- Jeg gir meg aldri

Bodil Kirkemo brøt fullstendig sammen da døtrene Veronica og Kristin fikk dommen, men er ikke slagen: - Nå er vårt eneste håp å finne ut hvem som skjøt der inne i kårboligen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg gir meg aldri, sier Bodil Kirkemo. Sammen med forsvarerne Frode Sulland, Heidi Ysen, Harald Olsen og venneforeningen skal jeg bruke påsken på å legge en slagplan, sier hun.

Dagbladet besøkte henne i går kveld. Rundt seg hadde hun de to øvrige barna, Ole Robert og Synnøve, samt nevøen Bjarne Holen, som leder venneforeningen til Per og Veronica Orderud. Nå forbereder de nye slag i en krig de fortsatt ikke regner for tapt.

Selv ikke etter to knusende domfellelser.

TV-bildene fra Åråsen viste en rystet mor - som brøt fullstendig sammen og måtte tas hånd om av sine nærmeste. Hun kom hjem seint torsdag kveld, og satt oppe hele natt til fredag.

Sov ikke

- Ingen av oss fikk sove. Vi satt oppe og diskuterte mulige utveier for Per og Veronica. De er kjent skyldige to ganger, ja vel, men jeg kan likevel ikke sitte og se to uskyldige mennesker gå til grunne.

- Brøt du sammen i retten fordi du hadde ventet at Per og Veronica skulle bli frikjent?

- Nei. Jeg var ikke overrasket i det hele tatt. Den juryen som satt der, var ikke uhildet. Medlemmene var gjennom media blitt overftret med påstander om Per og Veronicas skyld i tre år.

- Hvorfor brøt du sammen da?

- Fordi jeg visste at Per og Veronica ikke ville klare dette. Jeg er livredd for at de skal komme ut av fengslene i to kister.

Forbannet

Bodil Kirkemo tror presset som ekteparet har vært gjennom, i tillegg til torsdagens kjennelse, kan få dramatiske konsekvenser.

- Jeg merker jo bare hvordan jeg får høre det, bak ryggen min. Hvordan folk prater. Tenk hvordan de to må ha det. Jeg ble så forbannet i retten. Her sitter det voksne damer med termos og matpakke og klapper uhemmet over juryens avgjørelse. Hallo! Det er mennesker vi har å gjøre med, ikke dokker. Det er skremmende hvordan saken er blitt som en underholdningsserie på TV.

Mens vi sitter i stua og prater, et drøyt døgn etter at juryen kom ut på Åråsen med sin kjennelse, leverer Bodil Kirkemo flere prov på at hun har gjenerobret humøret.

- Vi er nødt til å le. Det er veien ut av galskapen, det.

Bitter

Sammen med nevøen Bjarne Holen og de andre har hun bestemt seg for å bruke påsken på å slå tilbake.

- Vi må ta av våre egne penger, og har så langt brukt en halv million kroner. Påtalemyndigheten har brukt 40 millioner offentlige kroner, uten å lete etter andre motiver enn gårdstvisten. Gjennom dette, og gjennom avhørene av Lars og Kristin, har de naglet Per og Veronica til trippeldrapet fra dag én.

Bodil Kirkemo legger ikke skjul på at hun føler bitterhet overfor Harald Orderud, som er Pers fetter og talsmann for de fra Orderud-slekta som mener rettferdigheten nå har skjedd fyllest.

- Allerede to dager etter drapene pekte han ut Veronica som den skyldige. Siden har politiet bare lett på gården. Vi er fortsatt overbevist om at helt andre miljøer har utført drapene, forbrytermiljøer som har tilknytning til Lars og Kristin. Men i motsetning til Harald Orderud har vi holdt en lav profil de siste par årene. Det angrer vi på i dag. Harald Orderud - som aldri har hilst på Veronica - har fått stemple henne som et kaldt og kynisk menneske, mener Bodil.

- Hva mener dere er motivet bak drapene?

- Anne Orderud Paust er nøkkelen. Det var henne 180-mannen ville ramme. Det var henne attentatene var rettet mot. Den gang hun ba om politibeskyttelse - hvem var det da hun fryktet? Hvorfor får vi aldri svar på dette fra politiet? Fordi det ikke var Per og Veronica hun fryktet, men helt andre? Hvorfor forsvant hennes sjuende sans fra kårboligen etter drapene? spør Bodil.

Slagplan

- Det er avslørt 50 justismord i Norge bare de ti siste åra. Hvor mange uskyldige tror du ikke det sitter i norske fengsler? Vi har mer enn god nok motivasjon til å klare dette. Husk: Venneforeningen har en stadig voksende skare av sympatisører. Per Liland hadde bare to, sier Bodil Kirkemo.

Det er tydelig at hun har avskrevet den andre datterens uskyld. Men Bodil vil understreke at hun fortsatt er glad i datteren sin:

- Kristin har mange gode egenskaper, hun kunne vært en flink håndarbeider og har fantasi og skriveegenskaper nok til å bli forfatter. Det har ikke noe med å være glad i eller ikke. Men hun har svarte løgner på samvittigheten. Det kan jeg aldri akseptere, sier Bodil Kirkemo.

LEGGER SLAGPLAN: Sammen med datteren Synnøve og sønnen Ole Robert Kirkemo (bakgrunnen) skal Bodil Kirkemo bruke påsken til å legge en slagplan for å bevise at datteren Veronica Orderud og Per Orderud er dømt uskyldig.