FORVENTER SANNHETEN: Joshua Frenchs kjæreste (25) forteller at hun har hatt tvil om hva som skjedde 109 kilometer nord-øst for kisangani om kvelden 5. Mai 2009. - Jeg stoler på Josh, og regner med at han kommer til å fortelle meg alt, når han en dag kommer hjem igjen, sier hun. Foto: Espen Røst / Dagbladet
FORVENTER SANNHETEN: Joshua Frenchs kjæreste (25) forteller at hun har hatt tvil om hva som skjedde 109 kilometer nord-øst for kisangani om kvelden 5. Mai 2009. - Jeg stoler på Josh, og regner med at han kommer til å fortelle meg alt, når han en dag kommer hjem igjen, sier hun. Foto: Espen Røst / DagbladetVis mer

- Jeg forventer at han forteller meg sannheten

Joshua Frenchs kjæreste (25) venter fortsatt på samboeren, snart to år etter at han ble arrestert i Kongo. Her snakker hun om tvilen, dødsdommen og savnet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Joshua er mannen i mitt liv, sier kjæresten (25), til Dagbladet. Likevel gruer hun seg til han kommer hjem til Norge.

Da de fatale skuddene falt utenfor Kisangani, satt hun hjemme i leiligheten på Vålerenga i Oslo.

Ennå vet hun ikke hva som skjedde da seksbarnsfaren Abedi Kasongo ble skutt og drept 5. mai 2009.

For første gang forteller hun i detalj om det snart to år lange marerittet.
Om sinnet: - Det er jo en helt håpløs situasjon Joshua og Tjostolv har havnet i. Dagen før de dro inn i Kongo ringte Josh meg. Han hadde fortalt om Kongo flere ganger og at det ikke var trygt der. Da kranglet vi på telefonen.

- Jeg var sint på ham allerede før han dro fra Norge, og lei alle afrika-planene som aldri ble noe av.  Da var vi enige om at hvis event-opplegget gikk i vasken, skulle dette være siste tur til Afrika. Og nå sitter de der. Jeg er sint fordi han har fått seg selv, og familien opp i denne situasjonen.

Om arrestasjonen: - Det var forferdelig å se tv-bildene av Josh etter arrestasjonen; jeg gråt og gråt. Selv om ansiktet hans var sladdet kjente jeg han igjen. Tjostolv ringte meg mens han var på flukt. Vi snakket kjempekort, for han hadde ikke mye batteri. Jeg rakk å fortelle at Josh var arrestert, så måtte han legge på. Jeg husker ikke mye fra den første tiden, jeg var nok i sjokk.

Om fengselsforholdene: - Jeg er utrolig stolt og imponert over hvor bra Tjostolv og Josh har klart seg. Jeg ville nok ikke taklet å besøke han der. Det ville være helt forferdelig å måtte forlate han igjen. Han har fortalt meg at det er helt jævlig der, og jeg har jo sett på bildene. Josh sluttet heldigvis å røyke og begynte å trene. Om han ikke hadde gjort det tror jeg ikke han hadde overlevd.

Om rettsaken og dødsdommen: - Jeg tenker ikke så mye på at de er dømt til døden. Det er så fjernt at jeg ikke klarer å forholde meg til det. At de er de eneste nordmennene som er dømt til døden siden andre verdenskrig - det er en absurd tanke.

TRENER FOR Å OVERLEVE: - Jeg stolt over at Joshua har klart å holde motet oppe i fengselet, sier kjæresten (25). Foto: Espen Røst / Dagbladet
TRENER FOR Å OVERLEVE: - Jeg stolt over at Joshua har klart å holde motet oppe i fengselet, sier kjæresten (25). Foto: Espen Røst / Dagbladet Vis mer

- Når de fikk den første dødsdommen gråt jeg. Hele rettsprosessen har jo vært helt tragisk. Det var absurd å se at de ble ført gjennom byen på den første rettsdagen. Jeg husker jeg var livredd for at en mobb skulle drepe dem på åpen gate.

- Det er ubeskrivelig det de to gutta har vært gjennom.

Om savnet: - De siste to årene har vært en sinnsyk psykisk påkjenning. Jeg kjenner et stort savn etter Joshua, og føler meg ensom uten han. Jeg våkner om morgenen, snur meg over mot hans side i senga: Også er han ikke der. Det siste halvåret har jeg hatt sånne sinnsyke mareritt om at han dør. Det er helt forferdelig, så jeg prøver å fortrenge det.

- Jeg har fått ekstremt få brev fra han iløpet av den tiden han har vært fengslet. Men når han først skriver er det veldig hyggelig. Det siste brevet jeg fikk er skrevet 20. Desember ifjor:

GJENNOM BYEN: - Det var absurd å se at de ble ført gjennom byen på den første rettsdagen. Det var jo første gang vi så dem med langt hår og skjegg. Herregud jeg fikk helt sjokk, de så så annerledes ut. Jeg husker jeg var livredd for at en mobb skulle drepe dem på åpen gate, sier Joshua Frenchs kjæreste (25). Faksimile: Dagbladet, 15 august 2009.
GJENNOM BYEN: - Det var absurd å se at de ble ført gjennom byen på den første rettsdagen. Det var jo første gang vi så dem med langt hår og skjegg. Herregud jeg fikk helt sjokk, de så så annerledes ut. Jeg husker jeg var livredd for at en mobb skulle drepe dem på åpen gate, sier Joshua Frenchs kjæreste (25). Faksimile: Dagbladet, 15 august 2009. Vis mer

«Nå har det gått lang tid, men jeg er glad for at du har ro i hjertet ditt. Du vet at jeg kommer hjem til deg, og da skal jeg aldri dra fra deg igjen (...) Sist jeg sendte deg brev var i sommer, og da trodde jeg at det var det siste brevet før jeg kom hjem, men alt tar lengre tid enn vi tror her alltid».

Om trenings-videoen: - Jeg hater den videoen. Det er liksom ikke kjæresten min jeg ser i den. Joshua blir en fremmed fyr for meg, og det er ubehagelig å se han sånn. Jeg ville egentlig ikke se den, men Josh overtalte meg, og sa at det var mye mer voldsom trening han var med på i det britiske militæret.

- Det er greit nok det, men for meg ser det voldsomt ut. Det er ikke dermed sagt at det er noe galt i det. For meg var det bare ekkelt å se på.

Om «blod-bildet»: - Nå er de ille ute tenkte jeg. Det er jo et kjipt bilde. Men når Josh sier «at det var et spontant bilde, etter at de hadde opplevd en syk situasjon» synes jeg det er en naturlig forklaring på hvorfor det ble tatt.

- Jeg føler at det bildet har ødelagt veldig mye. Men jeg må ærlig innrømme at jeg er glad for at det ikke er Josh som står der I døråpningen med en blodpøl bak seg; at det ikke er min kjæreste som står der og smiler.

Om tvilen: - Jeg føler like mye kjærlighet for Josh nå, som jeg alltid har gjort. Men jeg vet jo ikke hva som faktisk skjedde i jungelen utenfor Kisangani den kvelden. Jeg har jo en tvil, og jeg forventer at han skal fortelle meg hva som skjedde når han kommer hjem. Det eneste Josh har sagt er: «Jeg lover deg at jeg ikke er en morder». Jeg stoler på han, men jeg må få vite hva som skjedde.

Om kjærligheten: - Joshua er mannen I mitt liv. Jeg kunne ikke tenke meg noen andre. Jeg møtte Josh i oktober 2006. Jeg stod i baren på Color Line og han jobbet som sikkerhetsvakt. Vi begynte å prate en kveld jeg skulle stenge baren. Han stod ved bardisken og hang. Og så sa det sa bare pang.

- Nå er livet mitt på vent, men alle planene vi har sammen holder meg oppe. Vi er kjærester og det har vi aldri stilt spørsmål ved. Hva som skjer mellom oss når han kommer hjem, vet jeg ikke. Men jeg tror jo at det fortsatt vil være oss.

Om å leve i uvisshet - Jeg har lært mye, både på godt og vondt. Ting som de færreste opplever i livet. En dag raser verden sammen og jeg går helt i oppløsning, den neste kan det gå bedre. Men uvissheten er en kjempepåkjenning. Alt tar så lang tid og vi venter jo fortsatt. UD sier at om de kommer seg til Kinshasa, så er saken løst. Men jeg stoler ikke på kongoleserne. Nå jobber UD hardt med saken, men jeg tror det er en flau sak for dem, om de ikke klarer å løse dette snart.

Om media: -  En stund var jeg helt avhengig av å sjekke hva som stod i media. Men jeg ble helt gal av å lese all dritten som stod om dem. Jeg føler at det har vært ekstremt mange løgner, spekulasjoner og sensasjons-oppslag. Media har gått langt over streken mange ganger. Samtidig har jo media gjort at de to har blitt sett. Kanskje har det gjort at saken blir tatt på alvor av norske myndigheter.

Om livet etter Kongo: - Vi snakker mye om det, Josh og jeg. Vi drømmer om et småbruk. Alle dyrene vi skal ha, og hva de skal hete og sånn. Livet mitt ble snudd på hodet for to år siden, og nå er denne situasjonen blitt hverdagen. Når han kommer hjem blir livet mitt snudd opp ned igjen.

- Det blir absurd å få han hjem. Jeg gruer meg til at vi skal være sammen. At folk skal kjenne han igjen på gata. Bare en så hverdagslig ting som å gå på SATS å trene sammen; kan vi det? Kan vi gå på kafé?

- Det blir sikkert kleint første gangen vi møtes, men vi har en del å snakke om. Vi har avtalt at det første vi skal gjøre når han kommer hjem, er å gå i fjellet. Da kan vi to være helt alene, og snakke ut om alt. Det gleder jeg meg til.  

TRENINGSVIDEOEN: - Jeg hater den videoen, sier Joshua Frenchs kjæreste (25) om den omstridte treningsvideoen fra Bussi Island i Uganda. Videoen viser de to nordmennene som beordrer rekrutter til å gjennomføre knallharde øvelser mens de er nakne. Foto: Privat
TRENINGSVIDEOEN: - Jeg hater den videoen, sier Joshua Frenchs kjæreste (25) om den omstridte treningsvideoen fra Bussi Island i Uganda. Videoen viser de to nordmennene som beordrer rekrutter til å gjennomføre knallharde øvelser mens de er nakne. Foto: Privat Vis mer
«BLODBILDET»: - Nå er de ille ute tenkte jeg, sier Joshua Frenchs kjæreste om bildet av Tjostolv Moland som tørker blod fra førersetet i den drepte sjåføren Abedi Kasongos bil. Foto: Privat
«BLODBILDET»: - Nå er de ille ute tenkte jeg, sier Joshua Frenchs kjæreste om bildet av Tjostolv Moland som tørker blod fra førersetet i den drepte sjåføren Abedi Kasongos bil. Foto: Privat Vis mer
PÅ RØMMEN: Tjostolv Moland fotograferte seg selv da han var på rømmen gjennom kongos regnskog. Han hadde en kort samtale med Joshua Frenchs kjæreste (25) på telefon. Hun fortalte ham at French var arrestert. Foto: Privat
PÅ RØMMEN: Tjostolv Moland fotograferte seg selv da han var på rømmen gjennom kongos regnskog. Han hadde en kort samtale med Joshua Frenchs kjæreste (25) på telefon. Hun fortalte ham at French var arrestert. Foto: Privat Vis mer
PÅ CELLA: - Jeg er overrasket over hvor bra Tjostolv og Josh har klart seg I det helveteshullet. Den cella er helt jævlig, sier Joshua Frenchs kjæreste (26), til Dagbladet. Bildet er tatt før den første rettsaken startet i August 2009. Foto: Espen Røst / Dagbladet
PÅ CELLA: - Jeg er overrasket over hvor bra Tjostolv og Josh har klart seg I det helveteshullet. Den cella er helt jævlig, sier Joshua Frenchs kjæreste (26), til Dagbladet. Bildet er tatt før den første rettsaken startet i August 2009. Foto: Espen Røst / Dagbladet Vis mer