FORVENTER RESULTATER: SV-leder 
Audun Lysbakken er klar på at regjeringen må lytte til et eventuelt stortingsflertall om antall nye kvoteflyktninger.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FORVENTER RESULTATER: SV-leder Audun Lysbakken er klar på at regjeringen må lytte til et eventuelt stortingsflertall om antall nye kvoteflyktninger. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

- Jeg forventer at Venstre og KrF er mer opptatt av flyktningene enn forholdet til Frp

Partiene på Stortinget i nytt møte om kvoteflyktninger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag møtes partiene på Stortinget for å drøfte muligheten for et kompromissforslag om situasjonen i Syria og i Middelhavet.

SV-leder Audun Lysbakken er klar på at et eventuelt stortingsflertall for å ta imot 10 000 syriske kvoteflyktninger må få reelle følger.

- Jeg forventer at Venstre og KrF er mer opptatt av flyktningene fra Syria enn det politiske forholdet til Frp, men dette blir en viktig politisk test, sier Audun Lysbakken på vei inn til møtet.

- Viktigere enn spillet Han håper regjeringspartiene vil være villige til å diskutere alle alternativer med opposisjonen.

- Mitt klare utgangspunkt er at om det er flertall for 10 000 flyktninger, må det flertallet brukes. Hvis det er et flertall for 10 000 flyktninger, ser jeg ingen grunn til at Frp skal få diktere et langt lavere tall, men da er det selvfølgelig opp til partiene å klare og holde sammen og sette flyktningene over det politiske spillet her på Stortinget, sier Lysbakken.

Nestleder i Venstre, Ola Elvestuen, sier spørsmålet først og fremst er om det er mulig å få til en bredere enighet om hva som skal være Norges bidrag inn i det han beskriver som «flere veldig alvorlige situasjoner».

- Så vil dette nødvendigvis også henge sammen med hva som skjer i forbindelse med revidert budsjett, sier han.

- Det viktigste er situasjonen i seg selv, og hva som skal være Norges bidrag. 10 000 syriske flyktninger til Norge er ett bidrag over en toårsperiode, men nå skal vi snakke med alle partiene, og så må vi se om det er mulig å finne en bredere enighet som kan stå seg over tid.

- Norge må bidra - Hvor viktig er et høyt antall for dere?

- Det som er viktig, er jo for de dette gjelder. FN påpeker også at det er mangel på nasjoner som er villige til å ta unna og bosette syriske flyktninger, og det er klart at Norge også må bidra her.

Det var Arbeiderpartiets landsmøtevedtak som virkelig satte spørsmålet om antall syriske kvoteflyktninger på dagsordenen, men partileder Jonas Gahr Støre er aller mest opptatt av å få til et bredt flertall på Stortinget.

- Nå får vi høre hva som er stemningen rundt bordet. Vi har et landsmøte som er klart på at vi kan klare 12 flyktninger per kommune i to år, men vi ønsker å få til en bred løsning i Stortinget, sier han.

- Vi tror at dette er mye bedre å gjennomføre som politikk om hele Stortinget står bak, og da får vi lytte til hva andre sier.

- Så du er ikke sikker på at dere kommer til å stå på 10 000 flyktninger gjennom hele møtet?

- Landsmøtevedtaket vårt er helt klart, og det er det jeg har med meg inn, sier Støre.

LANDSMØTEVEDTAK: Arbeiderpartiets landsmøte vedtok å åpne for at Norge skal ta imot 10 000 syriske kvoteflyktninger i løpet av to år. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
LANDSMØTEVEDTAK: Arbeiderpartiets landsmøte vedtok å åpne for at Norge skal ta imot 10 000 syriske kvoteflyktninger i løpet av to år. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer