- Jeg går til jobben med stor ydmykhet

Justis- og beredskapsminister Grete Faremo tar fatt på den formidable oppgaven med å gjenreise tilliten til politiet etter 22. juli.

FORMIDABEL OPPGAVE: Da terroren rammet Norge, var Grete Faremo (Ap) forsvarsminister. Klokka 11 den 11. november i fjor ble hun justis- og beredskapsminister, og må nå rydde opp etter at norske beredskaps- og sikkerhetssystemer ble slaktet i 22. julikommisjonens rapport. Foto: Erling Slyngstad Hægeland / Dagbladet
FORMIDABEL OPPGAVE: Da terroren rammet Norge, var Grete Faremo (Ap) forsvarsminister. Klokka 11 den 11. november i fjor ble hun justis- og beredskapsminister, og må nå rydde opp etter at norske beredskaps- og sikkerhetssystemer ble slaktet i 22. julikommisjonens rapport. Foto: Erling Slyngstad Hægeland / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ARENDAL/OSLO (Dagbladet): Selv om Jens Stoltenberg og resten av regjeringen har ventet på en usminket og kritisk rapport om 22. juli, var ingen forberedt på å få dokumentert en så fundamental, ja nærmest total, svikt i beredskap, sikkerhet og krisehåndtering.

Kritikken knuser bildet av Ap som partiet for fast og trygg styring. 22. juli-rapporten viser at systemene kollapset. Det kan bli fatalt for Ap og regjeringen fram mot valget.

- Rapporten var tung Stoltenberg-regjeringen har styrt landet siden 2005, og det er Ap som har hatt ansvaret for justispolitikken hele tiden. På spørsmål om hvordan det var for en justisminister å motta en så knusende kritikk, svarer Faremo:

- Jeg synes det var en stund preget av stort alvor, både fordi bakgrunnen er så alvorlig, og fordi analysene er så gode og grundige, og samtidig så tunge å ta i mot.

Det var Grete Faremo som sto sammen med Jens Stoltenberg i stormen mandag da rapporten var kjent og skulle svares for.

- At terror kunne ramme oss, var ikke utenkelig. Vi hadde systemer for å forebygge og møte terror. Med den grundige og gode rapporten som er lagt fram, både om det som faktisk skjedde, og analysen av hva som eventuelt gikk galt, må vi konstatere at systemene ikke sto sin prøve. Vi var ikke godt nok forberedt. Mange gjorde sitt ytterste. Det var ikke godt nok, sa Faremo på pressekonferansen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer