Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Jeg frykter at dette kan bli den største ulykken som har rammet nordmenn i fredstid.»

Kjell Magne Bondevik er dypt fortvilt over katastrofen i Sørøst-Asia, særlig på grunn av alle barna som rammes og at dødstallene stadig stiger. Han skriver nå om nyttårstalen til det norske folk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsministeren kom i går tilbake til Oslo etter juleferie i Molde. I dette intervjuet beskriver han frykten for hvor stort omfang katastrofen kan få og hvordan det preger arbeidet i regjeringen.

-  Omfanget bare øker time for time. Det gjør meg bare mer og mer fortvila. Dette ser ut til å bli en av de største sivile ulykker som har rammet verden noensinne, inkludert Norge. Jeg tenker på alle de som har mistet sine kjære eller lever i uvisse. Samtidig må vi gjøre hva vi kan for å hjelpe og bringe klarhet i hvem som er rammet. Det har vi virkelig prøvd.

-  Ta kontakt med UD

-  Hvor stort omfang frykter du denne katastrofen kan få?

-  Det siste tallet jeg har hørt er 60 000 omkomne og det er 700-800 nordmenn vi ikke har fått kontakt med foreløpig. Det jobbes det nå på spreng med. Vi ber om hjelp og oppfordrer alle som vet noe om å ta kontakt med UD. Vi må likevel regne med at antallet omkomne nordmenn vil stige betraktelig. Jeg frykter at dette kan bli den største ulykken som har rammet nordmenn i fredstid.

-  Når gikk det opp for deg hvor alvorlig situasjonen var?

-  Det har gradvis gått opp for meg ettersom jeg har fått informasjon fra Utenriksdepartementet og sett rapporter i media. Allerede utpå søndag begynte jeg å ane at dette kunne bli svært, men at katastrofen skulle bli så stor, var det ingen av oss som hadde trodd.

-  Hvilke bilder eller historier har gjort sterkest inntrykk?

-  Det mest hjerteskjærende er barna som ikke hadde kontakt med sine foreldre. Det de har opplevd vil merke dem for livet for barnesinnet er så åpent og vart. Det vil bli behov for psykisk oppfølging.

-  Hva gjør du for å følge situasjonen?

-  Jeg har vært på telefon og fått telefakser kontinuerlig mens jeg var i Molde. Jeg har snakket med utenriks- og helseministeren på telefon og gitt mine beskjeder og synspunkt på telefon og sms. Onsdag morgen er jeg tilbake på kontoret og vil følge situasjonen tett selv om det er UD som har ansvaret for koordineringen. I dag skal jeg delta på forbønnsgudstjenesten i Oslo domkirke og jeg vil også være mer tilgjengelig for media.

-  Skriver om talen

-  Hvilke forandringer gjør du i timeplanen framover?

-  Jeg har lagt om på en del møter. Nå skriver jeg om på nyttårstalen, særlig innledningen og jeg har fått utsatt opptaket i studioet ett døgn for å være mest mulig oppdatert.

-  Har du selv noen du kjenner som er i katastrofeområdet?

-  Nei, jeg har ikke hørt om noen jeg kjenner bortsett fra NRK-reporterne Hans-Wilhelm Steinfeld og Geir Rommetveit. I Molde i går snakket jeg med noen gode venner som kjente noen.

-  Omtanke fra alle

-  Hva vil du si til de norske som er rammet av katastrofen og pårørende?

-  Jeg tror de nå er omsluttet av omtanke fra alle i Norge, også fra de politiske myndigheter. Vi gjør hva vi kan for å hjelpe. Jeg skjønner de som er utålmodige og ikke føler de har fått nok assistanse. Men grunnen til at det kan ta tid er de vanskelige forholdene der nede.

-  Det har kommet kritikk om at regjeringen var for seint ute med å sende fly?

-  Straks vi skjønte at flykapasiteten var et problem, satte vi i gang og startet umiddelbart forhandlinger med SAS og andre skandinaviske land. Vi sender ekstra fly, blant annet for å ta hjem de skadde.

BARNA SOM IKKE FINNER FORELDRENE: - Vi må regne med at antallet omkomne nordmenn vil stige betraktelig, sier statsminister Kjell Magne Bondevik. Det som har gjort sterkest inntrykk på ham er bildene av barna som ikke finner foreldrene sine.
INDIA: Gråtende kvinner i den ødelagte havna i Nagappattinam.
TANZANIA: Sørgende følger kistene til fem skolebarn som mistet livet på stranda i Dar es Salaam.
THAILAND: Redningsarbeidere i Phuket løfter et av flodbølgens ofre opp på tørt land.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media