Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Jeg fortjener dødsstraff»

- Veronica har ikke gjort annet enn å sitte i bilen, sier Joe Erling Jahr. Selv har han sagt at han synes han fortjener dødsstraff for å ha drept et barn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De tre tiltalte kom inn i retten flere minutter før dommeren. Veronica Andreassen ble sittende og se mot pressefolkene, mens Ole Nicolai Kvisler småpratet og spøkte med forsvareren sin. Men Joe Erling Jahr, som måtte forklare seg i hele går, holdt hodet dypt bøyd. Han kikket ikke engang direkte på sin forsvarer Trygve Staff. Hele ansiktet var bortvendt og lukket, og da han skulle skjenke seg vann, skalv han på hånden og sølte vann på pulten i stedet. En duknakket Jahr tørket av pulten før han gikk til vitneboksen. Han har fått tillatelse av dommeren til å sitte i stedet for å stå, og han sitter nå foran vitneboksen, nesten ute av syne for tilskuere og journalister. Men hodet er fremdeles bøyd fremover og blikket er stivt festet i gulvet nesten hele tiden, også når han svarer på spørsmål.

Gjentar hele setninger

I dag er det Kvislers forsvarer Geir Lippestad og Andreassens forsvarer Tor Kjærvik som spør ham ut.

Jahr innrømmet at han har venner med tilknytning til Boot Boys og at det lå nazipropaganda rundt omkring i huset i Martin Linges vei, der flere av de tiltalte bodde sammen.

Lippestad vil vise retten at Jahr har hatt nærmere kontakt med det nynazistiske miljøet og at de to guttene ikke hadde samme vennekrets. Jahr sa at Kvisler visste om flere av personene i Boot Boys.

- Er de som er i Boot Boys nærmere venner av deg enn av Ole Nicolai? spurte forsvarer Lippestad.

- Ja, det er de. Tror jeg, sa Jahr.

Han svarer ofte utydelig og i korte setninger. Hvis han bruker en lang setning, gjentar han det som forsvareren har spurt ham om:

- Ligger lojaliteten i miljøet til hele det generelle miljøet som sådan, eller til gruppen man tilhører? ville Lippestad vite.

- Jeg tror at det ligger til hele det generelle miljøet som sådan, eller de du regner som venner, svarte Jahr.

Litt senere lurte forsvareren på hvordan Jahr holdt kniven da han stakk 15-år gamle Benjamin Hermansen.

- Har du lagt kniven over i den andre hånden eller byttet grep?

- Jeg har lagt den over i den andre hånden eller byttet grep, svarte Jahr.

Han innrømmet at det lå nazipropaganda på rommet hans i Martin Linges vei. Men på spørsmål fra Tor Erling Staff forklarte han nærmere om hva han tenkte om naziskriftene:

- Det er bare noe med noe skrift som ligger og slenger i et hus som er stappfullt av nazipropaganda. Jeg kan ikke se på det som spesielt viktig, forklarte han.

Panikkstemning

Jahr ventet lenge med å forklare seg for politiet. Han sier at han ikke kjente til forklaringen til den tidligere vennen Kvisler. Etter hvert ble det klart at Jahr har hørt om forklaringen, men at han ikke la vekt på den fordi den ikke endret det som Jahr betrakter som sannheten.

- Jeg vet hva jeg selv har gjort, svarte Jahr.

I går grep forsvarer Tor Erling Staff spesielt tak i det at Jahr tar skylda for Benjamins død, selv om både Veronica Andreassen og Ole Nicolai Kvisler var tilstede.

I går sa Jahr at Veronica Andreassen ikke visste at han hadde med seg kniv og at hun satt i bilen under hele drapet.

- Etter din oppfatning, hva er det Veronica har gjort? spurte Tor Kjærvik.

- Etter min oppfatning, så har Veronica ikke gjort noe annet enn å sitte i bilen.

Tor Erling Staff stilte Jahr flere spørsmål etter at de andre forsvarerne var ferdige. Jahr beskrev hvordan han trakk kniven ut av ryggen på den døende unggutten.

- Det var ikke lett. Det var mye motstand, sa han forsiktig. I benkeraden måtte Marit Hermansen tørke tårene.

- Jeg mener selv at det var en ulykke. Det var ikke planlagt i forkant, sa Jahr.

- Er det riktig at du har sagt at du føler at livet er slutt etter det som har skjedd?

- Ja, det er riktig.

- Er det riktig at du til rettspsykiateren har sagt at det er umulig å skru tiden tilbake, at du selv fortjener dødsstraff? «Han var bare et barn,» spurte Staff, og Jahr kjempet med å svare:

- Liker ikke meg selv etter det som har skjedd.

- Er du redd for å si her i retten at du har sterke følelser for det du har gjort?

- Ja, svarte Jahr.

- Hvorfor er du redd for å si hva du føler?

- Jeg liker ikke å snakke om det, Det er vanskelig for meg å prate om det der, svarte 20-åringen.

Preget av overfallet

Jahr innrømmet at han er sterkt preget av overfallet han ble utsatt for som 14-åring. Da ble han overfalt og rundbanket av en gjeng med mørkhudede ungdommer.

- Folk prøver å bagatellisere det jeg har opplevd i barndommen, men det er grunnlag for den jeg er i dag. Hvis en unge blir mishandla eller noe, så får han varige psykiske skader. Men hvis du blir mishandla av en mørk, så blir du rasist. Hvis noen blir bitt av en hund, så klapper han ikke en hund, sa Jahr.

FORSVARERE: Tor Erling Staff og sønnen Trygve forsvarer drapstiltalte Joe Erling Jahr.Foto: SCANPIX
Hele Norges coronakart