Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg frykter å bli skutt ned og torturert

Danske F16-piloter frykter å bli tatt til fange av Kadhafi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De danske pilotene stasjonert på Sigonella-basen på Sicilia får frysninger i det ellers varme vårværet når de tenker på å falle i fiendens hender.

Frykter tortur - Jeg vil innrømme at jeg frykter å bli skutt ned og tatt til fange. Man spør jo seg selv om Kadhafis folk vil overholde krigens regler dersom de får klørne i deg, sier Nick Kenneth Hansen, som leder den danske jagerskvardronen «Eskadrille 730», til den danske avisa Ekstra Bladet.

- Jeg tenker på om de kunne funnet på å torturere meg om jeg hadde landet i favnen deres, sier han videre.

Forsvarsdepartementet i Norge har i Dagbladet gjort det klart at Genevekonvensjonene kommer til anvendelse til tross for at Norge ikke formelt er i krig.

Men Egil Andre Aas i Norges Offisersforbund tror ikke det spiller noen rolle uansett.

- Hvis en norsk pilot blir skutt ned der nede og blir tatt av Kadhafis menn, tror jeg ikke de vil blir behandlet annerledes om vi har definert det som krig eller ikke. Skulle Kadhafi behandle våre folk bedre enn sitt eget folk? sa han til Dagbladet i forrige måned.

Spent og usikker Major Eystein Kvarving, som er talsmann for den norske styrken stasjonert på Souda Bay-basen på Kreta, har tidligere gjort det klart at de norske pilotene følger seg trygge og ivaretatt.

- Muligheten til å bli hentet ut ved behov, er tilstede.

Også den danske piloten Mel (32) forteller til Ekstra Bladet at man er svært spent og usikker på hva som venter i Libya, spesielt under det første oppdraget.

- Tanken om å lande hos Kadhafis soldater er absolutt ikke hyggelig. Det er ikke det. Det er nok det jeg har minst lyst til. Ved siden av å dø, sier han.

Han avviser at han er direkte redd når han sitter i cockpit klar for et oppdrag.

- Men du er svært spent og usikker på hva du kan forvente. Men vi er der for å beskytte sivilbefolkningen, og det kommer før alt annet, fortsetter han.

FØLER SEG TRYGGE: Major Eystein Kvarving sier til Dagbladet at muligheten til å bli hentet ut dersom flyene blir skutt ned er tilstede ved behov. Foto: Jonas S. Rasch / Dagbladet
FØLER SEG TRYGGE: Major Eystein Kvarving sier til Dagbladet at muligheten til å bli hentet ut dersom flyene blir skutt ned er tilstede ved behov. Foto: Jonas S. Rasch / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media