DOMMERNE: De tre dommerne i saken mot 19-åringen og Ubaydullah Hussain. Tingrettsdommer Siv K. Kvåli nr. 2 f.h. 
Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
DOMMERNE: De tre dommerne i saken mot 19-åringen og Ubaydullah Hussain. Tingrettsdommer Siv K. Kvåli nr. 2 f.h. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

19-åring terrortiltalt

- Jeg gikk ned trappa, følte blikket. Tenkte at dette er siste gang jeg ser moren min

19-årig Oslo-mann forklarer seg i terrorsak. Hevder han skulle drive humanitært arbeid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): - Jeg gikk ned trappa, følte blikket. Tenkte at dette er siste gang jeg ser moren min. Men jeg kunne ikke gråte, for da ville planene gå i vasken. Så jeg klarte å la være.

- Humanitært arbeid

19-åringen som er tiltalt for å ville slutte seg til Den islamske stat (IS) i Syria, forklarer seg om hvorfor han ville dra til det krigsherjede landet. I vitneboksen sier han at han dro for å hjelpe det syriske folket gjennom humanitært arbeid.

Jeg har alltid tatt avstand fra IS. Terrortiltalt Oslo-mann (19)

- Assad-regimet massakrerer sitt eget folk, sier han.

Oslo-mannen skulle reise om kvelden 8. juni i fjor. Men først skulle han treffe moren, et vanskelig møte.

- Jeg holdt på å bryte sammen flere ganger. Men jeg plugget inn øretelefonene og søkte opp de mest grufulle videoene fra Syria jeg kunne komme på. Jeg måtte minne meg selv på hvorfor jeg skulle dra.

Pakket skolesekken

Den unge mannen ser ut som en hvilken som helst norsk 19-åring, der han sitter i vitneboksen med mørkeblondt halvlangt hår, grå genser, dongeribukse og joggesko. Han sliter med å forteller om det siste møtet med moren og må stoppe opp.

ETTERFORSKER: Kristian Hovde i Politiets sikkerhetstjeneste (t.v.) leder etterforskningen av saken mot 19-åringen og Ubaydullah Hussain. T.h. Hussains forsvarer John Christian Elden, i bakrunnen aktoratet.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ETTERFORSKER: Kristian Hovde i Politiets sikkerhetstjeneste (t.v.) leder etterforskningen av saken mot 19-åringen og Ubaydullah Hussain. T.h. Hussains forsvarer John Christian Elden, i bakrunnen aktoratet.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Skal vi ta en pause? spør tingrettsdommer Siv K. Kvåli.

- Nei, det går bra.

19-åringen, som var 18 på dette tidspunktet, hadde pakket én sekk til reisen, som skulle gå fra Göteborg til den tyrkiske byen Marmaris, via København og Rhodos.

- Ironisk nok var det skolesekken, sier han.

Konverterte i niende klasse

Oslo-mannen forteller at han konverterte til islam i niende klasse. Den første tida som muslim skjulte han religionen for omverdenen, men begynte etter hvert å gå i moskeen og samle inn penger til folk i Syria.

Han forteller at han tilfeldigvis kom i kontakt med Profetens Ummah, på gata i Oslo, der han fikk blikkontakt med Arfan Bhatti og medtiltalte Ubaydullah Hussain, som han kjente igjen fra videoer på nettet.

- Jeg snudde meg og sa ganske høyt «Salam aleikum» («Fred være med deg») til Ubaydullah, forklarer 19-åringen, som etter hvert knyttet et nært vennskap til den tildligere Profetens Ummah-lederen.

Den unge mannen forteller at han allerede før møtet med Hussain hadde interesse for å dra til Syria. Han framholder at den nye vennen reagerte med skepsis på planene.

- Han reagerte sterkt på det. Spurte om familien min visste det, sier han.

- Ble rekruttert av Hussain

Historien står i kontrast til aktor Frederik G. Rankes framstilling. Påtalemakten mener Hussain systematisk har forsøkt å rekruttere norske unge menn til IS, blant dem 19-åringen og en nå avdød Halden-mann (24) som falt i kamp i fjor.

- Han hadde hyppige møter med Ubaydullah, og ble del av Profetens Ummah-miljøet på rekordtid, sa Ranke under sitt innledningsforedrag.

Oslo-mannen har sittet varetektsfengslet siden juni i fjor, da han ble pågrepet av svensk politi på Landvetter flyplass i Göteborg, på vei til Syria. Han ble kjørt dit av Hussain, og hadde også følge av dokumentarfilmregissøren Adel Khan Farooq.

SIKKERHET: Presse og tilhørere som skal inn i rettssalen, må gjennomgå en grundig sikkerhetskontroll. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SIKKERHET: Presse og tilhørere som skal inn i rettssalen, må gjennomgå en grundig sikkerhetskontroll. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Dette er første gang i norsk rettshistorie at noen tiltales for terrorrekruttering (Hussain) og for å prøve å reise til Syria for å bli fremmedkriger (19-åringen). Begge er tiltalt etter straffelovens paragraf 147d, som har en strafferamme på seks år.

Hussain er i tillegg tiltalt for å ha truet et vitne og besitte en elektrosjokkpistol. 31-åringen nekter straffskyld for alt unntatt våpenet.

- Lett å trekke feilslutninger

19-åringen er åpen på at han forsøkte å dra til Syria, men nekter for at han ville slutte seg til IS.

- Jeg har alltid tatt avstand fra IS, sier han.

Ekstremismeforsker Lars Gule minner om at det fins over 1000 forskjellige militser i Syria, og at det er lett å trekke feilslutninger ut fra at norske konvertitter ofte søker seg til de mest ekstreme gruppene.

- Det blir lett feilkonklusjon; fordi andre som har reist har sluttet seg til ekstreme gruper, trenger ikke alle å ha gjort det, sier Gule til Dagbladet.

Hovedforhandlingen er berammet til 16. desember.

EKSTREMISMEFORSKER: Ekstremismeforsker Lars Gule følger rettssaken, der han også skal stille som sakkyndig vitne. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
EKSTREMISMEFORSKER: Ekstremismeforsker Lars Gule følger rettssaken, der han også skal stille som sakkyndig vitne. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer