. I går kveld ble han overført fra fengsel til husarrest.

NÆRME LAND: Cruiseskipet var oppsiktsvekkende nærme land da det kantret. Foto: AFP PHOTO / VINCENZO PINTO
NÆRME LAND: Cruiseskipet var oppsiktsvekkende nærme land da det kantret. Foto: AFP PHOTO / VINCENZO PINTO Vis mer

52-åringen risikerer tiltale for uaktsomt drap, men hevder selv han gjorde alt rett, ifølge advokat Bruno Leporatti.

- Kapteinen forsvarer sin rolle etter ulykken, og mener han reddet hundre, om ikke tusenvis av liv, sier kapteinens forsvarer.

HUSARREST: Francesco Schettino ble overført fra fengsel til husarrest i går kveld.  Foto:  REUTERS/Reuters TV
HUSARREST: Francesco Schettino ble overført fra fengsel til husarrest i går kveld. Foto: REUTERS/Reuters TV Vis mer