Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg fortsatte å surre til det ble tomt for teip

Faiza Ashraf ble kvalt etter at hun prøvde å rømme, ifølge drapstiltalte Håvard Nyfløt.

METALLDETEKTOR: Rettssaken mot de tiltalte for drapet på Faiza Ashraf startet i dag. Tilhørerne måtte gå gjennom metalldetektor. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
METALLDETEKTOR: Rettssaken mot de tiltalte for drapet på Faiza Ashraf startet i dag. Tilhørerne måtte gå gjennom metalldetektor. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SANDVIKA (Dagbladet): Drapstiltalte Håvard Nyfløt forklarte seg i tingretten i Asker og Bærum i dag.

Han forklarte da at han ikke hadde planlagt å drepe Faiza Ashraf, men å kidnappe henne og så drepe Shamrez Khan. Nyfløt og Khan er tiltalt for å ha kidnappet og drept Faiza Ashraf (26).

Forsøkte å rømme Nyfløt forklarte hvordan han kidnappet 26-åringen før han kjørte med henne i bagasjerommet til parkeringsplassen på Solli i Asker. På parkeringsplassen forsøkte Faiza å rømme.

- Hun løp og var ti meter fra meg. Jeg tok henne raskt igjen, men da hun hørte at jeg var bak henne, begynte hun å rope om hjelp. Da jeg fikk tak i henne, begynte hun å rope enda høyere. Jeg prøvde å holde for munnen hennes, slik at hun skulle bli stille. Jeg ble stressa for at noen skulle høre det. Jeg tenkte bare at jeg måtte få henne til å bli stille, sa Nyfløt.

Han forklarte at han tapet rundt munnen hennes.

- Jeg tok teipen rundt hodet hennes en gang. Jeg husker at jeg fortsatte å surre til det ble tomt for teip. Da så jeg at hun hadde teip til over nesa og litt ned på halsen. Da ble hun stille og hun klarte ikke å rope bak teipen. Jeg tenkte på hvordan jeg skulle få med henne opp i skogen. Jeg kom på at jeg har to hunder, som jeg bruker halsbånd på. At hun ikke ville løpe hvis hun hadde noe rundt halsen. Da ville hun ikke prøve å stikke av. Da kom jeg til å tenke på stripsene jeg hadde. Jeg satt sammen to strips, og tok tauet og satt det over. Så tok jeg det rundt halsen hennes, forklarte han.

Nyfløt forklarte at han så tok henne ut av bilen.

INSPIRASJON: Håvard Nyfløt er tiltalt for drapet på Faiza Ashraf. Bildet er fra den amerikanske tv-serien «Dexter», som handler om en seriemorder som dreper kriminelle. Serien var inspirasjonskilden til Nyfløt, ifølge hans egen forklaring. Foto: Showtime
INSPIRASJON: Håvard Nyfløt er tiltalt for drapet på Faiza Ashraf. Bildet er fra den amerikanske tv-serien «Dexter», som handler om en seriemorder som dreper kriminelle. Serien var inspirasjonskilden til Nyfløt, ifølge hans egen forklaring. Foto: Showtime Vis mer

- Plutselig hørte jeg en traktor eller brøytebil komme ned bakken. Da slo panikken helt inn, og jeg datt helt ut av tanken om Dexter. Jeg dyttet henne foran meg og løp det jeg klarte, sa han.

Nyfløt kastet henne så inn i bilen igjen.
Faiza døde av kvelning, men han har ikke forklart seg om selve dødstidspunktet i retten. Det vil først skje etter lunsj.
Inspirert av Dexter TV-serien Dexter er sentral i forklaringen, og Nyfløts advokat Frode Sulland varslet i dag at det vil bli vist klipp fra serien i retten.

Dexter er en seriedrapsmann som dreper andre drapsmenn. Nyfløt forklarte i retten i dag at han begynte å bli mer og mer inspirert av Dexter etter at han sommeren og høsten 2009 begynte å ha kontakt med taxisjåføren Shamrez Khan, som han nå er tiltalt sammen med, etter at de møttes på Esso på Tveita i Oslo, hvor Nyfløt var nattevakt.

- Vi begynte å prate om biler, sa Nyfløt.

- Plutselig en dag nevnte han noe om en gutt i Bærum som han ønsket å kidnappe. Jeg svarte da at det hørtes interessant ut. Det prates mye om sånt der ute på Tveita. Siden jeg er svær og trener og sånn har det skjedd flere ganger at folk har spurt om sånt,
forklarte Nyfløt.

  Sa det var en gutt Han forklarte i retten at Khan først snakket om gutten i Bærum i september 2009. I desember samme år kom Khan tilbake og snakket om det samme, ifølge Nyfløt. Da begynte han å vurdere om han burde drepe Khan, slik Dexter dreper kriminelle i TV-serien.

- Dexter handler om en person som har lyst til å drepe. Men i stedet for å drepe på måfå, så tar han folk som har gjort noe dårlig mot noen andre. Han skal ta kriminelle. Han etterforsker dem på forhånd, for å se om de er mulige kandidater for å dø. Jeg følte at det var det jeg var ute på, sa Nyfløt i retten.

Nyfløt sier at han lenge trodde det var en gutt som skulle kidnappes og at det bare dreide seg om en slags familiekrangel, og at Khan da egentlig ikke var en kandidat til å drepes

DRAPSTILTALT: Håvard Nyfløt (26). Foto: Timon
DRAPSTILTALT: Håvard Nyfløt (26). Foto: Timon Vis mer

- Men så sa han noe om at broren var borte av en eller annen grunn, og at vi skulle ta en jente i stedet. Da tenkte jeg at han kanskje var en kandidat til å dø. Etter det møttes vi oftere, sa Nyfløt.

- Han sa noe om at det var planer om å kaste noe syre, å gjøre henne stygg i ansiktet, og det var noe snakk om å gi henne dop. Han snakket noe om at familien skulle straffes. Jeg husker jeg tenkte at han passet inn i profilen, at Shamrez var et skadedyr som det var mitt ansvar å avlive. Da tenkte jeg mer på det og så mer på Dexter enn jeg gjorde før. Jeg satt på musikken fra serien før jeg dro for å møte ham.

- Hva hadde Khan bedt deg om å gjøre? lurte tingrettsdommer Cecilie Walnum.

- Han ville at jeg skulle hente henne på det stedet, mellom bussholdeplassen og huset. Jeg skulle stå der og putte henne i bilen. Han sa at jeg ikke skulle skade henne.
Spanet på Faiza Nyfløt forklarte at de to dro sammen til Hennes & Mauritz på Oslo City, hvor Faiza jobber, slik at han skulle få se hvordan hun så ut.  

Mandagen før Faiza Ashraf ble kidnappet og drept dro Nyfløt til turområdet Solli, og gravde en stor grop.

- Jeg begynte å grave fordi jeg ville ha et sted å ha et bål. Jeg tenkte jeg skulle brenne ham etter at jeg hadde drept ham. Jeg kom lenger ned enn jeg trodde og tenkte at jeg kunne bruke det til å gravlegge ham, sa han.

Nyfløt forklarte at han planla å kidnappe Faiza først og så få Khan til å komme til stedet i skogen på Solli.

- Jeg tenkte jeg skulle slå ham i hodet med en vedkubbe for å besvime og så heise ham opp i et tre. Det var mening at hun skulle se på, forklarte han.
Stripset fast Nyfløt kidnappet Ashraf kl 06.40 onsdag 3. februar 2010. Ved Coop Prix på Haslum tok han tak i 26-åringen som var på vei til jobb, og la henne i bagasjerommet på bilen. Derfra ringte Faiza politiet (se faktaboks nederst i saken).

GRAVD NED: Liket av Faiza ble gravd ned like ved ei skiløype i Solli-området. Foto:Jacques Hvistendahl/Dagbladet
GRAVD NED: Liket av Faiza ble gravd ned like ved ei skiløype i Solli-området. Foto:Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer

- Hun spurte hvorfor jeg tok henne og om jeg ville ha penger.

- Jeg husker at jeg var sliten, at jeg satt i bilen og at det var uklart for meg hva som hadde skjedd, forklarte Nyfløt.

Til slutt stoppet Nyfløt og åpner bagasjerommet for å sjekke om 26-åringen faktisk lå der.

- Det lå noen der. Da jeg åpnet fikk jeg mange spørsmål. Hva jeg het, hvorfor jeg gjorde dette, om jeg var norsk. Hun sa hun ikke hadde telefon og jeg kjente på lommene hennes. Jeg nevnte hvorfor jeg hadde gjort dette og sa at det var En pakistaner som hadde bedt meg hente henne.

Nyfløt forklarte at hun bandt Faiza fast med strips, slik at hun ikke skulle ringe.

- Jeg tenkte mer og mer at nå hadde jeg kommet så langt at nå må jeg måtte gjennomføre det jeg hadde planlagt.

DREPT: Faiza Ashraf ble kidnappet og bortført på Haslum i Bærum.
Foto: Politiet
DREPT: Faiza Ashraf ble kidnappet og bortført på Haslum i Bærum. Foto: Politiet Vis mer

Nyfløt sa så kursen mot Solli. På pakeringsplassen så han en brøytebil.

Da han åpnet bagasjerommet igjen sa Faiza at hun hadde astma og at hun hadde problemer med å puste.

Kort tid etterpå prøvde hun altså å rømme, og etter at Nyfløt fanget henne igjen ble hun altså kvalt.

Retten er i gang igjen etter klokka 13.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling