Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg forstår ikke iveren etter å avvikle statlig eierskap for å investere på amerikanske børser

Hotellkonge og milliardær Petter A. Stordalen ut mot regjeringens privatisering av statlige selskaper.

FOR STÅR IKKE: Hvorfor selge seg ned når staten ikke trenger penger? Hotellkonge og milliardær Petter A. Stordalen går ut mot regjeringens iver etter å privatisere statlige selskaper.  Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
FOR STÅR IKKE: Hvorfor selge seg ned når staten ikke trenger penger? Hotellkonge og milliardær Petter A. Stordalen går ut mot regjeringens iver etter å privatisere statlige selskaper. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Stordalen mener det er meningsløst at en søkkrik stat selger selskaper for å plassere i aksjer og eiendom i utlandet.

- Jeg er kapitalist, men jeg skjønner ikke den kommersielle logikken, sier Stordalen til Dagbladet.

Ikke selge for enhver pris - Det er ikke noen motsetning mellom statlig eierskap og godt og profesjonelt eierskap. Vi må se forbi de politiske og ideologiske prinsippene, og ikke selge for enhver pris, men se på hva som er sunn fornuft, sier Stordalen til Dagbladet.
 
Mye bra Stordalen gir regjeringen terningkast fem etter det første regjeringsåret. Han vender tommelen opp for modernisering av offentlige tjenester, digitalisering og forenkling.

Men eierskapspolitikken trekker ned, mener Stordalen.

I regjeringserklæringen varsler de blåblå at de vil selge seg ned i statlige bedrifter. Salgsprosessen er nå i gang, i første omgang er det havbruksselskapet Cermaq, eiendomsselskapet Entra, Flytoget, samferdselsforetaket Mesta og aksjer i SAS som er i spill.

Forstår ikke - Jeg forstår ikke iveren etter å avvikle statlig eierskap for å investere på amerikanske børser. Vi skal overlate mer til neste generasjon enn vi selv fikk. Det er en god regel, også for regjeringen.

Jeg vil sitere Sveriges tidligere statsminister, Göran Persson, som sa: «man må gjerne privatisere, men selg ikke fjellet, skogen og vannet.» Det er det jeg er opptatt av. Vi skal ikke selge skogen, fjellet og kraften vår. Det synes jeg er en klok linje.

Trenger ikke pengene Hadde vi trengt pengene, kunne jeg forstått det. Men situasjonen er motsatt. Staten har snart 6000 milliarder i Statens Pensjonsfond Utland. Vi er verken Grekenland eller andre land som må vurdere å selge øyer og minnesmerker for å skaffe penger!

Vi trenger ikke selge kraftverk, skoger eller annen statlig eiendom. Statoil, DnB og Telenor og en rekke andre selskaper blir forvaltet på en utmerket måte, sier Stordalen.

Ikke filialland! Statlig eierskap i disse selskapene er viktig. Jeg ønsker ikke en utvikling der Norge blir et filialland. Staten er en garantist for at DnB fortsatt har et hovedkontor i Oslo. Statoil har vært enormt viktig for oppbyggingen av olje- og gassvirksomheten.

Hva er logikken i at staten selger et eiendomsselskap for å investere på utenlandske børser og i fast eiendom, og selv blir leietaker i huset man har solgt, spør Stordalen.

Han sikter til privatiseringen av Entra, som for øvrig i dag ble børsnotert.

Langsiktig eierskap -  Hvis du eier et gjeldfritt hus og i tillegg har masse penger i banken, hvorfor skal du da selge huset, for, for så betale leie for å bo der, og sette pengene for salget i eiendom i utlandet? Hvor er logikken?

Delprivatisering kan være fornuftig, og jeg er selvsagt for profesjonalisering av det statlige eierskapet.

Men det er ikke noen motsetning mellom statlig eierskap og profesjonelt og langsiktig eierskap, sier Stordalen.

Han tror ikke han er alene i næringslivet om å være kritisk til regjeringens privatiseringsiver. Han understreker at at synes det er bra og viktig at utlendinger investerer i Norge og i norske bedrifter.

Selge Flytoget? - Hvorfor er det så galt å privatisere Flytoget?

- Jeg er mer opptatt av økt satsing fra statens side på tog enn å selge ned. Og Flytoget ledes på en utmerket måte i dag, og er en stor suksess med en trygg, langsiktig eier som ser viktigheten av at flest mulig tar tog framfor bil.

Så heller økt statlig satsing enn utnødvendig statlig nedsalg innenfor tog, sier Stordalen.

Maktspredning Næringsminister Monica Mæland (H) sier regjeringen har gått gjennom og ryddet opp i hva staten bør og skal eie.

- Staten er en stor og dominerende eier i norsk næringsliv, og vil fortsatt være en stor eier. Men vi ønsker maktspredning og mer mangfold.

Når det gjelder Statoil, som Stordalen nevner, har vi ikke varslet at vi skal gjøre noe med det. Det er heller ikke aktuelt å selge seg ned i Statkraft.

Negativ kontroll Andre selskaper, som Hydro, Jara og Kongsberg Gruppen kan vi selge oss ned i, til 34 prosent, slik at vi har negativ kontroll. Det vil sikre at vi beholder kunnskapsmiljøer i Norge. Men staten trenger ikke eie mer enn 34 prosent, sier Mæland.

- Når det gjelder Entra, så leier staten i selskapet til markedsmessige vilkår på samme måte som om vi hadde leid i en hotellkjede. Det blir det samme selv om vi selger ut og får konkurranse fra andre aktører. Vi får inn flere eiere, og det er bra for selskapet. Det er heller ingen grunn til at staten skal eie Flytoget.

Skal være god grunn - Men du er enig i at staten ikke trenger pengene?

- Ja, penger er ikke begrunnelsen, heldigvis. Men når staten eier, skal det ha en god begrunnelse, sier Mæland.

IKKE FOR PENGENES SKYLD: Næringsminister Monica Mæland sier det ikke er økonomiske grunner som gjør at regjeringen ønsker å selge seg ned i enkelte statlige selskaper. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
IKKE FOR PENGENES SKYLD: Næringsminister Monica Mæland sier det ikke er økonomiske grunner som gjør at regjeringen ønsker å selge seg ned i enkelte statlige selskaper. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!