- Jeg fryktet at dette ville skje

Anders Behring Breiviks egne ord om den sakkyndige rapporten. - Han forventet et karakterdrap, sier Geir Lippestad til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

CALIFORNIA/OSLO (Dagbladet): Terrorsiktede Anders Behring Breivik fikk i dag vite at han regnes som strafferettslig utilregnelig av de sakkyndige i saken.

Han ble fornærmet over diagnosen han i dag fikk i de sakkyndiges rapport, som konkluderer at han lider av paranoid schizofreni, og dermed er strafferettslig utilregnelig.

- Det virker ikke som at han vil akseptere det og at han blir fornærmet over konklusjonen, sier politiadvokat Christian Hatlo til Dagbladet.

- Fryktet det ville skje Politiadvokat Christian Hatlo forteller at Breivik har vanskelig for å akseptere det og sier at han har reagert med å uttrykke følgende:

- Jeg fryktet at dette ville skje.

Breivik har bedt om å få hele den rundt 230 sider lange rapporten opplest.

- Ikke overrasket Politiadvokat Hatlo er selv ikke overrasket over de sakkyndiges konklusjon i dag.

- Det var en av to utfall, og jeg er ikke overrasket etter å ha studert Breiviks avhør. Både rettssaken og etterforskningen går likevel som planlagt, sier Hatlo til Dagbladet.

- Blir Breiviks forklaring sett annerledes på nå?

IKKE OVERRASKET: Politiadvokat Christian Hatlo forteller at Breivik har vanskelig for å akseptere konklusjonen til de sakkyndige om at han er strafferettslig utilregnelig. Selv synes ikke Hatlo at konklusjonen var særlig overraskende. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
IKKE OVERRASKET: Politiadvokat Christian Hatlo forteller at Breivik har vanskelig for å akseptere konklusjonen til de sakkyndige om at han er strafferettslig utilregnelig. Selv synes ikke Hatlo at konklusjonen var særlig overraskende. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- Det er et poeng at den nå må sees i lys av diagnosen han har fått, sier Hatlo.

- Forventet karakterdrap Anders Behring Breiviks forsvarere Geir Lippestad og Vibeke Hein Bæra er i California denne uke i forbindelse med et bevisopptak i terrorsaken, men fikk i dag referert klientens reaksjon på sakkyndigerapporten som konkluderer med at 32-åringen er utilregnelig.

- Han hadde forventet et karakterdrap og er derfor ikke overrasket, sier Lippestad til Dagbladet.

Ifølge de sakkyndige befinner Breivik seg i sitt eget vrangforestillingsunivers, alle hans tanker og handlinger styres av disse vrangforestillingene.

De sakkyndige beskriver flere typer såkalte bisarre vrangforestillinger, og går særlig inn på det de kaller Breiviks grandiose vrangforestillinger.

FIKK VITE KONKLUSJONEN: Anders Behring Breivik fikk vite om konklusjonen av rapporten til de sakkyndige på politihuset i Oslo.  Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
FIKK VITE KONKLUSJONEN: Anders Behring Breivik fikk vite om konklusjonen av rapporten til de sakkyndige på politihuset i Oslo. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer