- Jeg ga ikke informasjon om Bin Laden

Omstridt eks-talibanminister i Oslo sier han ikke visste hvor al-Qaida-lederen var.

STILT TIL VEGGS: Eks-talibanminister Abdul Rauf ble konfrontert med sin kontakt med ekstreme islamister under et debattmøte i Oslo i kveld.  Foto: THOMAS RASMUS SKAUG
STILT TIL VEGGS: Eks-talibanminister Abdul Rauf ble konfrontert med sin kontakt med ekstreme islamister under et debattmøte i Oslo i kveld. Foto: THOMAS RASMUS SKAUGVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no):Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har tidligere innrømmet å ha samarbeidet med den omstridte imamen og tidligere helseminister for Taliban-regimet, Abdul Rauf Mohammad.

I ettermiddag stilte han  til intervju på et dialogmøte arrangert av advokat og venstrepolitiker Abid Raja på Litteraturhuset i Oslo. Der deltok også imamer og andre representanter for muslimske menigheter i Norge.

I bytte mot opplysninger fikk Rauf innvilget familiegjenforening i Norge. Også britisk etterretningstjeneste skal ha kontaktet Rauf på jakt etter Osama Bin Laden.

- De kunne ikke finne ham. Men Al Qaida er en stor organisasjon, og gir ikke all informasjon til meg. Jeg sa jeg ikke hadde det, og det var det, sier Rauf.

Innrømmer kontakt
På møtet innrømmet han at han har vært i møter med Bin Laden i sin tid som minister.

- Jeg hadde ikke private møter med Bin Laden. Men vi snakket sammen på et ministermøte i Kabul, sier Rauf.

I dag avviser han at han støttet Bin Ladens handlinger, og hevder at han er motstander av terror. Men han ønsker ikke å svare Dagbladet på om han ville snakke med Bin Laden eller ha kontakt med Taliban igjen.

Imamen er nå utvist av UDI på grunn av en dom for vold mot sin egen datter.

Benekter kontakt med terrornettverk
Rauf er tidligere blitt beskyldt for å ha gitt ideologisk opplæring til 25 menn i et ekstremt islamsk miljø som PST har aksjonert mot. Dette benekter han.

- Jeg har bodd i Norge i ni år. Hvis jeg har organisert noe av det jeg har blitt beskyldt for, har de da sovet i ni år? Hvis jeg hadde oppfordret noen til å være i en slik organisasjon, hadde jeg handlet. Jeg har ikke drevet terror, sier Rauf, på spørsmål fra intervjuer på dialogmøtet, redaktør i Dalane tidende Kjetil Stormark.

- Tar du avstand fra handlingene den 11. september?

- Muslimer må ikke gjøre sånn. Men det er ingen bevis på at det var muslimer som gjorde det, sier Rauf.

- Jihad er problemløsning
Han mener at ordet jihad blir brukt feil av journalister, og at det egentlig er en metode for å prøve å løse problemer.

- Jihad er å finne veien til en bra løsning, og ikke å drepe mennesker, sier Rauf til Dagbladet etter møtet.

- Er jihad simpelthen å snakke seg fram til problemløsning?

- Nå vil jeg ikke svare lenger, sier Rauf.

- Hvis Jihad er å snakke seg fram til løsninger, vil du da oppfordre til å bruke det også i Norge?

- Jihad i den betydning som journalister bruker kan vi ikke bruke i Norge, sier Rauf, før intervjuet definitivt er over.

Fikk ikke støtte
Et panel bestående av generalsektretær i Islamsk Råd, Shoaib Sultan, imam Zulqarnain Sakander Madni, leder av Islamsk Råd, Senaid Kobilica, imam i World Islamic Mission, Najeeb Naz og Forstander i det islamske forbund, Basim Gozlan, ga i etterkant av intervjuet med Rauf uttrykk for at de ikke likte alt de hørte.

- Jeg må bare si fra om at jeg ikke liker noe særlig å sitte her rett bak denne mannen. Ikke alle imamer støtter han, sier Kobilica.

Litt senere beklaget møteleder Abid Raja at han hadde plassert Rauf rett foran panelet.

- Det beklager jeg, for jeg skjønner at det kanskje ikke er like greit at det ser ut som dere sitter i ryggen hans. Men det var av praktiske årsaker. Det pleier å bli veldig fullt i salen, og derfor velger vi at panelet sitter her oppe under hele møtet, sier Raja.

- Svarte ikke klart
Høyrepolitiker Aamir Sheikh var til stede i salen, og var ikke fornøyd med svarene fra Rauf. Sheikh mener imamen mye tydeligere skulle ha tatt avstand fra Taliban og bin Laden.

- Det måtte et oppfølgingsspørsmål til før han svarte. Han tok ikke klart avstand fra Taliban og Osama, han var rund, ikke klar, sier han til Dagbladet.