«Jeg forstår det bare ikke»

Tonje Ettesvoll (26) har selv opplevd både incest og voldtekt. Hun reagerer kraftig når hun hører at grove incestforbrytere får redusert straffen fra fire til tre års fengsel i Høyesterett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er sterkt å høre sånt. Da tenker jeg at et eller annet sted i systemet sitter det faktisk et menneske og godkjenner dette, gir dokumentet et stempel. Det er skremmende. Jeg forstår det ikke. Jeg forstår det bare ikke, sier hun.

Hun ble misbrukt av sin far gjennom ni år som barn, fram til hun var 12 år. Tonje har aldri anmeldt ham, og for ni år siden døde han.

- Jeg kunne nok søke om erstatning nå, men jeg tror ikke det vil hjelpe meg videre. Og jeg klarer ikke å hate ham heller. Han må ha opplevd et eller annet jævlig selv, når han kunne gjøre noe slikt mot meg, sier hun.

Utagerende

Tonje er offensiv, og virker ressurssterk. Hun er medlem i både Landsforeningen for voldtatte, DIXI, og støttegruppa for incestofre. Hun forteller hvordan hun reagerte ved å bli et ekstremt utagerende barn - og etter hvert tenåring.

- Jeg hylte, skrek, bråket og festet. Jeg ble kald og ekstremt frekk. På skolen spilte jeg offerrollen når jeg følte at det gavnet meg. Men livet ble ikke noe bedre av den grunn, sier hun.

Som 18-åring ble hun tvunget til oralsex av en eldre gutt på en fest. Hun anmeldte det aldri, fordi hun var sikker på at hun aldri ville bli trodd. Hun med det ryktet, etter en periode med et travelt festliv.

Psykolog

I en kort periode gikk hun til psykolog. Nå bearbeider hun mye gjennom musikken. Hun synger i bandet Unicorn, der hun selv skriver sanger om det hun har opplevd. Når hun opptrer, føler hun at hun får respekt.

- Det er enormt viktig for meg å føle at jeg blir respektert. Og det tok lang tid før jeg klarte å respektere meg selv. Jeg er nok ikke helt der ennå, og jeg er nok ikke helt frisk. Det tar tid, sier hun.

HATER IKKE: Tonje Ettesvoll ble seksuelt misbrukt av faren gjennom ni år. Hun anmeldte ham aldri. - han må ha opplevd noe jævlig selv, når han kunne gjøre noe slikt mot meg, sier hun.