- Jeg fulgte hjertet

- Jeg føler at jeg er blitt en belastning for partiet. Da er det på tide å slippe til nye krefter som kan starte med blanke ark.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sier avtroppende KrF-leder Valgerd Svarstad Haugland som på KrFs landsstyremøte i Oslo i går gjorde det mange ventet, men andre håpet ikke ville skje:

Etter sin trolig beste politiske tale noensinne varslet hun at hun går av som partileder på et ekstraordinært landsmøte i januar.

Svarstad Haugland vil ikke stå i veien for nye og friske krefter som kan få KrF opp og fram igjen. Også nestleder Einar Steensnæs går. Odd Arild Hareide stiller også sin plass til disposisjon. Men den unge kometen som kom inn i partiledelsen i vår, blir garantert gjenvalgt.

Tørket tårer

Svært få kjente Svarstad Hauglands konklusjon på forhånd. Flere enn én tørket tårer da Svarstad Haugland utløste spenningen. Det var et historisk og fortettet øyeblikk fullt av menneskelig og politisk drama. Beslutningen om å gå ble tatt kvelden før.

- Forrige uke var jeg innstilt på å fortsette. Jeg mente det ville være drastisk å innkalle til ekstraordinært landsmøte, og ville være med på å snu tilbakegangen. Jeg har vært partileder i åtte år, det er ikke så fryktelig lenge. Og jeg ville ikke være feig ved å gå av. Men jeg er kommet til at det er bra for partiet at andre går i front. Jeg føler at jeg ikke har god nok tillit i partiet til å fortsette. Hvis partiet trenger at jeg går av, er det ikke feigt å gjøre det, sier Svarstad Haugland.

Hun avviser at havarirapporten som hun fikk torsdag, gjorde utslaget.

- En som har tenkt mye på meg i det siste sa til meg: Gjør det du har lyst til. Og det har jeg gjort. Jeg har fulgt hjertet. Det er litt vemodig, men jeg er først og fremst lettet, sier Svarstad Haugland.

Hun har vært med i partiledelsen i 12 år. Hun kom inn som et friskt og fornyende pust i KrF-toppen og innrømmet at hun tar seg et glass vin i ny og ne. Hun opplevde jubelvalg i 1997. I høst gjorde partiet sitt dårligste valg etter krigen. Og i går fikk Valgerd Svarstad Haugland en rapport med knusende kritikk fra sitt eget parti. Fire av fem i utvalget ville ha lederskifte. Lederen av «havarikommisjonen» Oddvar Hodne sa i går rett ut at det var klokt av Svarstad Haugland å gå.

- Hadde du egentlig noe valg?

- Ja, det hadde jeg. Hvis jeg hadde bestemt meg for å fortsette, tror jeg at jeg hadde fått landsstyrets tilslutning til det. Dette er mitt valg. Men om jeg hadde valgt å fortsette, ville det nok fortsatt vært en diskusjon om meg i partiet. Nå kan vi få fokus på de politiske sakene. Nytt blod kan skape ny giv. Men en leder kan ikke klare det alene, sier Svarstad Haugland.

Rapporten og de i alt tusen innspillene fra partiorganisasjonen tyder på at svært mange KrF-medlemmer mente partilederen var i ferd med å bli en belastning for partiet.

- Har vært vondt

- Folk på KrF-stands i valgkampen forteller at de må forsvare meg hele tida. Det synes jeg de skal slippe. Det har selvfølgelig vært vondt innimellom å bli sett på som en belastning. Men i dag vil jeg ikke dvele ved det, sier Svarstad Haugland.

- Grepet jeg har tatt nå, vil være positivt for partiet. Så slipper partiet den belastningen. Nå når jeg har tatt beslutningen, er jeg lettet, sier hun.