Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Jeg gikk ut på kanten for å se, og det var 30-40 meter rett ned»

Kjell Elstad (64) datt ned fjellskrent, men ble reddet da han traff en bjørk. Nå takker han redningsmannskapene for at han overlevde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Politi og store letemannskaper deltok i går i et søk etter det som først ble omtalt som en fisker i 60-åra i Gudbrandsdalen.

Fiskeren var 64 år gamle Kjell Elstad, og han ble funnet i godt behold. Men det var på nære nippet. Gudbrandsdølen Dagningen (GD) forteller i dag historien om fisketuren som ble i overkant dramatisk.

- Nå er jeg hjemme igjen, og jeg har det bra, sier han til Dagbladet.no.

At han har det bra, takker Elstad redningsmannskapene for.

Gikk ut tirsdag

Elstad skulle egentlig på tur med kameraten Kjell Sørli, skriver avisa. De gikk ut tirsdag, og turen begynte fint. Da Elstad tok seg en pause ved ei steinbu, gikk kameraten videre. Planen var at han senere skulle komme tilbake.

Men da han kom tilbake til steinbua, var Kjell Elstad borte. Han hadde tatt feil av råket, og gikk i feil retning, melder GD.

64-åringen skjønte etter hvert selv at han hadde gått feil.

REDDET: Kjell Elstad (64, til venstre) skulle bare ut på fisketur sammen med kameraten Kjell Sørli (60). I går kunne de begge to puste lettet ut. Foto. Kari Utgaard/Gudbrandsdølen Dagningen
REDDET: Kjell Elstad (64, til venstre) skulle bare ut på fisketur sammen med kameraten Kjell Sørli (60). I går kunne de begge to puste lettet ut. Foto. Kari Utgaard/Gudbrandsdølen Dagningen Vis mer

- Jeg er jo kjent i området, men jeg gikk nok ut på feil side, sier han til Dagbladet.no.

Området de to skulle fiske i ligger vest for Espedalsvannet i Gausdal kommune.

Mobilen ladet ut

Kjell gikk seg etter hvert bare mer vill. Han hadde heller ikke mye strøm igjen på mobiltelefonen.

- Jeg rakk å ringe hjem til kona før strømmen gikk ut. Jeg sa at hun ikke måtte være urolig, at jeg var i beste velgående. Jeg sa det vel for å berolige henne, men jeg burde kanskje forklart at det stod litt verre til, sier han.

Elstad forsøkte å forklare terrenget rundt seg, men han var ikke fullt klar over hvor han faktisk var.

Til slutt fant 64-åringen stor stein, og han la seg for natta i le bak steinen. Heldigvis hadde han med sovepose og både brød, kjøtt og drikke.

- Men det kunne ha vært litt mer komfortabelt. Det var kaldt. Men heldigvis regna det ikke, og soveposen var god å ha, sier han.

image: «Jeg gikk ut på kanten for å se, og det var 30-40 meter rett ned»

Gikk mot brorens hytte

Onsdag klokka sju stod han opp og begynte å gå igjen.

Han prøvde å gå tilbake samme veien som han kom, men da han mente han kjente igjen området rundt brorens hytte bestemte han seg for å ta retning mot den.

- Jeg tok beinveien rett gjennom skogen. Og det skulle jeg jo aldri har gjort, sier han.

Kjell fant ingen sti, og det ble etter hvert bratt.

- Jeg spant i en stein, og gikk rundt i flere rundkast. Til slutt traff jeg en bjørk. At den bjørka stod der, det er jeg veldig glad for i dag. Jeg gikk ut på kanten for å se, og det var 30-40 meter rett ned, sier han til Dagbladet.no.

- Da tenkte jeg bare at jeg måtte komme meg opp derfra. Jeg blir egentlig litt skjelven når jeg forteller om dette nå, sier han.

Sett fra hytte

64-åringen begynte da å gå oppover igjen. Til slutt fant han en berghylle, og der satt han seg.

- Jeg tenkte at der var det mulig å se meg.

Klokka 12 samme dag meldte fiskekameraten Kjell Sørli ham savnet. Og en stor leteaksjon ble raskt satt i gang. Både politi og frivillige deltok, og hovedredningssentralen satt inn to helikopter i søket.

Store mannskaper dro ut i området. Og til slutt ble 64-åringen observert av en hytteeier som så ham nærmest krabbe opp den bratte lia. Han fikk dirigert helikopteret i riktig retning, skriver GD.

Takker redningsmannskapene

Han ble funnet i 17-tida i går.

- Den følelsen, da jeg fikk et fast håndtrykk fra han som ble heist ned fra helikopteret, det er en følelse jeg seint kommer til å glemme, sier Elstad.

- Jeg finner egentlig ikke nok ord til å kunne takke alle sammen som har deltatt i leteaksjonen. Både politiet og lensmannen i Gausdal som leda aksjonen, han som først så meg i kikkerten, de i helikopteret og alle de som slapp det de hadde i hendene for å delta i søket.

- Det er noe så enormt. En blir ydmyk når en skjønner hva ble satt i gang, og tenker på familie og venner som var redd for deg, sier han.

Elstad ble rørt over å se hvor glade redningsmannskapene var da han ble fløyet til Espedalen fjellhotell, der letemannskapene hadde base. Der kunne han også treffe igjen fiskekameraten Kjell Sørli.

- Nå er jeg bare glad for at det til slutt gikk som det gikk. En skjønner hvor lunefullt og farlig det kan være i fjellet. Jeg håper de som leser eller hører om dette, kan lære noe av de feila jeg har gjort, sier 64-åringen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!