«Jeg frykter gjerningsmannenbløffet seg inn over callingen»

Inger Mina Birgitte Bolette Sund (69) ble tirsdag funnet død - ranet og trolig drept - i sin leilighet. Uhyggen brer seg i boligsameiet på Oslos vestkant. Nabo Elin Blikken Stokstad frykter at noen intetanende slapp gjerningspersonen inn over callingen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sognsveien 4 på Adamstuen i Oslo har om lag 50 leiligheter med felles inngang og callinganlegg. Den 69 år gamle Inger Mina Birgitte Bolette Sund bodde i en av leilighetene, i første etasje til høyre. Der bodde hun sammen med mannen sin i flere år. I sommer ble 69-åringen enke.

- Det er altfor lett å bløffe seg inn her i gården. Det er bare å trykke på et vilkårlig ringeapparat, så er sjansene gode for å bli sluppet inn. Det er nok å si at man har glemt nøklene, hevder Blikken Stokstad.

Gjenstander fjernet

Den blide og kontaktsøkende, men helsemessig noe svekkede kvinnen ble funnet død i leiligheten av vektere fra Falken.

Det skjedde tirsdag ettermiddag ved 16-tida, etter at en nær slektning hadde ringt Falken. Avdøde abonnerte på et alarmsystem tilknyttet vaktselskapet.

- Slektningen fikk ikke kontakt på telefon og ba derfor Falken undersøke, sier Finn Abrahamsen, leder for voldsavsnittet ved Oslo politidistrikt.

Politiet tror at hun har ligget død en stund, kanskje opptil et par dager. Hun var påkledd, så politiet tror hun døde på dagen eller tidlig om kvelden.

Uvedkommende

- Jeg vil heller ikke gå inn på hva rettsmedisinerne sier om dødsårsaken. Men kvinnen er påført skade. Foreløpig etterforskes saken som ran med døden til følge.

Abrahamsen sier at leiligheten bærer preg av at uvedkommende har vært inne. Gjenstander som er fjernet forteller at den forsvarsløse kvinnen er blitt ranet.

- Vi vet foreløpig ikke hvilke gjenstander. Det vil vi ikke få svar på før våre teknikere har gjort seg ferdige på åstedet. Da kommer vi til å gå inn sammen med avdødes datter, sier Abrahamsen.

Trolig er det omsettelige gjenstander - kunst, sølvtøy, smykker etc. - som er stjålet.

Inger Mina Birgitte Bolette Sund var dårlig til beins.

Brukte stokk

Nabo Elin Blikken Stokstad forteller at hun fra tid til annen møtte avdøde i eller utenfor inngangspartiet.

- Hun brukte stokk, og det så vondt ut når hun gikk. Men hun var alltid blid og hyggelig. Jeg så henne sist for noen uker siden, sier Stokstad.

- Hele situasjonen er ekkel. For meg er det et ekstra sjokk å oppleve noe sånt på Oslos beste vestkant. Jeg bodde ni år på østkanten og opplevde mye rart, men aldri drap.

Så kista

Tirsdag kveld ble Elin Blikken Stokstad vitne til at polititeknikere med hvite frakker og munnbind, bærende på metallkofferter og kameraer, tok seg inn i enkens leilighet. I en bil utenfor så hun kisten.

- Da skjønte jeg hun var død.

UHYGGE: Bak døra til høyre ble den døde funnet tirsdag. Elin Blikken Stokstad tror noen kan ha sluppet gjerningspersonen inn uten å tenke seg om. Politiet holder Stokstads teori for et mulig hendelsesforløp.