Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg forstår ikke hvordan folk overlever

Pakistan rammes av sin andre flom av «verdenshistoriske dimensjoner» på to år. Rekordmonsun legger landsbyer under vann og millioner er rammet.

OVERSVØMMET: Fortvilte mennesker flyktet fra hjemmene sine og satt opp en teltleir her, bare for å bli oversvømmet igjen. Manskap fra Kirkens Nødhjelp er til stede i Sindh-provinsen, der flommen har rammet hardest. Foto: Mohammad Naeem/Kirkens Nødhjelp
OVERSVØMMET: Fortvilte mennesker flyktet fra hjemmene sine og satt opp en teltleir her, bare for å bli oversvømmet igjen. Manskap fra Kirkens Nødhjelp er til stede i Sindh-provinsen, der flommen har rammet hardest. Foto: Mohammad Naeem/Kirkens Nødhjelp Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Regnet fortsetter å strømme ned over Pakistan, som nå rammes av den andre storflommen på to år. Pakistan er nå inne i sluttfasen av monsun-tiden og Sindh-provinsen sør i landet kan melde om rekordnedbør.

Ifølge offisielle tall fra Pakistan er regnfallet i provinsen nesten tre ganger så høyt som normalt (271 prosent) for monsun-perioden. Dette er rekord fra målingene startet i 1961.

Til sammenligning ga fjorårets monsun-sesong 87 prosent mer regn enn normalt, hvis man ser hele Pakistan under ett. Da ble 18-20 millioner mennesker rammet av flommen som fulgte.

Foto: Asif Hassan/AFP/Scanpix
Foto: Asif Hassan/AFP/Scanpix Vis mer

- Det er ingen som tror at årets flom får like stort omfang som den i fjor, men denne flommen øker og sprer seg nå til andre regioner. Det er ingen som vet hvor omfattende den blir.

- Uansett er det en flom av verdenshistoriske dimensjoner, sier Petter Eide, Kirkens Nødhjelps landkoordinator for Pakistan, til Dagbladet på telefon fra Islamabad.

- Åtte millioner blir rammet Eide er nå med å lede nødhjelpsarbeidet for å hjelpe de rammede. Så langt er dødstallene lave, kun 230, men det tallet er ikke reelt.

- Per i dag er det 5,5 millioner mennesker som er rammet av flommen. Det forventes at dette tallet vil øke til åtte millioner når flommen når sitt verste nivå om ei ukes tid, sier Eide.

Foto: Mohammad Naeem/Kirkens Nødhjelp
Foto: Mohammad Naeem/Kirkens Nødhjelp Vis mer

Problemet Pakistan nå står overfor er at jorda ikke er i stand til å drenere mer regnvann. Det er ikke elvene som flommer over, men regnvannet som skaper kunstige innsjøer, legger hele landsbyer under vann og driver allerede fattige mennesker ut i den ytterste nød.

Det som vil ta langt flere liv enn de som drukner av vannmassene, er det forurensede drikkevannet. Millioner av mennesker har nå ikke annet valg enn å drikke regnvannet.

- Folk blir syke fordi de ikke har rent drikkevann. De drikker, gjør fra seg og vasker seg i det samme flomvannet, som er ekstremt forurenset. Folk vil dø i ganske store tall de neste uke, og det er ikke sikkert at dette registreres, sier Petter Eide.

Frykter malaria og epidemier Eide har vært ute i de flomrammede områdene og møtt mennesker som nå har søkt tilflukt på veier og jernbanelinjer, som ofte er lagt på forhøyninger.

Foto: Mohammad Naeem/Kirkens Nødhjelp
Foto: Mohammad Naeem/Kirkens Nødhjelp Vis mer

- De får minimalt med hjelp. Det internasjonale samfunnet har nesten ikke levert hjelo i Sindh-området. Jeg satte store spørsmålstegn ved hva folk der kunne leve av. De lever av å drikke det forurensede vannet, men det går ikke i lengde.

- Det er veldig sterkt å se folk bygge midlertidige telt eller hytter med pinner de har funnet. Mor i familien har kanskje ofret sarien sin for å skape litt skjul, i tillegg bruker folk plastposer og tilfeldige blader for å holde regnet ute. Syke folk ligger rett på bakken, som er veldig gjørmete. Noen dør, de er i en helt håpløs situasjon, forteller Eide fra de flomrammede områdene.

Med enorme områder under vann, er det perfekte forhold for malariabærende mygg. I tillegg er allerede mange rammet av den sterke økningen i vannbårne sykdommer som kolera og diaré.

NØD: En familie søker ly for regnet etter at huset deres er skylt bort av vannmassene. Totalt er 1,2 millioner hus ødelagt, 1,8 millioner mål med jord under vann og 300 000 mennesker er hjemløse. Foto: Mohammad Naeem/Kirkens Nødhjelp
NØD: En familie søker ly for regnet etter at huset deres er skylt bort av vannmassene. Totalt er 1,2 millioner hus ødelagt, 1,8 millioner mål med jord under vann og 300 000 mennesker er hjemløse. Foto: Mohammad Naeem/Kirkens Nødhjelp Vis mer

- Det man er mest bekymret for er økt utbedrelse av malaria. Det er nå enorm utklekking av malariamygg, og en viktig del av nødhjelpen er å dele ut myggnett,

FN-hjelpen kommer seint Pakistanske myndigheter satte nærmest en ny standard for dårlig respons på en krise da fjorårets flom ødela store områder og fratok hjemmene til millioner av mennesker. I år har ikke myndighetenes håndtering vært særlig mye bedre. Krisa har allerede vart i flere uker, men først forrige uke mannet myndighetene seg opp til å be det internasjonale samfunnet om hjelp.

- Det tok fire øker før Pakistan innrømmet dette. Det er fortsatt flere autoriteter på politisk nivå som sier at de ikke trenger hjelp. Nå jobbes det gjennom FN-systemet med å få på plass en vurdering og koordineringsopplegg for å få hjelpen fram, sier Eide.

FN-hjelpen vil dermed fortsatt drøye og først nå fram fem-seks uker etter at den katastrofale flommen startet.

Foto: Mohammad Naeem/Kirkens Nødhjelp
Foto: Mohammad Naeem/Kirkens Nødhjelp Vis mer

Norske myndigheter har gitt støtte via Kirkens Nødhjelp, som var en av de første internasjonale hjelpeorganisasjonene som var på plass.

- Det har kommet store nedbørsmengder i flere distrikter, langt over det man kan forvente. Ambassaden i Islamabad følger situasjonen tett og har løpende kontakt med pakistanske myndigheter, FN og andre internasjonale givere, skriver kommunikasjonssjef Trond Viken i en epost på vegne av utviklingsminister Erik Solheim.

- UD har allerede støttet Kirkens Nødhjelps innsats for 2000 flomrammede familier i Sindh-provinsen og vil fortløpende vurdere ytterligere bidrag via FN, Det internasjonale Røde Kors og frivillige organisasjoner som er aktive i Pakistan, skriver Viken videre.

Tørke i Afrika, flom i Pakistan Det er ventet av FN vil sende ut en appell i løpet av helga, men det er ikke tidsnok, ifølge Petter Eide i Kirkens Nødhjelp, som forteller at han er i nærmest daglig kontakt med UD.

MATKØ: De flomrammede i byen Badin blir servert mat. Disse menneskene er blant de «heldige», ute på landsbygda er forholdene langt verre. Foto: Asif HASSAN/AFP/Scanpix
MATKØ: De flomrammede i byen Badin blir servert mat. Disse menneskene er blant de «heldige», ute på landsbygda er forholdene langt verre. Foto: Asif HASSAN/AFP/Scanpix Vis mer

- Jeg håper Norge kommer til å bevilge penger så fort som mulig på bakgrunn av den henvendelsen de har fått fra FN. Jeg håper at de prioriterer å bevilge penger til dem som kan få på plass hjelpen raskt og som er til stede, sier Eide.

Verden er nå rammet av to store humanitære kriser, som begge har med unormale mengder nedbør. På Afrikas Horn er det tørke som kan koste hundretusenvis av mennesker livet, mens i Pakistan er det unormalt mye regn.

- Jeg veit ikke om det er en del av klimaendringene, men det anskueliggjør at disse katastrofene er et uttrykk på en global ubalanse. Vi kan håpe at det eneste gode som kan komme ut av dette, er at verdens øyne nok en gang rettes mot de menneskeskapte klimaendringene og at det igjen settes på dagsorden, sier Eide på telefon fra Islamabad.

REGN, REGN, REGN: Regnet strømmer fortsatt ned, denne kvinnen har søkt tilflukt under et provisorisk telt, men bakken er bare gjørme. Foto: Mohammad Naeem/Kirkens Nødhjelp
REGN, REGN, REGN: Regnet strømmer fortsatt ned, denne kvinnen har søkt tilflukt under et provisorisk telt, men bakken er bare gjørme. Foto: Mohammad Naeem/Kirkens Nødhjelp Vis mer

PS! Gigantbyen Karachi med 20 millioner innbyggere kan også bli rammet av flommen.

INNSJØER: Kunstige innsjøer har oppstått på grunn av det kraftige monsunregnet. Veiene er forhøyet, men også de er oversvømmet og skaper problemer for flyktninger. Foto: Mohammad Naeem/Kirkens Nødhjelp
INNSJØER: Kunstige innsjøer har oppstått på grunn av det kraftige monsunregnet. Veiene er forhøyet, men også de er oversvømmet og skaper problemer for flyktninger. Foto: Mohammad Naeem/Kirkens Nødhjelp Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media