12 TIMER LANGT AVHØR: Anders Behring Breivik (t.v) satt onsdag i et 12 timer langt maratonavhør på politihuset på Grønland i Oslo.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
12 TIMER LANGT AVHØR: Anders Behring Breivik (t.v) satt onsdag i et 12 timer langt maratonavhør på politihuset på Grønland i Oslo. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

- Jeg forteller 98 prosent av det jeg vet

Breivik i maratonavhør.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Anders Behring Breivik satt onsdag i et 12 timer langt maratonavhør på politihuset på Grønland i Oslo. Avhøret var ikke over før ved 22-tida onsdag.

- Han sier han skal forklare seg 98 prosent av det han vet. De to gjenstående prosentene vil han ikke forklare seg om før han får innfridd sine krav om en «fullstendig samfunnsomveltning», der han har en sentral rolle, sier Lippestad.

Den terrorsiktede 32-åringen ble konfrontert med en rekke spørsmål som om han hadde medhjelpere eller ikke.

- Tema i avhøret var en rekke tekniske spørsmål rundt hvordan bomben ble laget, samt hans rolle i Knights Templar og reisevirksomheten, sier Breiviks forsvarer, advokat Geir Lippestad.

- Han står på at han har vært på et stiftelsesmøte i «Knights Templar» i England, men vil ikke si noe om andre personer. Han sier også han har skrevet navn i manifestet som ikke har noe med denne saken å gjøre. Altså at ikke alt som står i manifestet er riktig, svarer Lippestad.
 
Taus om andre Grunnen til at politiet har brukt flere titalls timer på å spørre Breivik om de tekniske detaljene ved å lage en bombe, er at de må komme til bunns om Breivik har hatt nok kunnskap til å lage bomba alene. I gårsdagens avhør ble Breivik igjen konfrontert med tekniske detaljer, blant annet blandeforhold, innkjøp og sprengstoff.

Politiets bombeeksperter jobber nå med å kontrollere Breiviks opplysninger.
 
Advokaten opplyser til Dagbladet at hans klient fortsatt nekter å fortelle om eventuelle personer han har truffet.

- Han forteller fortsatt ikke noe om andre personer han eventuelt har truffet. Han ønsker ikke å involvere andre personer i saken, sier Lippestad.

Avhørsrådgiver Asbjørn Rachlew har tidligere fortalt at Breivik er høflig, svært detaljert og at han tåler lange avhør.

Konfrontert I forrige uke ble høyreekstremisten Paul Ray, som har base på Malta, avhørt av Oslopolitiet. Politiet har tidligere bekreftet at Breivik skal konfronteres med opplysningene Paul Ray har kommet med i avhør.
 
- Han er konfrontert med avhørene til Paul Ray. Hva er hans reaksjon på Rays forklaring om tempelridderne?

- Han ønsker ikke å forklare seg om andre personer. Han står på at han har vært på et stiftelsesmøte i «Knights Templar», men vil ikke si noe om andre personer.

- Han har tidligere sagt at han har en livsgnist på ti prosent. Hvordan har han det nå?

- I går opplyste han at han var ved godt mot, svarer Lippestad.

- Har han erkjent straffskyld?

- Nei, det er som tidligere. Han erkjenner de faktiske forholdene, men ikke straffskyld.

FORSVARER BREIVIK: Advokat Geir Lippestad. Foto: Erling Hægeland/Dagbladet
FORSVARER BREIVIK: Advokat Geir Lippestad. Foto: Erling Hægeland/Dagbladet Vis mer