- Jeg går rundt og føler skam

Overgrepsskandalen har rystet biskop Bernt Eidsvig. Dagbladet møtte biskopen på nattoget til Trondheim.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
DOVREBANEN (Dagbladet): Oslo- og Trondheimbiskop Bernt Ivar Eidsvig (56) tar heller et skandaleomsust NSB-tog enn fly når han drar på sin månedlige tur til Trondheim-kontoret.

- Jeg er så lei Gardermoen og sikkerhetskontrollen, sier biskopen, som har 160 reisedøgn i året.

Selv håndterer han sin egen skandale om dagen — innrømmelser og påstander om seksuelle overgrep av mindreårige altergutter i Den katolske kirke i Norge.

Dagbladet møter ham i kafévogna på vei til Trondheim. Han forteller at oppholdet vil bli preget av overgrepssaken, og at han skal rydde opp, dersom det blir behov for det.

- Jeg drar for å vurdere om det er behov for opprydning. Om noen ønsker å snakke med meg om sakene, så stiller jeg, men jeg drar ikke for å holde noe allmøte, sier Eidsvig.

Det går mot natt. Han pleier å sovne før Lillestrøm stasjon, men nå om dagen er det annerledes. Etter intervjuet skal han bestille seg pølse og pils. Han sier han skammer seg for det som har rammet kirka hans.

- Jeg går rundt og føler skam. Det er ikke på grunn av personlig skyld, men fordi vi ikke har klart å hamle opp med dette problemet. Jeg kommer ikke på at man kan gjøre noe som er verre mot et annet menneske. Det er det verste og det er veldig trist, sier Eidsvig til Dagbladet.

Fryktet smellI over én uke, siden Adresseavisen detonerte bomben om at eks-biskop Georg Müller innrømmet seksuelle overgrep mot en liten altergutt for om lag 20 år siden, har det gått i ett.

Han ble varsla av avisa dagen i forveien, men han kjente til ryktene og han har ventet på at det skulle smelle.

STRESSET HVERDAG: Eidsvig forteller at han har hatt mellom åtte og ti timer med media hver dag den siste uka. Foto: HÅKON EIKESDAL
STRESSET HVERDAG: Eidsvig forteller at han har hatt mellom åtte og ti timer med media hver dag den siste uka. Foto: HÅKON EIKESDAL Vis mer

- Jeg fryktet at det skulle komme. Det gode ved det hele er at det bidrar til å bli kvitt problemet. Det bringer inn kunnskap i kirken, sier Eidsvig.

- Slikt skjer dessverre i kirker over hele verden, og det var ikke noe overraskelse at det skjedde her også. Men det er synd, sier Eidsvig.

I går innstilte politiet på at Trondheims-saken ikke skal straffeforfølges. Den er for gammel. Det regnet biskopen med. Det var det han sa for en uke siden.

- Jeg er glad for at den saken er avsluttet. Jeg er sikker på at Müller ikke vil gjøre noe lignende i regi av kirken igjen, sier han.

SMSer med PollestadDen såkalte Voith/Pollestad-saken er ikke avsluttet. Porsgunns-pater Reidar Votih hevder han ble utsatt for seksuelle overgrep da han var student på 90-tallet. Tirsdag navnga kjendispater Kjell Arild Pollestad seg selv som den påståtte overgriperen. I et innlegg i Aftenposten avviste han anklagene.

- Pollestad-saken er vanskeligere å bedømme. Jeg var ikke vitne og jeg kjenner ingen vitner. Det er trist for dem begge. Jeg tror på Voiths subjektive framstilling av det som skjedde, men det er to sider av saken. Samtidig tilhører Votih oss. Pollestad tilhører Dominikanerordenen, sier Eidsvig.

Han har ikke snakket med Pollestad om de påståtte overgrepene, men de har hatt en sms-utveksling om at Pollestad på 30-årsdagen som prest valgte å slutte.

- Han har truffet sin beslutning selv om jeg finner det vanskelig at noen bare kan slutte på den måten. Jeg har ikke hatt overskudd til å snakke med han om overgrepene, sier han.

- Sover godtFor biskopen sier han er sliten. Han forteller at det har vært mellom åtte og ti timer kontakt med media hver dag i over en uke.

TAR HELLER TOGET: Biskop Bernt Eidsvig hadde ikke fått med seg askeskyene fra Island som truer med å sette alle norske fly på bakken. Han tar heller nattoget enn fly til Trondheim, hvis det lar seg gjøre. Foto: HÅKON EIKESDAL
TAR HELLER TOGET: Biskop Bernt Eidsvig hadde ikke fått med seg askeskyene fra Island som truer med å sette alle norske fly på bakken. Han tar heller nattoget enn fly til Trondheim, hvis det lar seg gjøre. Foto: HÅKON EIKESDAL Vis mer

- Det er som å sitte i kryssforhør hver dag, sier han.

Men han gjør det klart at han har ingen problemer med å finne roen.

- Jeg sover godt om natta, sier han.

Og turen over Dovrefjell hadde gått greit for biskopen denne gangen også. På spørsmål om hvordan natta var, svarte han:

- Sånn passe, før han stresset videre til en ny dag.

SER PÅ UTVALGET: Eidsvig tar seg en pause i kafékupeen, før han kryper til køys. Foto: HÅKON EIKESDAL
SER PÅ UTVALGET: Eidsvig tar seg en pause i kafékupeen, før han kryper til køys. Foto: HÅKON EIKESDAL Vis mer