<strong>DÅRLIG HELSE:</strong> Filmprodusenten Harvey Weinstein får hjelp av to assistenter på vei ut av retten i New York. Han er tiltalt for voldtekt, men vil ha heder for alt han har gjort for kvinner. Foto: REUTERS/Lucas Jackson
DÅRLIG HELSE: Filmprodusenten Harvey Weinstein får hjelp av to assistenter på vei ut av retten i New York. Han er tiltalt for voldtekt, men vil ha heder for alt han har gjort for kvinner. Foto: REUTERS/Lucas Jackson Vis mer

- Jeg fortjener et klapp på skuldra

Den fallerte Hollywood-mogulen Harvey Weinstein er anklaget for trakassering eller seksuelle overgrep av mer enn 80 kvinner. Likevel hevder han at han fortjener et klapp på skuldra for alt han har gjort for kvinner.

Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet): Weinstein ble sett stavrende inn i til et rettsmøte i New York med rullator tidligere denne uka. 6. januar begynner saken hvor han står tiltalt for en voldtekt på et hotellrom i 2013 og for å ha tvunget en annen kvinne til oralsex i 2006.

Da anklagene mot 67-åringen sprakk i offentligheten høsten 2017, var han en av filmindustriens mektigste menn som eier av filmselskapet Miramax. Så ble han selve starten på metoo-bevegelsen.

I intervju med New York Post, som er hans første på over ett år, hevder Weinstein likevel at han bør huskes for å ha gjort mer for kvinner i filmindustrien enn noen annen.

- En pionér

- Jeg fortjener et klapp på skuldra når det gjelder kvinner, sier Weinstein, ifølge avisa og fortsetter:

- Jeg føler meg som en glemt mann. Jeg lagde flere filmer regissert av kvinner og om kvinner enn noen filmmaker, og jeg snakker om for 30 år siden. Jeg snakker ikke om nå når det er moderne. Jeg gjorde det først. Jeg var en pionér, sier Weinstein til avisa.

Som et eksempel trekker han fram en svært lukrativ kontrakt han ga til skuespiller Gwyneth Paltrow. Hun er nå en av anklagerne mot ham.

Anklager

Paltrow vant en Oscar i 1999 for rollen i Miramax-filmen «Shakespeare in Love». I ettertid har hun sagt at Weinstein lurte henne inn på hotellrommet sitt ved å si at det var et forretningsmøte.

Der inne skal han, ifølge Paltrow ha forsøkt å massere henne. Det skal ha skjedd i 1994 da hun var 22 år gammel.

- Gwyneth Paltrow fikk 10 millioner dollar i 2003 for å lage filmen «View for the Top». Hun var den høyest betalte kvinnelige skuespilleren i en uavhengig film. Høyere betalt enn alle mennene, sier Weinstein til New York Post.

Han vil ikke kommentere noen av anklagene mot seg.

- Alt ble visket ut på grunn av det som skjedde. Arbeidet mitt er blitt glemt, sier Weinstein.

Han skryter også av alt han gjør for veldedighet og alle filmene han har laget om sosial rettferdighet, som «Transamerica» hvor Felicity Huffman vant en Oscar for å spille en transperson.

- Jeg bygde min egen suksess. Jeg hadde ingen penger, og jeg bygde et imperium med Miramax og bestemte meg for å gi tilbake. Hvis du husker hvem jeg var da, så vil du kanskje stille spørmålstegn ved noe av dette, sier Weinstein.

Bilulykke

Han snakker til New York Post fra sykehuset New York-Presbyterian/Weill Cornell Medical Center hvor han forsøker å komme til hektene etter en tre timer lang ryggoperasjon. Operasjonen skal skyldes skader han pådro seg i en bilulykke i august.

Den siste tida har bilder av Weinstein på vei ut og inn av rettsmøter i New York vekket oppsikt. For ei drøy uke siden gikk han med stokk og måtte hjelpes av to assistenter da han skulle inn i en bil. Noen dager seinere var han tilbake i rettsbygningen. Denne gangen gikk han med rullator.

Ifølge bransjebladet Variety har opptredenen ført til spekulasjoner om Weinstein prøver å få sympati i forkant av rettssaken. Det avviser advokatene hans. De forteller at Weinsteins helse er blitt stadig svekket.

Under intervjuet med New York Post avviser han at helseproblemene er overdrevet.

- Det var en alvorlig operasjon, sier Weinstein.

Avisa har fått besøke ham på luksusrommet på sykehuset. Der står fortsatt rullatoren. Og han får behandling bare USAs aller rikeste kan betale seg til. Badene har marmor. Sengetøyet er italiensk, og veggene er fylt med original kunst, som skal gi følelsen av å være på hotell. Pasientene har også tilgang til en privat kokk og consierge.

Frykt for rømming

Påtalemyndigheten i New York mener imidlertid Weinstein har forsøkt å sabotere fotlenka han er pålagt å gå med, hele 57 ganger de siste to månedene. I rettsmøtet forrige uke fikk de medhold i å øke kausjonen med to millioner dollar i frykt for at Weinstein skal forsøke å rømme før rettssaken.

Ifølge påtalemyndigheten skal Weinstein ha fjernet en del av fotlenka slik at den ikke kunne overvåke hvor han var. Ifølge Associated Press skal han de siste månedene også ha blitt observert på nattklubber i New York og på andre sosiale tilstelninger.

Weinstein avviser at han har tuklet med fotlenka.

- Jeg tror de ville gjøre meg flau, sier han til New York Post.

Forlik

Samtidig med de pågående rettshøringene, ble det i forrige uke kjent at Weinstein og filmselskapet hans er enige om en avtale om en utbetaling av 227 millioner kroner til kvinnene som anklaget ham for seksualforbrytelser.

Forliket innebærer at Weinstein ikke trenger å innrømme å ha gjort noe galt eller selv må betale noe til kvinnene som har anklaget ham, opplyser advokater som er involvert i forhandlingene, til New York Times.

Det er forsikringsselskaper tilknyttet Weinsteins nå nedlagte filmselskap som betaler beløpet. Avtalen skal ifølge avisa være godkjente av alle de involverte parter.

Flere enn 30 skuespillere - deriblant Gwyneth Paltrow - og tidligere ansatte som har anklaget ham, skal dele utbetalingen. Avtalen er ventet å bety slutten på alle søksmålene mot Weinstein og hans tidligere filmselskap.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer