- Jeg ga dem to pistoler

Kristin Kirkemo sørger trolig for at halvsøsteren Veronica og Per Kristian Orderud må i varetektsfengsel i dag. I et seks timer langt politiavhør i går erkjente hun at hun overleverte to pistoler kaliber 22 til det drapssiktede ekteparet i et juleselskap i fjor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge 26-årige Kristins venn Lars Grønnerød byttet han seinere en 38 kaliber pistol med Orderud, og fikk en 22-kaliber tilbake. 38-kaliberen er trolig ett av våpnene som drepte Anne Orderud Paust og hennes to foreldre.

Modellen Kristin Kirkemo har siden hun ble pågrepet 11. juni, nektet enhver befatning med våpen - helt til i går.

Tilståelsen er derfor et foreløpig gjennombrudd for politiet i trippeldrapssaken, fordi Kirkemos forklaring i går har gitt etterforskerne et meget sterkt kort i kampen for å få ekteparet Orderud varetektsfengslet, siktet for overlagt trippeldrap.

Men overfor Dagbladet blir det understreket at det skal langt mindre til bevismessig for å få siktede personer varetektsfengslet enn å få en fellende dom. For en varetektsfengsling trenger det strengt tatt bare være mer sannsynlig at siktede har begått forbrytelsen, enn at vedkommende ikke har det.

Nye beviser

Kristin Kirkemo satt fire døgn på glattcelle, og har de to siste dagene sittet varetektsfengslet i Drammen kretsfengsel. I går ville hun igjen la seg avhøre av drapsetterforskerne, og kom da med de nye opplysningene om våpenoverleveringene til svogeren og halvsøsteren.

- Våpnene ble overrakt Per Kristian og Veronica under et familieselskap på Orderud gård lille julaften i fjor, forklarer Kristin.

Det skal ikke ha vært vitner til våpenoverleveringen, ifølge eks-modellen. Men hun skal i avhøret ha forklart i detalj hvor hun fikk våpnene fra.

Medsiktede Lars Grønnerød har tidligere forklart at Kristin ga sin svoger de to 22-kalibrene. Dette var politiets sterkeste kort da Per Kristian og Veronica ble framstilt i Nedre Romerike forhørsrett tirsdag. Det beviset holdt ikke, og kriminalpolitiet var derfor avhengig av å framskaffe nye beviser før kjæremålsutvalgets behandling i dag. Det synes nå å ha lyktes, ettersom Kristin bekrefter historien til sin medsiktede og nære venn.

De nye bevisene kan være nok til å få varetektsfengslet ekteparet Orderud, som fremdeles nekter enhver befatning med skytevåpen.

- Kristin Kirkemo kom med veldig detaljerte opplysninger om en rekke ting som ikke har vært framme før, spesielt i forhold til flere våpen, sier Kristin Kirkemos forsvarer, advokat Tor Kjærvik, til Dagbladet.

Var redde

Kristin forklarte i går at hun overrakte våpnene til ekteparet fordi Per Kristian og Veronica var redde etter de to attentatforsøkene mot Anne Orderud Paust, Per Kristians søster, og hennes avdøde ektemann, Per Paust, i fjor sommer.

Per Kristians forsvarer, Cato Schiøtz, var i går kveld kjent med at politiet har fått nye opplysninger i saken. Han vil ikke kommentere hva som står i politiets kjæremål, men han raste i går kveld over at «Kjærvik går ut med beviser i mediene».

- Vi har fått en helt ny situasjon. Vi får nå en førsteinstansbehandling av de nye opplysningene, hvor jeg ikke kan formidle dette til min klient på grunn av taushetsplikten. Det er uholdbart.

Forsvarerne mener dette umuliggjør utøvelsen av et skikkelig forsvar.

Lukkede dører

Heller ikke politiet på Romerike vil kommentere hva de kommer til å legge fram i Eidsivating lagmannsrett.

- Rettsforhandlingene pågår bak lukkede dører, kommenterer politiadvokat Bjørn Arne Tronier ved Romerike politidistrikt.

Veronica Orderud har siden onsdag sittet fengslet på Gjøvik, mens ektemannen Per Kristian Orderud er i Hamar kretsfengsel. Begge venter spent på en avgjørelse i lagmannsretten.