- Jeg forstår det ikke, så mye er sikkert

Drapssiktede Sven Erik Berger nektet løslatelse igjen. - Beklager, dette er et u-land, sier forsvarsadvokat etter kaos-rettsmøtet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

CEBU (Dagbladet): Mens en fattig familie på Cebu i går fulgte sin seks år gamle datter til graven, og ennå retter sitt sinne mot norske Sven Erik Berger og forloveden Karen Castro Esdrelon, startet politiet i dag nok en runde med trenering av den skandaløse etterforskningen.

I 08-tida norsk tid ble det drapssiktede paret igjen eskortert av fem politifolk med automatvåpen fra rettsbygningen i Cebu City og kjørt tillbake til politihovedkvarteret der de ufrivillig har tilbragt de siste ni dagene.

- Dette blir dratt og dratt ut. Men vi var klar over at dette kunne bli utfallet i dag. Den store nedturen kommer først om vi blir beordret i et fengsel, sier Berger til Dagbladet.

Han vurderer nå om de to skal betale en eventuell kausjon for å få en begrenset frihet fram til rettsprosessen er ferdig, men frykter at dette også kan slå negativt ut.

- Fisketur Påtalemyndigheten på Cebu ga i ettermiddag lokal tid politiet medhold i en begjæring om å få ytterligere to dager til å sluttføre sin etterforskning. Det til tross for at det lokale politiet før helga hevdet at etterforskningen var ferdig.

- De er bare på fisketur. De har ingen andre bevis å komme med, sier advokat Glen L. Villariza, en av parets to forsvare.

Det føderale politiet NBI har for lengst ettergått alle parets bevegelser på den filippinske øya og  og slått fast at de har alibi for det aktuelle tidsrommet. Denne rapporten blir formelt overlevert statsadvokaten først i dag, men selv ikke denne vil resultere i snarlig løslatelse av nordmannen og forloveden.

- Jeg vil ta stilling til saken når politiet har overlevert sitt materiale, om to dager, sier statsadvokat Marlon Atilla til Dagbladet.

Rettsmøtene paret har vært igjennom på Cebu er en vandring fra kontor til kontor der utallige papirkopier av nye dokumenter signeres av samtlige parter, før beslutninger fattes - eller utsettes over bordet. Prosessen framstår som uforståelig sett med norske øyne, og de siktede får hele tiden motstridende beskjeder om hva som har blitt utfallet av et møte.

- Vi ber ydmykt om to dager til for å etterforske, sa en av politisjefene til statsadvokaten i ettermiddag.

- Jeg godkjenner to dager til, var svaret.

Forsvarer Villariza kaller det filippinske rettsystemet for «defekt».

SIRKUS: Beredskapstroppen SRUs oppgaver de siste ni dagene har bestått av å vokte en systemingeniør fra Kongsberg og hans sykepleierkjæreste. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet
SIRKUS: Beredskapstroppen SRUs oppgaver de siste ni dagene har bestått av å vokte en systemingeniør fra Kongsberg og hans sykepleierkjæreste. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer

- Det er bare å beklage. Vi er et u-land også når det kommer til rettsystemet. Det finnes ingen grunner til at de skal sittes fengslet, men de blir bare sittende, sier  advokaten til Dagbladet.

Berger selv har begynt å bli vant til kaoset.

- Jeg tåler noen dager til bare jeg slipper ut herfra til slutt, sier han til Dagbladet.

Ikke avklart Atilla medgir at det føderale politiets uttalelse om at Berger og Esdrelon er uskyldige kommer til å bli tillagt stor vekt, men en løslatelse er ennå ingen selvfølge.

- Men sett utenfra virker det som det er konstatert at de to siktede umulig kan ha stått bak?

- Det er opinionens mening, men beslutningen skal tas av dette kontoret, sier statsadvokaten.

Tidligere i dag snakket Dagbladet med politisjef Erson Digal. Han gjorde det klart at han verken vil kommentere alibiene til paret, eller kritikken mot etterforskningen hans som har kommet fra guvernøren på Cebu.

- Det er hennes mening, er alt Digal vil si om den offentlige refsen.

Politisjefen ser imidlertid ikke ut til å ta noen selvkritikk.

- Vi gjør jobben vår, sier han.

KAOTISK: Med et stort pressekorps på slep fikk det barnedrapssiktede paret nok en negativ beskjed i dag. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet
KAOTISK: Med et stort pressekorps på slep fikk det barnedrapssiktede paret nok en negativ beskjed i dag. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer