Terroren på Sri Lanka

- Jeg gikk ut, og så inn i kirka. Mange var døde, mange skadd

Optiker P.I. Fernando (50) er nabo til St. Anthony-kirka, som ble bombet søndag. Han kastet seg inn i redningsarbeidet.

30 METER UNNA: P.I: Fernandos optikerbutikk ligger bare 30 meter fra St. Anthony-kirka, der flere tiltalls mennesker søndag ble drept. Video: John Terje Pedersen, Siv Johanne Seglem. Reporter: Ralf LofstadVis merVis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

COLOMBO (Dagbladet): Rundt St. Anthony (Antonius)-kirka i nabolaget Kochchikade er det satt opp en mengde politisperringer, og tungt væpnede tjenestemenn med hjelm og strengt ansiktsuttrykk hindrer bestemt folk, pressen inkludert, i å komme for nær bygningen.

Den katolske kirka ble hardt rammet av terroraksjonene søndag. Mens hundrevis av menighetsmedlemmer deltok i påskegudstjenesten, sprengte en selvmordsbomber seg selv, og tok titalls mennesker med seg i døden. Mange flere ble lemlestet for livet.

STRENGT BEVOKTET: Flere lag med sperringer og væpnede politivakter hindrer folk i å komme til den utbombede St. Anthony's-kirka. P.I. Fernandos butikk ligger innenfor sperringene. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
STRENGT BEVOKTET: Flere lag med sperringer og væpnede politivakter hindrer folk i å komme til den utbombede St. Anthony's-kirka. P.I. Fernandos butikk ligger innenfor sperringene. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer

- Veldig høy lyd

Bare 30 meter fra kirkebygningen ligger optikerbutikken til P.I. Fernando (50). Han forteller at klokka var 08.35 da han hørte det han beskriver som en veldig høy lyd.

- Jeg gikk ut, og så inn i kirka. Mange var døde, mange skadd. Jeg hjalp til med å frakte folk inn i ambulansen og til sykehus, forteller 50-åringen.

P.I. er fremdeles sjokkert over hva han opplevde.

DØD: Anton Santiago Ravindran Fernando (60) var en av dem som ble drept under terrorangrepene på Sri Lanka. Video: John T. Pedersen / Ørjan Ryland. Reporter: Ralf Loftstad Vis mer

- Hele området, hele Sri Lanka, er i sjokk. Det er en trist hendelse, konstaterer han.

Nå står forretningsdriften på vent, av flere grunner: både fordi P.I.s butikk ligger innfor det avsperrede området, og fordi myndighetene har forbudt mesteparten av handelsstanden i å holde åpent de første dagene etter den nasjonale tragedien. Dessuten er det tirsdag erklært nasjonal sørgedag.

- Jeg har holdt stengt i tre dager, forteller han.

- Vant til bomber

På spørsmål om 50-åringen er redd for flere slike hendelser, er svaret at han er vant til slike inntrykk, fordi han er fra Jaffna i nord, som var hardt rammet av den svært blodige borgerkrigen mellom 1983 og 2009.

- Jeg har sett dette før, og hørte lyden av en bombeeksplosjon tidlig, sier 50-åringen.

Kochchikade-området er preget av sorg og frykt. Mandag kveld gikk ei bilbombe av bare et steinkast fra St. Anthony-kirka, og blåste ut mange vinduer samt lagde et solid krater i veibanen og et stort hull i den tilliggende muren.

SORG: Mange gater i nabolaget er dekorert med hvite og svarte papirflagg, et uttrykk for sorg. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
SORG: Mange gater i nabolaget er dekorert med hvite og svarte papirflagg, et uttrykk for sorg. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer

- Vi er redde, vi vet ikke hva som vil skje, sier Girani Fernando (55), som noen kvartaler unna begraver storebroren Ravi (60), som ble drept i bombeeksplosjonen.

Nye trusler

Mange gater er preget av papirflagg som uttrykk for sorgen, men de sedvanlige begravelsesprosesjonene er hindret av de mange sperringene i området.

Og fremdeles er ikke dramaet over for Kochchikade og Colombos innbyggere. Tirsdag ble det kjent at flere kjøretøy med eksplosiver hadde tatt seg inn i byen, og politiet jaktet på disse på ukjent sted. I tillegg ble det kjent at et fjerde hotellangrep var avverget, ikke langt fra de rammede hotellene Shangri-La og Cinnamon Grand.

TERROR: Kirker og hoteller var mål for et koordinert selvmordsangrep første påskedag på Sri Lanka. Nå skal overvåkningsbilder fra en av de katolske kirkene vise en av de mistenkte selvmordsbomberne. Video: St. Sebastians kirke Vis mer

For tredje dagen på rad hindres folk dessuten i å gå utendørs av et portforbud som er innført om kvelden og natta. Det gjør at den ellers så livlige storbyen er omgjort til en spøkelsesby fra 21-tida.

På hotellet der Dagbladet bor, har det siden angrepet søndag vært strengt væpnet vakthold og grundig visitasjon av alle som går inn. Tirsdag kveld, med opplysningene om flere eksplosiver, er det satt opp ytterligere sperringer for kjøretøy, og hotellet tar ikke lenger imot nye gjester.

NY BOMBE: Mandag gikk ei bilbome av et steinkast fra St. Anthony-kirka, og forårsaket store materielle ødeleggelser i nabolaget. Heldigvis ble ingen alvorlig skadd. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
NY BOMBE: Mandag gikk ei bilbome av et steinkast fra St. Anthony-kirka, og forårsaket store materielle ødeleggelser i nabolaget. Heldigvis ble ingen alvorlig skadd. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer

359 drept

Så langt er 359 mennesker meldt drept etter terrorangrepet, som myndighetene sier skjedde i regi av islamistgruppa National Thoweed Jama'ath. Den lokale islamistlederen Zahran Hashim er myndighetene utpekt som hovedmannen bak angrepet.

40 personer er så langt arrestert etter angrepene. Den islamske stat (IS) har tatt på seg ansvaret, men det kan foreløpig ikke bekreftes at de virkelig står bak.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer