- Jeg garanterer ikke for rengjøringen og reglene er åndssvake

Slik svarte direktøren for fabrikken som har produsert listeriainfisert pålegg da han ble intervjuet i fjor.

LISTERIAUTBRUDD:  Kjøttpålegg fra Jørn A. Rullepølse A/S som var smittekilde til listeriautbruddet i Danmark. Foto: Andreas Hagerman
LISTERIAUTBRUDD: Kjøttpålegg fra Jørn A. Rullepølse A/S som var smittekilde til listeriautbruddet i Danmark. Foto: Andreas HagermanVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet/NTB): Direktøren for den danske pølsefabrikken som har produsert kjøttpålegg infisert med listeriabakterier, tok lett på renholdet ved fabrikken da han ble intervjuet i fjor.

- Jeg garanterer ikke for rengjøringen og Fødevarestyrelsens regler er åndssvake, sa direktør Palle Andersen ved Jørn A. Rullepølse A/S til avisen metroexpress våren 2013. Det skriver avisa onsdag, som har offentliggjort et tapet intervju med Andersen.

Bakgrunnen for intervjuet var avsløring av at bedriften da hadde produsert oksepølse som viste seg å inneholde svinekjøtt. Andersen avfeide kritikken som «vås».

- Uansett hva i helvete man gjør, så kan man ikke unngå at det kommer svinekjøtt i oksekjøtt. Fødevarestyrelsens regler er åndssvake, sa han.

Døde Tirsdag ble det kjent at tolv personer er døde etter å ha spist kjøttpålegg infisert med listeriabakterier i Danmark.

Ifølge den danske Fødevarestyrelsen, som tilsvarer det norske Mattilsynet, var det kjøttpålegg fra Jørn A. Rullepølse A/S som var smittekilde.

Matvareekspert Orla Zinck rister oppgitt på hodet over Andersens uttalelser.

- Dette er etter min mening et klassisk eksempel på hvorfor vi får matvareskandaler. På bakgrunn av slike uttalelser er det helt forståelig at det skjer feil og at folk er blitt dødelig syke av denne mannens produkter. Han svikter helt grelt ved ikke å garantere for renholdet, sier Zinck til metroexpress.

Ikke fastslått Danske helsemyndigheter har ikke fastslått at de tolv dødsfallene kan knyttes direkte til listeriasmitte ettersom ofrene fra før hadde svekket helse som følge av andre sykdommer.

Produksjonen ved Jørn A. Rullepølse er nå stengt og produsenten har måttet trekke 30 ulike typer kjøttpålegg fra markedet.

Produktene er solgt i matvarekjedene SuperBest og Eurospar, samt i enkelte Spar-butikker.

Mattilsynet i Norge ba å går privatpersoner om å sjekke kjøleskapet.

- Vi ber alle som har handlet mat i Danmark i det siste om å følge nøye med på informasjonen fra danskene. Ta gjerne en titt i kjøleskapet og se om du har noen kjøttprodukter du har handlet i Danmark i det siste. Skulle det være tilfelle anbefaler vi at du ikke spiser det inntil videre, sa Turid Berglund, seniorrådgiver i Mattilsynet, til Dagbladet.