Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dobbeltdrapet i Kristiansand

- Jeg gikk på autopilot

16-åringen forteller om da han knivdrepte Tone Ilebekk (48) og Jakob Hassan (14).

DREPT: Tone Ilebekk (48) og Jakob Hassan (14) ble knivdrept ved skolen Wilds Minne 5. desember i fjor.
DREPT: Tone Ilebekk (48) og Jakob Hassan (14) ble knivdrept ved skolen Wilds Minne 5. desember i fjor. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KRISTIANSAND (Dagbladet): 16-åringen som er tiltalt for å ha drept Tone Ilebekk (48) og Jakob Hassan (14) i Kristiansand i fjor, inntok vitneboksen noen minutter over klokka 09. Han beskriver i detalj det rystende dobbeltdrapet, samt forløpet og etterspillet.

- Jeg var litt stressa, visste ikke hva jeg skulle gjøre, jeg gikk på autopilot. Så stakk jeg Tone fire-fem ganger i ryggen.

- Var hensikten å drepe? spør aktor Jan Tallaksen.

- Jeg tror egentlig hensikten var å drepe, jeg tenkte ikke så veldig over det da det skjedde, sier 16-åringen.

Han sier han trodde Hassan kom til å overleve, på tross av at han ifølge politiet var tildelt omfattende stikkskader.

La kniven i skolesekken

Den unge gutten er kledd i ei rød/svart skjorte som henger utenpå dongeribuksa, og har briller med kraftig svart innfatning. Han snakker raskt, men tydelig og sikkert, nøler ikke mens han forklarer seg om hvordan han først tok livet av Hassan under en krangel, deretter Ilebekk da hun forsøkte å hjelpe 14-åringen.

- Jeg tar fram kniven, ut av slira, og åpner den. Uten å tenke stikker jeg, forklarer han.

16-åringen forteller at han om morgenen 5. desember våknet og la kniven i skolesekken. Han hadde i lengre tid «hatet Jakob ganske lenge» - grunnen, ifølge forklaringen, var at Hassan hadde stjålet penger fra ham, og at han dessuten følte 14-åringen hadde «trykt ham ned».

- Ble lurt i hasjhandel

Kristiansand-gutten hevder at han tidligere hadde gitt Hassan flere hundre kroner for å kjøpe hasj, som viste seg å være jord. Gjentatte forsøk på å få pengene tilbake hadde hver gang endt i frustrasjon, og dette toppet seg denne dagen da han fant ut at 14-åringen ikke befant seg i Danmark, men i Kristiansand. Da følte han at Hassan «hadde lurt meg igjen».

I RETTEN: Tove Karlsen Westbye er bistandsadvokat for familien til Tone Ilebekk, mens statsadvokat Jan Tallaksen er aktor i saken. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Scanpix
I RETTEN: Tove Karlsen Westbye er bistandsadvokat for familien til Tone Ilebekk, mens statsadvokat Jan Tallaksen er aktor i saken. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Scanpix Vis mer

- I skolegården sa jeg til en kamerat: «Det kan ikke fortsette sånn, jeg har lyst til å drepe ham», sier 16-åringen, som delvis forklarer seg i presens.

Under forklaringen presiserer gutten at han bare ønsket å true eller banke opp Hassan, og avtalte et møte. De to tok bussen ut til bydelen Lund, under utsikter til å gjøre opp pengeproblemene.

Men ved skolen Wilds Minne begynte Hassan å oppføre seg «teit», og dette ledet til slutt til knivstikkingen.

- Han sier han skal banke meg, jeg blir veldig provosert. Da begynte jeg å tenke at jeg ville ta livet av ham, forklarer 16-åringen.

Forsøkte å hjelpe

Etter å ha knivstukket Hassan - ifølge politiet på brutalt vis - vurderte 16-åringen å kaste ham i vannet. I mellomtida gikk en gutt i tiårsalderen forbi, uten at noe hendte. Men så kom Tone Ilebekk, som luftet hunden. Hun ønsket å hjelpe gutten som lå på bakken.

VED SKOLE: Ilebekk og Hassan ble begge knivstukket utenfor skolen Wilds Minne i Kristiansand.Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
VED SKOLE: Ilebekk og Hassan ble begge knivstukket utenfor skolen Wilds Minne i Kristiansand.Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

- Jeg sa at han hadde hatt et epilepsianfall, og at broren skulle komme og hente ham, sier 16-åringen.

Ifølge den tiltalte gutten var det vanskelig å se at Hassan blødde, siden han hadde på seg mørk bukse. Ilebekk la ham i stabilt sideleie, og det var etter dette at hun også ble stukket - også hun ble tildelt svært mange stikk.

16-åringen forteller at Ilebekk kjempet imot, og på et tidspunkt tok tak i knivbladet.

- Hunden bjeffet, forteller han.

Vasket sår med dopapir

Etter å ha stukket de to dro ungdomsskoleeleven og kjøpte flaskevann på musikkforretningen i Lund, fordi han følte seg veldig tørst. Så dro han hjem og vasket såret han utilsiktet hadde påført seg selv i låret, med dopapir. Han tok så bilde av familiens hagle og la bildet ut på det sosiale mediet Snapchat, før han så på nyhetene at både Hassan og Ilebekk hadde dødd av stikkene.

KRIPOS LETER: Natt til 6. desember lette kriminalteknikere etter spor på åstedet. Video: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix Vis mer Vis mer

- Det tok lang tid før jeg sovnet, jeg våknet flere ganger, sier han.

Under sin utspørring er aktor Jan Tallaksen opptatt av å få fram hvorvidt 16-åringen planla å drepe Hassan eller ei, og viser til uttalelsen til kameraten om at han hadde lyst til å drepe 14-åringen.

- Det blir som når jeg er sulten og sier at jeg kunne spist en hest. Jeg mener ikke da at jeg kunne spist en hest, forklarer tenåringen.

Det er satt av fire dager til hovedforhandlingen, men Kristiansand tingrett vil sannsynligvis bare bruke tre av disse. Rettssaken er besluttet å gå for lukkede dører, men pressen samt utvalgte pårørende samt lederen for den somaliske foreningen i nærområdet.

Hele Norges coronakart