- Jeg forstår terroristene

Høyre-mannen Ingvald Godal forstår terroristene fra Tsjetsjenia som holder knapt 700 gisler i Kulturpalasset i Moskva. Den tidligere stortingsrepresentanten mener dette er et svar fra et folk som er drevet til desperasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg forstår deres handling, selv om jeg ikke forsvarer den. Men det som skjer i Moskva nå er slikt som skjer når et folk blir drevet til desperasjon, sier Ingvald Godal, som leder støttekomiteen for Tsjetsjenia i Norge.

Hjemme i sin leilighet i Oslo sitter Høyre-mannen i disse dager og oversetter beretninger fra tsjetsjenske torturofre som har kommet til Norge.

Det siste året har Godal brukt all sin tid på å studere forholdene i Tsjetsjenia. Med dette bakteppet begrunner Høyre-mannen sin forståelse for gisseltakernes handlinger.

Tortur og voldtekt

- Fra 1994 til 1996 ble det tsjetsjenske folk utsatt for massebombing av byer, titusener ble drept. Det var massearrestasjoner, tortur, voldtekter og plyndring, sier Godal.

- I 1999 satte Putin i gang igjen, russerne brøt fredsavtalen om å avstå fra all maktbruk. Brutaliteten er nå enda råere. En tsjetsjener sa til meg at det er verre enn under Stalin-tida, sier Godal og gir følgende eksempler:

- Elektroder med strøm festes til krigsfangers kropp. Russere plyndrer hus. De sier det er razzia, tar med seg alt av verdi, ødelegger resten. De forlanger penger fra pårørende for å slippe folk fri, sier Godal.

Selger de døde

Han har fått inntrykk av at det for russerne dreier seg om å kare til seg mest mulig penger:

- Tsjetsjenerne er opptatt av at begravelser skal skje på en riktig måte, russerne forlanger 1000 dollar for å utlevere lik. Får de ikke det, sprenges likene for å skjule torturspor. Kvinner får valget mellom å bli voldtatt eller å betale 250 rubler, sier Godal.

Verre etter 11.9.

Ifølge Godal er situasjonen i Tsjetsjenia ytterligere forverret etter 11. september i fjor. Verden har glemt dem.

- Nå må verdenssamfunnet svare på det som skjer i Moskva med kraftig press på russerne. Russerne må tvinges til å inngå forhandlinger med tsjetsjenerne, sier Godal.