- Jeg fortsetter å kjøre

TRIESTE (Dagbladet): Kjell Inge Røkke har pådratt seg en nakkeskade og må regne med å slite med hodepine ei tid framover. - Jeg har aldri vært så groggy før, men vi skal nå jobbe raskt, så vi kan bli med i nye løp igjen så snart som praktisk mulig, sier han.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går tok han imot Dagbladet på nedre akterdekk om bord på luksusbåten «Reverie», som for anledningen har lagt til kai i den italienske sjøfartsbyen Trieste.

- Jeg har fått beskjed fra legene om å ha på meg denne nakkekragen, sier han og viser at han allerede har tatt den av og lagt den ved siden av salongen.

- Jeg kan ikke bli fotografert med nakkekragen på. Da vil aksjekursene rase, sier han og ler.

Men i går var det alvor. Under ulykken i den første VM-runden i Trieste søndag var han bevisstløs helt til hjelpemannskaper kom om bord for å løfte ham over i en ambulansebåt.

- Jeg har aldri vært så groggy før, men så er det også første gangen vi har flippet med båten på denne måten i en fart på 250 kilometer i timen.

Har teorier

Røkke har sine teorier om hva som kan ha skjedd, men vil studere alt teknisk materiale grundig før han velger å gå ut med det.

- Vi var like bak Bjørn Rune Gjelsten da vi skulle runde en bøye. Vårt opplegg var å skjære innenfor Gjelsten og presse oss foran inn mot mål. Det var urolig sjø, men vi så ingen bølger. Båten steg plutselig opp fra sjøen, gikk sakte høyere og bakover før den slo kraftig nedi sjøen bak og foran, forteller han.

- Blir du ikke skremt?

- Når vi ser at jeg overlevde en ulykke som dette uten varige men, kan man ikke si at dette er uforsvarlig eller uforenlig med mitt ansvar som industrileder.

- Farlige sider

- Hva sier nærmeste familie og venner?

- Celina og min familie vet hva sporten innebærer. Den har sine farlige og mindre farlige sider. Det finnes andre sportsgreiner hvor aktørene er mer utsatt enn i båtsport. Utforkjøring på ski, fjellklatring og fallskjermhopping er eksempler på det. Hva min familie sier til meg, holder vi for oss selv. Sånn er det bare.

Celina Midelfart sitter sammen med oss i salongen på akterdekket, men ber pent om ikke å bli fotografert eller involvert i selve intervjuet.

Norsk legehjelp

Kjell Inge Røkke berømmer redningsmannskapene, sikkerhetsarbeiderne og Bjørn Rune Gjelsten og Andreas Ugland, som fulgte ham opp etter ulykken.

- Vi er også svært takknemlige for at leger på Ullevål sykehus assisterte oss på telefon. De fortalte nøyaktig hva vi måtte passe på at legene gjorde her i Trieste. Derfor ble det tatt røntgenbilder av nakken min. Der fant de at jeg hadde fått en strekk som vil gi meg hodesmerter i ei tid framover. I tillegg ble hodeskallen skannet av et spesielt apparat de hadde på sykehuset. Det ble skrevet rapporter som vi tar med hjem når vi reiser til Oslo mandag kveld eller tirsdag, sier han.

Røkke sier han er meget opptatt av sikkerhet i den utsatte båtsporten han elsker å bedrive.

- Vi bruker mer tid og penger på utstyr enn de fleste andre. I en spesielt forsterket cockpit har vi skikkelige luftmasker som gir oss oksygen selv om vi skulle besvime. Vi har også et rømningshull som gjør det mulig å komme raskt ut av båten om det skjer en ulykke. I teamet har vi sikkerhetsfolk som konsentrerer seg om dette arbeidet hele tida, sier Røkke.

Nå vil han få bygd nye deler til skroget på båten og skifte ut alle deler som kan være ødelagt av det voldsomme sammenstøtet med bølgene etter at han fikk en ufrivillig runddans med båten søndag ettermiddag.

- Det blir mye arbeid med båten. De nye delene blir bygd i USA og sendt over til Europa. Jeg regner med at det vil ta to til tre uker før vi er klare igjen. Det betyr at vi neppe rekker å delta i den tyske byen Travermunde 7. og 8. juli. Det er litt kjipt, sier han.

IKKE SKREMT: - Celina og min familie vet hva sporten innebærer. Den har sine farlige og mindre farlige sider, sa Kjell Inge Røkke da han tok imot Dagbladet om bord på luksusbåten «Reverie» i går.