- Jeg ga henne piller og konjakk

- Jeg tok med smertestillende piller, en halvflaske konjakk og noen sovepiller til henne. Så forklarte jeg hvordan hun skulle ta dem for å få best mulig effekt. Hun var takknemlig for at hun endelig skulle slippe all smerten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Slik forteller Sigrid Hannisdahl, tidligere leder i Landsforeningen Mitt Livstestamente, om hvordan hun for over ti år siden hjalp en kvinne i 90-årene til å dø.

Hannisdahl er en av dem som nå står fram i boka «Det siste ønske», og åpent sier at hun har hjulpet en person til selvmord.

Hun velger å stå fram med fullt navn, selv om det ifølge straffeloven er ulovlig å bistå en annen med å ta sitt eget liv. Hannisdahl mener tida er overmoden for at flere enn tidligere lege Christian Sandsdalen står fram og sier at de har gjort det.

- Jeg var klar over at det var ulovlig også den gangen jeg gjorde det, sier Hannisdahl.

Hannisdahl forteller at hun først leste et avisanlegg kvinnen skrev, der hun tok opp retten til selv å velge om man ville dø når man var så syk som hun var. Noen år seinere leste Hannisdahl om kvinnen i Human-Etisk Forbunds blad. Hun tok kontakt med kvinnen, og besøkte henne på aldershjemmet. Kvinnen var 98 år og hundre prosent pleietrengende.

- Leddgikten forkrøplet henne og ga henne forferdelige smerter. Alt var smerter. Hun hadde vansker med å spise og drikke og hadde skrumpet inn til et levende skjelett, forteller Hannisdahl.

Kvinnen hadde prøvd å ta livet sitt to ganger tidligere, så medisinene var blitt tatt fra henne.

- Hver dag er en plage, fortalte den gamle kvinnen til Hannisdahl.

Kvinnen fortalte at hun hadde et uverdig liv, og at det eneste hun ønsket var å dø.

- Jeg gjorde det av ren barmhjertighet. Da smertene ikke kunne lindres, og hun hadde ønsket å dø så lenge, tok jeg med medisinene og lot henne få dem. Hun hadde ikke ord for hvor takknemlig hun var for å få disse pillene. Deretter dro jeg hjem.

Kort tid etter ringte jeg hjemmet for å høre hvordan det hadde gått, og de kunne fortelle meg at hun hadde dødd kort tid etter jeg hadde besøkt henne. Det gjorde godt å høre det.