FREMDELES FENGSLET:  Joshua French (til venstre) sammen med Tjostolv Moland på cella i Sentralfengselet i Kisangani.
Foto: Tore Bergsaker
FREMDELES FENGSLET: Joshua French (til venstre) sammen med Tjostolv Moland på cella i Sentralfengselet i Kisangani. Foto: Tore BergsakerVis mer

- Jeg gir aldri opp

- Ikke forveksle stillhet med svakhet, sier Joshua French fra fengselet i Kinshasa. Han raser mot spekulasjoner om at han har «gitt opp».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg har aldri gitt opp noen ting i mitt liv, og jeg har ingen planer om å begynne med det nå, sier Joshua French til Dagbladet på telefon fra fengselet i Kongos hovedstad Kinshasa.

Han er opprørt over en nyhetsmelding som radiokanalen P4 bragte på onsdag, og som ble sitert av flere andre medier. Der sto det at «French tror ikke lenger på overføring til Norge», og at French «mister håpet». Seinere lot P4 en psykolog uttale seg om hvor lenge han «trodde Kongo-fangene ville overleve».

- Jeg forsøkte på en diskret måte, uten å provosere noen, å forklare at soning i norsk fengsel og soningsoverføring er to forskjellige ting. Hvordan det ble til at jeg har gitt opp alt håp det vet jeg ikke. Jeg blir forbannet når P4 fabrikkerer mine uttalelser slik at psykologer spår min undergang og død i landsdekkende medier - til min kjæreste, familie og venners overraskelse og sjokk, sier Joshua French til Dagbladet.

Ligger lavt French sier det er bevisst at han og Tjostolv Moland holder en lav profil i mediene. Han høres opplagt og klar ut, og sier de to klarer seg bra til tross for de krevende soningsforholdene. De to trener nesten daglig, og leser mye bøker.

- Vi ligger lavt og holder en diskret profil i saken på grunn av den delikate diplomatiske og politiske situasjonen. Det gjør at vi ikke konfronterer og tar opp ting vi normalt ville gjort. Dette må ikke forveksles med at det er carte blanche til å utnytte vår sak og situasjon, sier French.

- Ikke forveksle stillhet med svakhet. Vi må være forsiktige med å si sannheten for å forhindre nye løsningsmuligheter. Vi er lei av å bli kriminalisert gjennom soningsoverføringsselvfølgeligheter. Vi er ikke mindre uskyldige nå enn for tre år siden.

«Norske spioner» - Vi er fortsatt dømt til døden som norske spioner, og for å ha drept på vegne av den norske staten og Hans Majestet Kongens Garde. Norge er fortsatt idømt erstatning til Kongo på 500 millioner. Vi må fortsatt betale ti millioner til advokater og familien, påpeker Joshua French.

- Jeg vil minne om at i Norge er det et uavhengig rettsvesen. Man må faktisk være skyldig i noe for å måtte sitte i fengsel. Hvor mange i historien er blitt soningsoverført fra Sentral-Afrika til Europa? Kan man dømmes to ganger for samme forbrytelse - som vi ikke har gjort - i to forskjellige land? Svaret på spørsmålene er henholdsvis «ingen» og «nei», sier French.

Benådning - Om en måned har vi sonet femten norske fengselsår her nede. Det vanlige ved soningsoverføring fra u-land til Europa er å doble eller triple tida på grunn av hard soning. Da sier det seg selv.

Derek André Bjølgerud, nyhetsredaktør i P4, sier at det er uheldig om French og Molands familie og venner har misforstått saken de laget.

- Ut ifra de uttalelsene han har kommet med, som vi har opptak av, mener vi at vi har grunn til å gå så langt som vi gikk, sier Bjølgerud.

Han understreket at de i saken også tok med sitat på at det «ikke er noe annet alternativ enn å holde motet oppe», som poengterer at de to som sitter fengslet ikke har mistet alt håp.

Da utenriksminister Espen Barth Eide møtte sin kongolesiske kollega i New York i september, sa han:

- Jeg appellerte til Kongo og ber dem se i nåde til de to dømte.

- Ikke glem oss French ønsker å komme med en oppfordring, fra fengselet i Kinshasa til det norske folk:

- Til de som synes saken er urettferdig eller pinlig, eller bare ønsker å hjelpe oss, har vi følgende oppfordring: Skriv brev eller mail med hva du mener til statsministerens kontor, send gjerne ti, sier French.

- Til de som er mer skeptiske vil vi si: Ikke glem oss her nede. Gi oss en sjanse så skal vi dele hele vår historie. Da kan dere dømme oss.