LURTE SIKKERHETSVAKTA: Anders Behring Breivik lurte en vakt til å kalle på MS «Thorbjørn». Både vakta og skipperen forklarte seg i retten i dag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
LURTE SIKKERHETSVAKTA: Anders Behring Breivik lurte en vakt til å kalle på MS «Thorbjørn». Både vakta og skipperen forklarte seg i retten i dag. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

- Jeg gikk i land og så til Monica, så at hun lå der

Skipperen (48) på MS «Thorbjørn» fraktet Breivik til Utøya. Hans samboer Monica Bøsei ble drept.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Skipperen på ferja MS «Thorbjørn» forklarte seg i dag i Oslo tingrett. Han var samboer med «Mor Utøya», Monica Bøsei, Breiviks første offer. Bøsei ble skutt og drept 22. juli.

Skipperen forklarte at han var på Utøya da han fikk telefon fra matrosen sin om å kjøre over på landsida og hente en politimann.

Dekket til rifla Da han kom i land så han det kom en «politimann» ut fra en bil som sto med bakenden mot båten.

- Monica gikk fram og hilste på ham. «Politimannen» gikk tilbake til bilen og hentet en stor kasse, som så veldig tung ut. Den sank ned i bakken, forklarte skipperen.

Breivik skal ha sagt det var bombesøkeutstyr i kassa. Terroristen hadde ei rifle, som han bar helt åpenlyst. Monica Bøsei spurte om han kunne dekke til rifla. Det gjorde Breivik, sammen med skipperen.

Etter at de hadde stått og ventet litt på landsida, sa Breivik bestemt:

- Kan vi ikke kjøre nå?

Breivik ga ikke noe spesielt inntrykk, sa skipperen. Aktor Inga Bejer Engh spurte ham om Breivik snakker raskt, noe skipperen hadde forklart i avhør, noe han bekreftet.

- Fra PST Skipperen var opplyst via sin matros at Breivik var en politimann fra PST. Under overfarten var Breivik stiv og alvorlig, og drakk fra drikkesekken han hadde med seg.

Skipperen hadde en bil ved Hovedhuset på Utøya. Han spurte Breivik om han skulle kjøre utstyrskassa til terroristen opp på øya.

Han hentet en bil, rygget inntil båten, lempet kassa inn i bilen og kjørte opp. I mellomtiden hadde Trond Berntsen, politimannen som var vakt på Utøya, ankommet. Da skipperen kom ned igjen så han Berntsen bli skutt bakfra og falle framover.

Han kunne ikke huske, sa han i retten, om han også så drapet på sin samboer. Han sa at han hadde et fokus på å komme seg tilbake på Utøya for å sjekke hvordan det gikk med henne.

- Jeg gikk i land og så til Monica, så at hun lå der

Tenkte på Libya - Jeg tenkte i hodet mitt at det måtte være en øvelse. Men samtidig: da hadde jeg jo visst det. Jeg tenkte på noe som var sagt før i uka, at (Muammar) Kadhafi skulle sende terrorister til landene som bombet Libya. Jeg trodde det var en terrorist fra Libya, forklarte skipperen.

STERKT VITNEMÅL: I dag forklarte skipperne på M/S Thorbjørn seg i Oslo tingrett. Det ble lagt ned blomster og tent lys på kaia i Utvika etter 22 .juli. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
STERKT VITNEMÅL: I dag forklarte skipperne på M/S Thorbjørn seg i Oslo tingrett. Det ble lagt ned blomster og tent lys på kaia i Utvika etter 22 .juli. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

Etter denne antagelsen la han på sprang oppover på øya, for å varsle om det som var i gang.

- Jeg tenkte at det ble en gisselsituasjon. Det hadde jeg også snakket med (samboeren) Monica om, at Utøya var ideelt for en gisselsituasjon, sa skipperen.

Han tenkte på å finne datteren. Men det var håpløst å finne henne på øya. Skipperen ga opp å finne datteren, og forsøkte i stedet å ta seg til MS «Thorbjørn» for å ha kontroll på den. Mens han løp langs stranda, mot båten, ringte han 113 og ba om at han ble oppringt av politiet. Da han kom til båten så han matrosen, som kastet fortøyninga.

- Jeg tror Eskil [Pedersen] kom etter meg. Det var en del folk ombord i båten. Vi bakket ut, og kjørte mot landsida, forklarte skipperen.

Fikk telefon Underveis ringte matrosen ham fra Utøya.

- Han ba meg om å komme tilbake for å hente ham. På det tidspunktet hadde noen vært i kontakt med politiet, som hadde bedt oss komme oss vekk og sagt de var på vei. Jeg sa til ham at jeg ikke kunne komme tilbake.

- Det ble sagt på landsida at det skulle komme to til. Jeg husker ikke om Breivik sa det, eller hvem som sa det, men det ble sagt. Derfor kjørte ikke mot landsida, men kjørte nordover. Alle lå ned i båten, jeg gjorde det jeg kunne for å styre båten, forklarte skipperen.

- Det var så stille. Det var bare motorduren, noen som snakket i telefonen, det var ingen helikoptre, ingen blålys, ingenting. Det var helt uvirkelig, forklarte skippern.

Så fikk han en tekstmelding fra datteren Helene: hun skrev at hun var i sikkerhet. Hun overlevde, men har - som faren - tatt opplevelsen tungt. Han har vært sykmeldt, datteren sliter med å sove om natta.

- Jentene og jeg har mistet det kjæreste vi har, sa skipperen.

Helenes minnetale rørte en hel nasjon. Hun ledet et fakkeltog til minne om Monica Bøsei, 26. juli i fjor.

Grusomt - Det har vært helt grusomt. Mesteparten av tida går med til å tenkte på dette, om man kunne gjort noe annerledes, sa skipperen i retten.

Skipperen hadde flere kompiser som bodde i nærheten. En av dem skulle til Afghanistan i november. SKipperen trodde han hadde våpen hjemme, og fikk kontakt med ham via soldatens bror.

HEDRET MONICA: Jens Stoltenberg var til stede i Monica Bøseis begravelse, sammen med Helene - datteren til Bøsei og skipperen (48) som vitnet i Oslo tingrett i dag. Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix POOL
HEDRET MONICA: Jens Stoltenberg var til stede i Monica Bøseis begravelse, sammen med Helene - datteren til Bøsei og skipperen (48) som vitnet i Oslo tingrett i dag. Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix POOL Vis mer

På dette tidspunktet så han to store, amerikanske politibiler ankomme. Han kjørte sammen med Afghanistan-soldaten til sistnevntes hus.

Broren til soldaten var brannmann, og hadde kontakt med brannsjefen på samband. De tre kjørte til Storøya, etter å ha fått beskjed om dette fra brannvesenet.

Afghanistan-soldaten kjørte ut sin egen båt, og bidro med å redde sårede fra Utøya. Også skipperen hjalp til å frakte overlevende tilbake fra Utøya, etter at Breivik var pågrepet.

- Veldig tøft Tobarnsfaren er fremdeles sterkt preget av det som skjedde.

Hans bistandsadvokat, Christian Lundin, opplyste til NTB før retten var satt at skipperen har hatt det veldig tøft.

- Jeg vet ikke hva jeg skal si annet enn at det har vært veldig tøft for ham, sa Lundin, om de over åtte månedene som er gått siden angrepet på Utøya.

Dagbladet skrev på lørdag om båtturen og Eskil Pedersens nødanrop til politiet.

ELSKET OG RESPEKTERT: Monica Elisabeth Bøsei, samboeren til M/S Thorbjørn-skipperen som forklarte seg i dag. 
Foto: Erlend Aas / Scanpix
ELSKET OG RESPEKTERT: Monica Elisabeth Bøsei, samboeren til M/S Thorbjørn-skipperen som forklarte seg i dag. Foto: Erlend Aas / Scanpix Vis mer