RØMTE TIL NYTT JORDSKJELV: Seraphin Philomene (i midten) rømte fra Haiti til Chile sammen med fetterne og deres familie. Her chatter de med venner hjemme i Haiti. Foto: AP
RØMTE TIL NYTT JORDSKJELV: Seraphin Philomene (i midten) rømte fra Haiti til Chile sammen med fetterne og deres familie. Her chatter de med venner hjemme i Haiti. Foto: APVis mer

- Jeg forlot landet mitt på grunn av et jordskjelv, og så skjer det samme her

Familien orket ikke mer av Haiti-katastrofen. Så ble de rammet igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Familien Desarmes orket ikke lenger den kaotiske tilstanden som råder i Haiti, etter at det voldsomt ødeleggende jordskjelvet rammet landet 12. januar.

To uker etter at store deler av landet ble lagt i ruiner rømte de til Chile, hvor eldstesønnen bor.

Etter en drøy måned i det søramerikanske landet opplevde de et nytt jordskjelv - et av de største som er målt.

Det er ikke rart de føler seg forfulgt av naturkatastrofer.

Klump i halsen- Jeg forlot landet mitt på grunn av et jordskjelv, og så skjer det samme her, sier Seraphin Philomene (21) til Associated Press.

Hennes onkel, Pierre Desarmes (34) - som er bosatt i Chile, fikk med seg familien ut av Haiti takket være kontakter ved den chilenske ambassaden i Port-au-Prince og i landets militærstyrker. 23. januar landet familiemedlemmene i Santiago.

Han får fortsatt en klump i halsen når han tenker på gjensynet på flyplassen.

- Jeg så dem, men kunne ikke tro det var sant. Jeg sa «Herregud, de er her», det var et veldig tøft øyeblikk, forteller Pierre.

Samtidig tenker han også på dem som ikke kommer seg bort fra Haiti, hvor det fortsatt er kaotiske tilstander.

- Jeg blir lei meg hver gang jeg tenker på det, for det er ikke alle som har de samme mulighetene vi hadde. Jeg aner ikke hva som vil skje med dem, sier Pierre.

FIKSEREN: Pierre Desarmes hadde kontakter ved den chilenske ambassaden i Haiti, og fikk store deler av familien ut av katastrofeområdene i hjemlandet. Foto: AP
FIKSEREN: Pierre Desarmes hadde kontakter ved den chilenske ambassaden i Haiti, og fikk store deler av familien ut av katastrofeområdene i hjemlandet. Foto: AP Vis mer

Organisert via USAFamiliemedlemmene rakk knapt å pakke med seg noe som helst, i flytteoperasjonen som ble organisert via tekstmeldinger fra en slektning i USA.

Alt dette for å få dem i sikkerhet - men så:

Lørdag opplevde de et nytt jordskjelv, 03.43 midt på natta.

- Da etterskjelvene kom nektet de å være i huset. Jeg har snakket mye med dem og sagt at det ikke er noe problem her, og at dette landet er forberedt på jordskjelv. Men de hører ikke på meg, forteller Pierre Desarmes.

- Orker ikke bliHans bror, Stanley Desarmes (32), er bekymret for familiens sikkerhet. Han tok med seg sin to år gamle datter til Chile.

- Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre, men det er ikke mulig å bli her. Jeg kan dø og jeg kan miste familien min. Vi må dra. Jeg vet ikke hvor, jeg vet ikke hvordan. Men jeg har ikke lyst til å dø med familien min her, sier Stanley.

Seraphins far, Luigene Philomene (43), ble ikke med til Chile. Hele hennes nærmeste familie var i Cap-Haitien nord i Haiti da hun ble med til Chile. Hun hadde ikke hørt fra dem siden det chilenske jordskjelvet, men Associated Press klarte å formidle kontakt.

Lettelsen var stor i begge ender.

- Gud passer på oss. Vår familie døde ikke i Haiti og de kommer ikke til å dø i Chile heller, sier Luigene Philomene.

REDD FOR DATTEREN: Nelia Desarmes er bare to år gammel. Nå er faren redd for nye jordskjelv, og han vil bort fra Chile. Foto: AP
REDD FOR DATTEREN: Nelia Desarmes er bare to år gammel. Nå er faren redd for nye jordskjelv, og han vil bort fra Chile. Foto: AP Vis mer