KUNNE IKKE SI NEI:  Jens Stoltenberg på Stortinget. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
KUNNE IKKE SI NEI: Jens Stoltenberg på Stortinget. Foto: Torbjørn Berg / DagbladetVis mer

- Jeg forsvinner ikke fra norsk politikk

Tidligere statsminister Jens Stoltenberg forsikrer at han ikke seiler ut av norsk politikk, når han nå har sagt ja til å bli spesialutsending for miljø for FNs generalsekretær.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det blir mye reising og mye arbeid med denne jobben. Men jeg mener det lar seg kombinere med å være opposisjonsleder og leder i Arbeiderpartiet, sier Stoltenberg til Dagbladet.

Ønsket av Ban Ki-Moon
Det er FNs generalsekretær Ban Ki-Moon som i dag har oppnevnt Stoltenberg som én av to spesielutsendiger for klima. Den andre er Ghanas tidligere president John Kufuor.

- Så det å offentliggjøre dette på ettermidagen lille julaften er ikke en måte å forberede et farvel til norsk politikk på?

- Nei, grunnen til at det offentliggjøres idag er at FN valgte å offentliggjøre det idag, sier Stoltenberg.

- Vår tids viktigste sak
Spesialutsendingene skal bidra til å få framgang i det internasjonale klimaarbeidet fram mot høgnivåmøtet om klima i september 2014 — og videre fram mot 2015 da målet er å nå fram til en bred internasjonal klimaavtale.

- Klima er vår tids viktigste oppgave, og da FN spurte var det umulig for meg å si nei. Jeg har vært opptatt av menneskeskapte klimaendringer i hele mitt voksne liv, siden jeg var statssekretær i Mijøverndepartementet, sier Stoltenberg.

- Vil det å ta på seg en sånn oppgave gå ut over jobben din som opposisjosleder?

Dramatiske endringer
- Jeg har ingen illusjon om at det vil bli enkelt. Men jeg har jobbet med FN for vaksinering av barn tidligere, så jeg tror det skal gå bra. Men miljø er det viktigste vi står overfor, og det internasjonale klimaarbeidet har stått i stampe i flere år, sier Stoltenberg.

Han var kke i tvil da henvendelsen fra FN kom. Det var vanskelig å svare nei.

- Vi ser alle hva som skjer. Pol-isen smelter, havet stiger, været blir mer ekstremt. Det er ingen tvil om at det foregår dramatiske menneskeskapte klimaendringer, og at noe må gjøres nå, sier Jens Stoltenberg til Dagbladet.