- Jeg går på jobb hver eneste dag, og føler ingen form for skam

Britisk mediegigant kalte Olje-Norge en alkoholiker. Nå svarer ministeren.

UT OG BORE: Oljeriggen West Hercules på vei ut Skipavika på grensa mellom Hordaland og Sogn og Fjordane. Foto: Gwladys Fouche / Reuters/ File Photo / NTB Scanpix
UT OG BORE: Oljeriggen West Hercules på vei ut Skipavika på grensa mellom Hordaland og Sogn og Fjordane. Foto: Gwladys Fouche / Reuters/ File Photo / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den britiske miljøjournalisten Thomas Moore i Sky news, har nok en gang sparket i gang en debatt om Norges rolle i kampen mot klimakrisa.

Moore besøkte Norge for å delta på den pågående Arendalsuka, og skrev i den forbindelse en kommentar om det som er kjent som «det norske paradokset»:

Norge har en aktiv og uttalt politikk for å bidra til å løse klimakrisa. Samtidig har vi en minst like aktiv politikk for å produsere mer av det som skapte problemet i utgangspunktet, og som gjør problemet større år for år.

Olje og gass, som Norge er en betydelig produsent av, er sammen med kull hovedårsaken til menneskeskapte utslipp av klimagassen CO₂.

«Som en alkoholiker vet Norge at det de gjør er galt, men de klarer ikke la være å komme tilbake for mer», skriver Moore.

Han mener at «sannheten er ganske annerledes», enn at Norge er den foregangsnasjonen vi ofte blir framstilt som.

Dagbladet har snakket med olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg (FrP), som på det kraftigste vil imøtegå Moores påstander.

Freiberg sier blant annet at norsk petroleumsproduksjon er en klimaløsning, at det ikke finnes noe paradoks ved norsk olje- og klimapolitikk, at ingen nordmenn behøver å føle på «oljeskam», og at Norge skal fortsette å produsere olje og gass «lenge, lenge, lenge, lenge, lenge, lenge, lenge, veldig lenge».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer