- KONSTANT FRYKT: Mariwan Halabjaee (t.h.) er ikke i tvil om at Mulla Krekar (t.v.) har tilhengere som kan være tilbøyelige til å drepe forfatteren. (Bildet er tatt med Halabjaees tillatelse.) Foto: BJØRN LANGSEM
- KONSTANT FRYKT: Mariwan Halabjaee (t.h.) er ikke i tvil om at Mulla Krekar (t.v.) har tilhengere som kan være tilbøyelige til å drepe forfatteren. (Bildet er tatt med Halabjaees tillatelse.) Foto: BJØRN LANGSEMVis mer

- Jeg frykter hele tida at noen skal komme bakfra og drepe meg

I Oslo tingrett fortalte Mulla Krekar igjen om fatwaen mot norsk-kurderen Mariwan Halabjaee. - Han setter seg over Norges lover, sier forfatteren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mariwan Halabjaee er en av de tre islamkritiske norske kurderene som Mulla Krekar er tiltalt for å ha drapstruet.

Halabjaee ga i 2006 ut boka «Sex, Sharia, and Women In the History of Islam», som Krekar oppfatter som svært blasfemisk.

I Oslo tingrett i dag måtte forfatteren, som bor på hemmelig sted i Norge, igjen høre på at Krekar fortalte om det som kan oppfattes som en dødsdom mot de tre mennene.

Mullaen bekreftet at han utstedte en såkalt fatwa på 20 sider mot alle de tre, som ble sendt ut til flere hundre islam-lærde over hele verden. Krekar mener han kan «garantere tryggheten» til mennene, men bekreftet samtidig at hans skriftlige shariatolkning innebærer at det er «tillatt å drepe dem i Oslo eller hvor som helst ellers».

- En fornærmelse Krekar pekte særlig på Halabjaee, og nevnte ham i samme åndedrag som Theo van Gogh, filmregissøren som ble drept av en islamist i Nederland i 2004.

- Jeg oppfatter det som en fornærmelse mot den norske domstolen og demokratiet at han kan si noe sånt. Det er en fornærmelse mot ytringsfriheten. Han er veldig arrogant og setter seg over lovverket i Norge, sier Halabjee til Dagbladet i retten under en pause.

Siden Krekar kom med sine uttalelser om ham i 2008 har han levd i konstant frykt for et attentat.

- Til enhver tid tenker jeg at noen skal angripe meg bakfra og drepe meg, forteller forfatteren, som har brukt skuddsikker vest i Oslo tinghus denne uka.

- Krekar har innflytelse, det er derfor han kommer med fatwaer. Han har ingen myndighet til det innenfor Islam, men det betyr ikke at han ikke kan få folk til å foreta seg noe. For van Gogh i Nederland var det nok at det ble utstedt en fatwa mot ham, sier Halabjaee.

Han mener en dom mot Krekar i retten vil ha stor betydning for hans personlige sikkerhet.

- Jeg har bare benyttet min ytringsfrihet her i Norge, det er domstolens oppgave å beskytte meg, sier forfatteren til Dagbladet.

- Blir mer og mer redd En av de andre fornærmede, som Krekar knytter til brenning av ark fra Koranen, forteller til Dagbladet at han reagerer enda sterkere på Krekars forklaring i retten om fatwaen.

- Det er grusomt, helt ekstremt. Jeg føler at jeg må være enda mer obs på folk rundt meg. Krekar har tilhengere her i retten, og jeg vet ikke hvem andre det kan være. Det kan være naboen min. Jeg blir reddere og reddere desto mer jeg hører her i retten, sier norskkurderen, som på grunn av trusselbildet ikke vil bli navngitt.

Mannen avfeier at Krekar bare har framført sine juridiske tolkninger som sharialærd.

- Det er aggressive trusler, ingenting annet, sier han.

- Står ved alt I tillegg til påståtte drapstrusler mot Erna Solberg og oppfordringer om selvmordsbombinger mot amerikanere, er det særlig uttalelser på nettforumet PalTalk om norskkurderne han må svare for i retten.

- Jeg angrer ikke på noe av det jeg har sagt, sier Krekar, som ikke mener at det kan dreie seg om straffbare trusler.

Selv om mullaen i dag brukte lang tid på å utdype sitt syn på sharia, jihad og hva uttalelsene innebærer, mener påtalemyndigheten det ennå er full dekning for den alvorlige tiltalen.

- Selv om utgangspunktet skulle være sharia-lover eller det han ser på som juridisk bindene fortolkninger, er dette trusler sett i den store sammenhengen. Dette blir en helhetsvurdering, sier statsadvokat Geir Evanger til Dagbladet.

- Krekar har gjort det klart her i retten at han står ved det han har sagt, og det viser forklaringen hans forøvrig at han definitivt gjør, sier aktor Marit Bakkevig.

BOK-KOFFERT: Krekar hadde med seg flere titalls bøker med islam-tekster i retten i dag for å understreke at hans uttalelser bare er en lærd tolkning av dette materialet. Foto: HARALD S. KLUNGTVEIT
BOK-KOFFERT: Krekar hadde med seg flere titalls bøker med islam-tekster i retten i dag for å understreke at hans uttalelser bare er en lærd tolkning av dette materialet. Foto: HARALD S. KLUNGTVEIT Vis mer