DOVNE LENE: Danmarks utenriksminister har måtte tåle hard motbør for at hun valgte Sydenferie framfor toppmøte med Hillary Clinton. Faksimile: Ekstra Bladet/Scanpix
DOVNE LENE: Danmarks utenriksminister har måtte tåle hard motbør for at hun valgte Sydenferie framfor toppmøte med Hillary Clinton. Faksimile: Ekstra Bladet/ScanpixVis mer

- Jeg går ut fra at hun må være alvorlig syk

Danmarks utenriksminister hetses fordi hun prioriterte Sydenferie framfor møte med Hillary Clinton.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Danmarks utenriksminister Lene Espersen har havnet i uvanlig hardt vær for sine solfylte feriedager på Mallorca i påsken.

I stedet for å delta på utenriksministermøtet i Arktisk råd, der blant annet USAs Hillary Clinton var tilstede, meldte Espersen avbud og prioriterte tid med familien.

Det har ikke gått upåaktet hen.

Får tyn«Ferieministeren» skriver den danske tabloidavisen Ekstra Bladet, som i dag bringer et bilde av utenriksministeren på en solseng. Det store forsidebildet akkompagneres av teksten: «Dovne Lene får refs av sine egne».

Samtidig viser en fersk meningsmåling utført for danske TV 2 og avisa Politiken at 76 prosent av de spurte mener Espersen heller burde deltatt på møtet i Arktisk råd framfor å dra på familieferie.

Det samme mener både politikere og politiske kommentatorer.

- Lene Espersen må velge om hun vil være familiemor eller utenriksminister, sier den konservative politikeren og kommentatoren Hans Engell til Jyllands Posten.

I stedet for den danske utenriksministeren, var det regjeringskollega Lars Barfoed som deltok på møtet i Canada. Der var også vår egen utenriksminister Jonas Gahr Støre tilstede, sammen med blant annet utenriksministerne fra USA og Russland.

«Pilråtten moralsk»Tidligere folketingsmedlem og partifelle i Det Konservative Folkeparti, Frank Dahlgaard, omtaler Espersen som «skruppelløs, pilråtten moralsk, doven og frekk».

Pia Christmas-Møller, også hun tidligere konservativt medlem av danske folketinget, sier utenriksministeren har utvist dårlig dømmekraft.

- Når man ikke møter på et sånt møte, så er det uttrykk for en dårlig dømmekraft, som kan bli katastrofal for Danmarks plassering internasjonalt.

- Her står det noe avgjørende på spill, og hun må forstå, eller noen må få henne til å forstå at det her går ikke, ellers må hun forlate posten som utenriksminister, sier hun.

En annen som har stilt seg i køen av kritikere, er forhenværende utenriksminister Uffe Ellemann-Jensen. Han mener det må tungtveiende grunner til for ikke å delta på et så viktig møte.

- Jeg går ut fra at hun må være alvorlig syk, sier han til danske TV 2.

Kritikken har også kommet fra det høyreorienterte Dansk Folkeparti. De mener Espersens ferie er enda et eksempel på at regjeringen, bestående av Venstre og Det Konservative Folkeparti, tar makten for gitt og viser manglende ydmykhet for oppgaven, skriver Ekstra Bladet.

Forsøkt kidnappetPå tross av den massive kritikken og resultatet på meningsmålingen, holder Espersen fast ved at hun prioriterte riktig.

- Begge deler er naturligvis viktig, men min familie er viktigst for meg. Den betyr mye og er alltid i mine tanker, sier hun til danske TV 2.

I mars i fjor ble en 67 år gammel mann pågrepet for å ha forsøkt å bortføre hennes to sønner fra skolefritidsordningen.

Utenriksministeren avviser den kraftige kritikken som «småstatsmentalitet».

Dette er imidlertid ikke første gang at Espersens familieferier kolliderer med politiske begivenheter. I 2006 ble hun som justisminister kritisert for å ha vært på ferie i Spania midt under karikaturstriden. I påsken i fjor var på ferie i Portugal da Anders Fogh Rasmussen gikk av som statsminister. Da måtte hun fraktes hjem i et chartret fly til en prislapp på nærmere 200 000 kroner, skriver Politiken.