SØKTE I KJELLEREN: Politiet har forsøkt å søke i gulvet under Vollan Gjestestue i Nordkjosbotn. Foto: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN
SØKTE I KJELLEREN: Politiet har forsøkt å søke i gulvet under Vollan Gjestestue i Nordkjosbotn. Foto: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSENVis mer

- Jeg frykter at drapsmenn nå går fri

Per Vålnes' søster er fortvilet over henleggelsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Riksadvokaten har valgt å henlegge etterforskningen av Vålnes-saken etter bevisets stilling.

Politiet mener Per Vålnes er drept, men har aldri klart å finne noe lik eller noen forklaring på hva som faktisk skjedde med ham. Vålnes' søster Heidi Molstad Andresen mener henleggelsen er det verste som kunne skje.

- Riksadvokaten sier i sin begrunnelse at de går ut fra at Per er død, men at det «ikke er tilstrekkelig bevisgrunnlag for å tiltale de tre for å ha drept ham». Jeg frykter at drapsmenn nå går fri, fordi de ikke har bevis som vil holde i en rettssak, sier Molstad Andresen.

Hun er lillesøster til Per Vålnes og journalist i Magasinet i Dagbladet.

- Politiet har gått høyt ut og sagt de er sikre på at Per er drept. I tillegg til vitneforklaringer, skal de sitte på informasjon, deriblant elektroniske spor og kommunikasjon, sier hun.

- Uklart hvordan Vålnes døde Konstituert politimester Einar Sparboe Lysnes i Troms politidistrikt sier til Dagbladet at politiet legger til grunn at Per Vålnes er død selv om liket ikke er funnet.

- Så er det uklart hvordan det har skjedd, sier Lysnes.

Han sier de mener å ha snudd enhver stein i løpet av en svært omfattende etterforskning, og at de tar Riksadvokatens avgjørelse om henleggelse til etterretning.

SØSTER: Heidi Molstad Andresen.
SØSTER: Heidi Molstad Andresen. Vis mer

- Vi har ikke kommet i mål og det er ikke tilfredsstillende, sier Lysnes.

Saken legges nå bort fra politiets side, og nye opplysninger må til for at den blir gjenopptatt.

Vurderer privat søksmål Heidi Molstad Andresen har hatt et håp om en rettssak hvor offentligheten fikk fullt innsyn til etterforskingsmaterialet, og mener at det også ville vært i de nå tidligere siktedes interesse.

- Jeg synes det er påfallende at en av de mest sentrale av de siktede har nektet å la seg avhøre siden det innledende avhøret for to og et halvt år siden. Vedkommende svarte heller ikke på ett eneste spørsmål da vedkommende ble kalt inn til formelt, rettslige avhør, sier Molstad, og legger til at det kan bli aktuelt med et privat søksmål, for å få vurdert det bevismaterialet politiet faktisk sitter på.

Forsvarer vurderer å kreve erstatning Advokat Christian Wiig, en av de tre tidligere siktedes forsvarer, sier han mener saken burde vært henlagt for et år siden.

- Min klient ble utsatt for flere politiprovokasjoner. Da disse ikke ga resultat, burde saken allerede ha vært henlagt. Politiet valgte imidlertid å tro på en bedrageridømt mann, som skal ha uttalt at min klient hadde fortalt ham hvor liket befant seg. I stedet for å få til et rettslig avhør av ham, så rev politiet store deler av Vollan gjestestue, sier Wiig til Dagbladet.

Overfor NTB sier han at det kan være aktuelt med et erstatningssøksmål for urettmessig straffeforfølgelse. Vålnes' tidligere samboer, hennes nye kjæreste og en venn av paret har vært siktet for drap. Disse siktelsene er nå henlagt. De tre satt 13 måneder i varetekt før de ble løslatt.

Advokat Randulf Schumann Hansen forsvarer den tidligere samboeren. Han sier klienten er lettet, men ikke overrasket over henleggelsen.

- Min klient er veldig lettet, det har vært forferdelig tungt å ha en sånn siktelse hengende over seg. Men det er ikke uventet at det skjer. I dag kan man se at etterforskningen har vært grundig, men den har alltid vært rettet etter én tese: At min klient er skyldig. Nå bør det stilles spørsmål ved om etterforskningen også skulle vurdert andre mulige hendelsesforløp, sier han til Dagbladet.

Kostbar etterforskning Hundeoppdretteren Per Vålnes ble meldt savnet fire dager etter at han feiret 50-årsdagen sin i Balsfjord i Troms i november 2011. Totalt seks personer har vært pågrepet i saken.

ANTATT DREPT:  Per Vålnes.  Foto: Privat
ANTATT DREPT: Per Vålnes. Foto: Privat Vis mer

Politiet har aldri klart å finne noe lik i saken, selv ikke etter omfattende søk og utgravinger under Vollan gjestestue, og henleggelsen setter punktum for en langvarig og kostbar etterforskning. Ifølge VG kostet søket på Vollan Gjestestue alene 20 millioner kroner.

I politiets pressemelding om henleggelsen i dag heter det:

«Riksadvokaten besluttet fredag å henlegge straffesaken mot de tre som var siktet for å ha drept Per Vålnes.
 
I november 2013 ba som kjent Riksadvokaten om ytterligere etterforskning i saken. Etter å ha gjennomgått saksdokumentene på nytt etter dette, er saken henlagt etter bevisets stilling.
 
Saken er uavklart, men det legges til grunn at Per Vålnes er død selv om liket fortsatt ikke er funnet. Kommer det fram nye opplysninger i saken vil det bli vurdert om det er rimelig å gjennomføre nye etterforskningsskritt.»

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram