- Jeg gikk fredelig på fortauet da jeg så politiet peke på meg med militære maskingevær

Bystyreleder i St. Louis sjokkert over politiets framferd.

RYSTET: Bystyreleder i St. Louis, Lewis Reed, opplevde selv den brutale framferden til politiet i Ferguson. Han mener det trengs en omfattende reform for å rydde opp. Foto: Ørjan F. Ellingvåg / Dagbladet
RYSTET: Bystyreleder i St. Louis, Lewis Reed, opplevde selv den brutale framferden til politiet i Ferguson. Han mener det trengs en omfattende reform for å rydde opp. Foto: Ørjan F. Ellingvåg / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FERGUSON (Dagbladet): Da en politimann lørdag skjøt og drept den ubevæpnede, afroamerikanske Michael Brown (18) satte det den fattige forstaden Ferguson utenfor St. Louis i brann. Rasemotsetninger har boblet til overflaten i nabolaget hvor 67 prosent er afroamerikanske, mens er 94 prosent av politifolkene er hvite.

Helt siden de fatale skuddene har det vært voldsomme sammenstøt mellom hardhendt politi som har brukt tåregass og gummikuler mot demonstranter som har kastet stein og molotovcoctails. Også fredelige demonstranter og journalister er blitt arrestert.

Blant de ti som ble arrestert natt til torsdag var bystyremedlemmet Antonio French og den nærmeste rådgiveren til leder Lewis Reed i bystyret i St. Louis, Michael Powers. De måtte tilbringe natta på en iskald celle.

- Jeg gikk fredelig på fortauet da jeg så politiet peke på meg med militære maskingevær. Det var litt av et sjokk. Jeg hadde heller aldri trodd at jeg skulle oppleve at journalister fra Al-Jazeera kom hit til Missouri og opplevde å bli skutt etter av politiet, forteller en tydelig rystet Reed om situasjonen til Dagbladet.

Skiftet strategi De siste nettene har Ferguson sett mer ut som en krigssone enn en amerikansk by. Men da Dagbladet i dag var på åstedet for skytingen, glimret politiet, som hittil har vært tungt bevæpnet og hardhendt, med sitt fravær.

- Fram til nå har ikke politiet tillatt fredelige demonstrasjoner. Det har bare eskalert situasjonen. Å demonstrere fredelig er en like grunnleggende rettighet som å puste. Etter telefoner fra senator Claire McCaskill og guvernør Jay Nixon, har politiet endelig skiftet strategi, sier Reed.

I ettermiddag lokal tid var rundt 60 fredelige, men rasende demonstranter samlet.

KRIGSSONE: Tungt bevæpnet opprørspoliti rydder gatene i Ferguson for demonstranter. Foto: REUTERS/Mario Anzuoni
KRIGSSONE: Tungt bevæpnet opprørspoliti rydder gatene i Ferguson for demonstranter. Foto: REUTERS/Mario Anzuoni Vis mer

- Henda i været. Ikke skyt, roper demonstrantene taktfast mens de går ned på kne og strekker henda i været.

Bilene som passerte tutet hissig for å vise sin støtte.

- Protestene skyldes et enormt og grunnleggende problem. Politiet i Ferguson må reformeres og mangfoldet må øke. Men det gjelder også systemet i hele landet, sier Reed og viser til at afroamerikanere utgjør 12,3 prosent av befolkningen i USA, men utgjør hele 44 prosent av de innsatte i amerikanske fengsel.

Han tror protestene går nå vil gå inn i en ny fase.

- Vi vil oppleve at flere detaljer fra etterforskningen blir kjent, og jeg tror flere forskjellige mennesker vil ta del i de fredelige demonstrasjonene, sier Reed.

Ulike versjoner Politiet og vitner har svært forskjellige versjoner av hva som skjedde da Brown ble skutt.

Politiet sier at politimannen ble fysisk angrepet av Brown og endte med å skyte ham med flere skudd. Flere vitner til hendelsen, blant annet Browns venn, Dorian Johnson, sier politimannen startet konfrontasjonen, og at Brown ikke opptrådte truende.

ADVARER: President Barack Obama advarte i dag mot overdreven maktbruk fra politiet i Ferguson. Foto: AFP PHOTO/Nicholas KAMM
ADVARER: President Barack Obama advarte i dag mot overdreven maktbruk fra politiet i Ferguson. Foto: AFP PHOTO/Nicholas KAMM Vis mer

Politiet har vært svært tilbakeholdne med informasjon om hendelsen, og vil ikke offentliggjøre navnet på politimannen som skjøt. Dermed har sinnet i befolkningen vokst.

Situasjonen har rystet USA og eskalert slik at selv president Barack Obama har engasjert seg.

- Jeg vet at følelsene er svært sterke i Ferguson nå. Men det er aldri en unnskyldning for vold mot politiet. Det er heller ikke en unnskyldning for politiet til å bruke overdreven makt mot fredelige demonstrasjoner, sa Obama på en pressekonferanse i går.