Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg går til jobben med stor ydmykhet

Justis- og beredskapsminister Grete Faremo tar fatt på den formidable oppgaven med å gjenreise tilliten til politiet etter 22. juli.

FORMIDABEL OPPGAVE: Da terroren rammet Norge, var Grete Faremo (Ap) forsvarsminister. Klokka 11 den 11. november i fjor ble hun justis- og beredskapsminister, og må nå rydde opp etter at norske beredskaps- og sikkerhetssystemer ble slaktet i 22. julikommisjonens rapport. Foto: Erling Slyngstad Hægeland / Dagbladet
FORMIDABEL OPPGAVE: Da terroren rammet Norge, var Grete Faremo (Ap) forsvarsminister. Klokka 11 den 11. november i fjor ble hun justis- og beredskapsminister, og må nå rydde opp etter at norske beredskaps- og sikkerhetssystemer ble slaktet i 22. julikommisjonens rapport. Foto: Erling Slyngstad Hægeland / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ARENDAL/OSLO (Dagbladet): Selv om Jens Stoltenberg og resten av regjeringen har ventet på en usminket og kritisk rapport om 22. juli, var ingen forberedt på å få dokumentert en så fundamental, ja nærmest total, svikt i beredskap, sikkerhet og krisehåndtering.

Kritikken knuser bildet av Ap som partiet for fast og trygg styring. 22. juli-rapporten viser at systemene kollapset. Det kan bli fatalt for Ap og regjeringen fram mot valget.

- Rapporten var tung Stoltenberg-regjeringen har styrt landet siden 2005, og det er Ap som har hatt ansvaret for justispolitikken hele tiden. På spørsmål om hvordan det var for en justisminister å motta en så knusende kritikk, svarer Faremo:

- Jeg synes det var en stund preget av stort alvor, både fordi bakgrunnen er så alvorlig, og fordi analysene er så gode og grundige, og samtidig så tunge å ta i mot.

Det var Grete Faremo som sto sammen med Jens Stoltenberg i stormen mandag da rapporten var kjent og skulle svares for.

- At terror kunne ramme oss, var ikke utenkelig. Vi hadde systemer for å forebygge og møte terror. Med den grundige og gode rapporten som er lagt fram, både om det som faktisk skjedde, og analysen av hva som eventuelt gikk galt, må vi konstatere at systemene ikke sto sin prøve. Vi var ikke godt nok forberedt. Mange gjorde sitt ytterste. Det var ikke godt nok, sa Faremo på pressekonferansen.

- Vi besto ikke prøven Deretter fortsatt hun med å feie vekk enhver tvil om hvordan hun evaluerer politiets innsats 22. juli:

- Rapporten er en knusende dom over store deler av beredskapen i Norge. Det gjør alvorlig inntrykk når kommisjonen konstaterer at angrepet på regjeringskvartalet kunne vært forhindret, att myndighetenes evne til å beskytte menneskene på Utøya sviktet. Og at norsk politi ikke besto prøven. Vi klarte ikke politioperasjonen. Og vi har heller ikke klart evalueringen i etterkant, sa Faremo.

At Faremo sto ved siden av Stoltenberg på mandag, understreket hennes utvidede oppgave som ansvarlig for justis- og sikkerhetsområdet, og hennes pådriverrolle. Det er justisdepartementet som skal legge fram stortingsmeldingen etter 22. julikommisjonens rapport. Faremo står fram som en av Stoltenbergs viktigste medspillere i arbeidet med å gjenreise tilliten til regjeringens beredskaps- og sikkerhetsarbeid og til Ap's styringskompetanse.

- Faremo blir viktig Selv om kommisjonen ikke etterlyser mer penger til politiet, vil justisdepartementets budsjetter trolig vokse.

- Grete Faremo blir en nøkkelkvinne i arbeidet med å gjenreise til trygghet og sikkerhet på alle nivåer. Det lå i kortene da hun ble utnevnt til justis- og beredskapsmininister med et klart oppdrag om å ta beredskap på alvor, og det blir enda tydeligere med det alvoret som ligger i 22. julirapporten. Hun var viktig før, og blir enda viktigere nå, sier en regjeringskilde.

- Det er ingen tvil om at Ap har et stort ansvar etter å ha styrt i flere år, og at velgerne vil måle oss på oppfølgingen av rapporten. Grete Faremo blir åpenbart en viktig brikke i gjenreisningen sammen med Jens. Hun har en veldig klar retning som Stoltenberg er fornøyd med. Justisdepartementet og Statsministerens kontor har hatt tett kontakt i arbeidet med stortingsmeldingen om samfunnssikkerhet, forteller en annen kilde.

Til Dagbladet sier Faremo selv:

- Jeg fikk et mandat av statministeren i november i fjor, og det har jeg tenkt til å forsøke å levere på. Det blir veldig tydelig for meg at dette kommer til å bli krevende når kommisjonen beskriver så direkte at her må det gjøres en jobb. Men jeg kan bare si: Jeg går til den jobben med stor ydmykhet.

Hun varsler allerede tiltak overfor Politidirektoratet:

- Jeg jobber med en ny instruks der der jeg vil tydeliggjøre ansvar og oppgaver, og rollene mellom det strategiske nivået i departementet, og det operative i direktoratet. Og når vi må gjøre såpass grunnleggende analyser som jeg mener vi trenger, så kan det også være riktig å bruke lederkontrakten til politidirektøren til å angi prioriteringene han skal konsentrere seg om, sier Farmo

Nyter stor tillit Stoltenberg har stor tillit til Faremo. Faremo er opprinnelig fra Setesdal, men på Oslo-lista til Stortinget sammen med Stoltenberg på 90-tallet. Da Storberget gikk av som justisminister i fjor høst, kom Faremo tilbake i det departementet hun ledet på 90-tallet.

Hun ble olje- og energiminister i Thorbjørn Jaglands regjering, men ble ofret og måtte gå på grunn av den såkalte Furre-saken i justisdepartementet. Hun forlot rikspolitikken i 1996 og hadde lederstillinger i næringslivet i flere år.

Grete Faremo har imidlertid alltid hatt en høy stjerne hos Jens Stoltenberg. Hun har vært lansert som nestlederkandidat, og har vært nevnt som statsrådskandidat flere korsveier de senere årene. Men Oslo-dominansen i regjeringen og stemplet som en av Stoltenbergs «direktørvennr» sto i veien.I 2005 var det imidlertid klart for comeback, som sjef for forsvarsdepartementet.

Nå har Faremo fått en av regjeringens største og tyngste oppgaver.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media