<strong>KAMPKLAR:</strong> Kristin Halvorsen er ikke lenger SV-leder, men hun har ikke tenkt å gi seg i norsk politikk. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet.
KAMPKLAR: Kristin Halvorsen er ikke lenger SV-leder, men hun har ikke tenkt å gi seg i norsk politikk. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet. Vis mer

- Jeg fortsetter gjerne som statsråd

Høyre er i alt for tidlig form, og har allerede begynt å bli sure, synes Kristin Halvorsen, som tror på rød-grønn seier - gjerne med seg sjøl i statsrådstolen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I fjor var SV et parti i krise. Kristin Halvorsens avgang som partileder ble markert med stort vemod. Hun er fortsatt dronninga i SV, dama alle kommer for å hilse på og snakke med. Men i år sitter hun på bakerste rad.

- Det er litt uvant. Men det kjennes veldig riktig å være her, sier Kristin Halvorsen.

I salen er hun blant dem som klapper og banker ivrigst i bordet.

- Må vi ikke bråke litt da? sier hun lavt til seg selv.

- Høyre er sure Kristin Halvorsen er kampklar. Hun tenner med en gang vi nevner regjeringsalternativet.

- Alt tyder på at Høyre...

- Det skal du være veldig forsiktig med å si! Høyre er alt for tidlig i form, og jeg er helt sikker på at de synes det sjøl og, for de har allerede begynt å bli litt mugne og sure. Og det er et godt tegn for oss. Det er alltid mye bedre å være underdog ved inngangen til en valgkamp, enn å skulle forsvare meningsmålinger som du vet er for gode til å bli valgresultatet. Og jeg har prøvd begge deler. De som er skråsikre på hvordan valget blir, kan ta veldig feil. Jeg tror det er et like realistisk scenario at Erna går på talerstolen på valgnatta og trekker seg som Høyre-leder fordi hun ikke lykkes, sier Kristin Halvorsen.

Hun vil helst snakke om sitt eget fagfelt. Neste fredag legger hun fram barnehagemeldinga. Hun har nettopp lagt fram en forskningsmelding og en skolemelding, og sier stolt at de ble «godt mottatt».

- Min viktigste jobb nå er en offensiv god barnehage-, skole og høyere utdanningspolitikk. Og så må vi røyke ut Høyresida. Politikken på skole- og utdanningsnivået er god. I motsetning til i Sverige, går våre resultater oppover. Vi ønsker en bemanningsnorm i barnehagen, høyresida er klare på at de ikke ønsker det. Det er ikke noe rop i skolenorge etter flere tester eller karakterer i barneskolen, sier Kristin Halvorsen.

Vil være statsråd Til Dagbladet sier hun at hun gjerne kan tenke seg å fortsette som statsråd i en ny rødgrønn regjering.

- Jeg tenker at muligheten til å vinne valget er innenfor rekkevidde og at jeg skal gjøre en så god jobb som mulig på vegne av barn og unge i Norge. Og så er jeg til disposisjon etter valget. Jeg kan absolutt være statsråd på ny hvis partiledelsen vil ha meg med.

Halvorsen sier at hun har god dialog med SV-ledelsen, og at hun er veldig fornøyd med måten partiet styres på.

- Du kan ikke gå inn i skoa mine og så fortsette videre, du må finne den formen sjøl. Den første valgkampen min i 1997 - vi var på fire prosent - vi leide fly og dro land og strand rundt. I løpet av de ukene gikk vi fra fire til seks prosent. Alt er fullt mulig, men du må eie prosjektet sjøl, og det føler jeg at kom fram i dag, med Audun. Jeg er veldig imponert over den jobben de gjør. Jeg synes Audun og folkene har klart å skape mot og kampglød blant våre egne, og det å ta Frp som sin motpol, tror jeg er smart. Frp kommer til å få innflytelse i et borgerlig regjeringssamarbeid. Akkurat hvor mye vet vi ikke, men vi kan frykte at det er på de absolutt verste områdene.

Lover ingenting Audun Lysbakken vil ikke love noe som helst.

- Jeg vil ikke diskutere regjeringstaburetter før etter valget, sier Lysbakken. Han sier dette om forholdet til Kristin Halvorsen:

- Jeg er veldig glad for å ha Kristin med på laget. Hun er både et forbilde og en venn. Hun er en jeg søker støtte hos, for hun vet hvordan det er å være leder. Vi snakker sammen flere ganger i uken. Det hender jeg søker råd hos henne. Samtidig er hun flink til å ikke blande seg med mindre vi ber om det, ler han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer