GÅR AV: Per Sandberg har bestemt seg. - Jeg går av som nestleder i Fremskrittspartiet, sier Per Sandberg. Foto: STIAN LYSBERG SOLUM / NTB SCANPIX
GÅR AV: Per Sandberg har bestemt seg. - Jeg går av som nestleder i Fremskrittspartiet, sier Per Sandberg. Foto: STIAN LYSBERG SOLUM / NTB SCANPIXVis mer

- Jeg går av som nestleder

Per Sandberg (53) trekker seg som nestleder i Fremskrittspartiet. Han finner ikke motivasjon for å jobbe for det han tror på.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Alle - også partileder Siv Jensen - trodde Fremskrittspartiets nestleder Per Sandberg var et sikkert kort som statsråd.

Men Per Sandberg sa nei takk - selv om han fikk tilbud om å velge hvilket departementet han skulle styre.

Nå trekker han seg også som nestleder i Fremskrittspartiet.

- Jeg kan bekrefte at jeg har bestemt meg for å trekke meg som nestleder i Fremskrittspartiet neste år, sier Per Sandberg.

Flere vurderinger - Hvorfor?

- Det har vært en lengre prosess. Vi har hatt flere familieråd, vurdert fram og tilbake. Jeg har vurdert de belastningene jeg har vært utsatt for de siste åra, og beslutningen om å trekke meg som nestleder kommer etter en totalvurdering.

- Er det ikke drastisk å trekke seg når partiet ditt for første gang har kommet i posisjon?

- Når jeg ikke finner motivasjon for å jobbe med det jeg tror på, bryter en ned seg selv. Det er verken jeg, familien min eller partiet tjent med, sier Per Sandberg.

53-åringen fra Skogn, som nå representerer Sør-Trøndelag på Stortinget avviser på det mest bestemte at han trekker seg i protest mot Siv Jensen og resten av partiledelsen.

- Ønsket av Siv - Jeg har vært og er fortsatt glad i partiet. Og det kommer jeg alltid til å være.

- Har Siv Jensen en rolle i at du nå trekker deg?

- Det vil jeg på det sterkeste og mest bestemte avvise. Jeg vil og kan på det sterkest tilbakevise at Siv Jensen har spilt en rolle opp i dette. Virkeligheten er at jeg har følt meg sterkt ønsket av Siv.

- Hun ville at jeg skulle fortsette som nestleder og at jeg skulle delta i regjeringen. Spekulasjoner om at jeg ikke var ønsket av Siv er rett og slett galt. Det er bare tatt rett ut av lufta, og har ingen rot i virkeligheten, sier Per Sandberg.

Overfor Dagbladet gjør den frittalende politikeren det klart at han på ingen måte har tenkt å slutte med politikk.

- Ikke politisk død - For noen uker siden ble jeg valgt for fire nye år til Stortinget. Der fortsetter jeg, og jeg ser med glede fram til å lære noe nytt. Jeg skal jobbe med utenrikspolitikk, forsvarspolitikk og utviklingspolitikk, det blir både spennende og interessant.

- Nå får jeg mulighet til å spesialisere meg, sier Per Sandberg.

- Det betyr at du ser positivt på fire ny år på Stortinget?

- Mitt mål er å få tilbake energien, og gjøre en enda bedre jobb for Fremskrittspartiet og fylket mitt. Jeg registrerer at noen hevder at jeg nå er ute av topp-politikken. Til det er det følgende å si:

INGEN KONFLIKT : - Det har ikke vært noen konflikt mellom Siv Jensen og meg. Virkeligheten er at jeg har følt meg sterkt ønsket av Siv, sier Per Sandberg. Foto: JACQUES HVISTENDAHL
INGEN KONFLIKT : - Det har ikke vært noen konflikt mellom Siv Jensen og meg. Virkeligheten er at jeg har følt meg sterkt ønsket av Siv, sier Per Sandberg. Foto: JACQUES HVISTENDAHL Vis mer

- Min politiske død som topp-politiker er betydelig overdrevent, selv om jeg verken skal være nestleder eller sitte i regjering, sier Sandberg.

- Jeg har drevet med politikk i 30 år. I disse åra har jeg aldri søkt taburetter eller posisjoner for egen del. Min drivkraft har vært den politikk jeg tror på og få Fremskrittspartiet i posisjon.

Sandberg har vært en drivkraft for at Fremskrittspartiet skulle søke makt.

- Tre uker i sonderinger, ja jeg har vært med på å sette fotavtrykk. I sonderingene og regjeringsforhandlingene fikk vi til mer enn det som kunne forventes. Det er jeg stolt over.

- Nå og framover vil det handle om å gjennomføre den politikk vi i fellesskap med Høyre, og etter sonderinger med Venstre og Kristelig Folkeparti, har blitt enige om. Det skal jeg gjøre mitt beste for å bidra til. Og den jobben skal jeg gjøre i Stortinget, sier Per Sandberg.

Kommer med bok Mens Siv Jensen og resten av toppledelsen i Fremskrittspartiet de sist to ukene har hatt dagene fulle med å flytte inn i departementene, har Per Sandberg skrevet de siste kapitlene i boka si - «MOT MIN VILJE».

Boka kommer ut i midten av november.

Det er ingen hemmelighet at enkelte i Sandbergs parti og andre politikere gruer seg til å lese hva Per Sandberg skriver i sin memoarbok.

- Det eneste jeg kommer til å si om boka, før den kommer ut, er vent og les. Jeg skriver om det jeg har opplevd etter 30 år i politikker, akkurat slik jeg har opplevd det, sier Per Sandberg.

4. mai neste år er Per Sandbergs siste dag som nestleder i Fremskrittspartiet. Da avholder partiet landsmøte på Gardermoen.

Sandberg trekker seg, til tross for at han i vår ble valgt for to år.

- Jeg har bestemt meg, da er det slutt for meg som nestleder, sier Per Sandberg.

GLAD I PARTIET:  - Jeg har vært og er fortsatt glad i partiet. Og det kommer jeg alltid til å være, sier Per Sandberg. Her under Frps politiske møte i Kristiansand. Foto: SONDRE STEEN HOLVIK
GLAD I PARTIET: - Jeg har vært og er fortsatt glad i partiet. Og det kommer jeg alltid til å være, sier Per Sandberg. Her under Frps politiske møte i Kristiansand. Foto: SONDRE STEEN HOLVIK Vis mer