Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg forundres over at folk tror det er så stort sprik

Forbanna Olav Sønderland ber kritikerne lese rapporten hans.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg forundres over at folk tror det er et så stort sprik mellom vår evaluering og 22. juli-kommisjonens rapport, sier Olav Sønderland til Dagbladet.

Han har lest deler av Alexandra Bech-Gjørv og co sitt arbeid og mener rapporten sammenfaller med hans på flere punkter.

- Det pekes på så store forskjeller, det kjenner ikke vi igjen. I vår rapport viser vi til blant annet 54 læringspunkter, sier Sønderland.

Sønderland-utvalget mener for eksempel politiet ikke kunne ha vært tidligere på Utøya, men 22. juli-kommisjonen mener det motsatte?

- Det er ikke riktig. Vi har sagt at politiet kunne vært der tidligere hvis ikke båten ble overlastet og fikk motorstopp. Det var leit det skjedde, sier Sønderland.

- Les selv Han mener kritikerne nå bør sette seg inn i og lese hans rapport også, og mener inntrykket som er skapt om at han frikjente politiets innsats 22. juli, er feil.

- Vår oppgave var verken å sikte, tiltale eller dømme noen som helst. Vårt mandat var annerledes enn granskningskommisjonens. Vi skulle finne læringspunkter. Jeg oppfordrer alle til å lese rapporten og selv vurdere, sier Sønderland.

Et punkt hvor Sønderland-utvalget og 22. juli-kommisjonen er uenige er hvorvidt alle tjenestemennene gjorde det de skulle 22. juli. Kommisjonen mener blant annet den første politipatruljen på landsida ved Utøya burde aksjonert mot øya øyeblikkelig for å pågripe en gjerningsmann, og at de burde handlet mer på selvstendig grunnlag.

- Vi mener ingen vegra seg for å aksjonere. Kommisjonen har sine vurderinger, vi har våre, sier Sønderland til Dagbladet.

Han ønsker ikke å gå inn i øvrige detaljer i kommisjonens rapport.

- Jeg har ikke fått lest den godt nok og kan ikke kommentere den ytterligere. Den virker svært grundig, sier Sønderland.

Les Sønderland-utvalget sin rapport her.

Les 22.juli-kommisjonens rapport her.

Ny tidslinje 22. juli.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media