VURDERTE Å TREKKE SEG: Behring Breivik vurderte ifølge sin forsvarer Geir Lippestad å gi seg da han tok båten over til Utøya. Men så gikk han inn i en tankegang om at det var nødvendig for å endre Europa og Norge. Derfor gjennomførte han likevel. Her leter politiet, brannvesenet og sivilforsvaret etter savnede på Utøya etter at Behring Breivik ble pågrepet. Foto: ERLING HÆGELAND.
VURDERTE Å TREKKE SEG: Behring Breivik vurderte ifølge sin forsvarer Geir Lippestad å gi seg da han tok båten over til Utøya. Men så gikk han inn i en tankegang om at det var nødvendig for å endre Europa og Norge. Derfor gjennomførte han likevel. Her leter politiet, brannvesenet og sivilforsvaret etter savnede på Utøya etter at Behring Breivik ble pågrepet. Foto: ERLING HÆGELAND.Vis mer

«Jeg gir meg, jeg gjør ikke dette»

Behring Breivik vurderte å trekke seg på vei over til Utøya.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Terroristen Anders Behring Breivik (32) stilte ingen krav for å bli med til Utøya for å forklare seg om hvordan han skjøt og drepte 69 personer.

- Han ble orientert om det på forhånd, og det var greit. Rent menneskelig ga han uttrykk for at det var greit med et avbrekk, siden han sitter isolert. Han satte pris på å komme ut i solen og i friluft, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby.

Vurderte å gi seg - Han har forklart at han tenkte da han tok båten over: «Jeg gir meg, jeg gjør ikke dette». Men så gikk han inn i tankegangen om at det var nødvendig for å endre Europa og Norge, som han sier. Så da gjennomførte han dette likevel, sier 32-åringens forsvarer Geir Lippestad til Dagbladet.

- Han hadde mange tanker i hodet på om han skulle gjøre det eller ikke på vei over, fortsetter han.

Behring Breivik har i avhør forklart at det var vanskelig men nødvendig å gjennomføre massakrene 22. juli.

Kunne holdt på lenger Lippestad sier at hans klient ikke ga noe spesielt uttrykk for hvordan han oppfattet turen til øya hvor han utførte massakren.

- Jeg sa til ham flere ganger at vi måtte avslutte hvis han ble sliten, men da sa han at de gjerne kunne holdt på til klokka tolv på kvelden. Han ga ikke uttrykk for at han synes det var spesielt vanskelig å gjennomføre avhøret der, sier Lippestad til Dagbladet.

Lippestad har tidligere sagt at klienten har funnet det overraskende vanskelig å sitte isolert.

- Han sier han har det vanskelig på cella og at det er tungt å sitte på isolat, har Lippestad sagt til Dagbladet.

Korrigerte seg selv 32-åringen gikk lørdag rundt på Utøya mens han forklarte seg.

- Noen steder gikk han feil. Da korrigerte han seg, sier politiadvokat Hjort Kraby.

Behring Breivik hadde sittet omtrent 50 timer til sammen i avhør før lørdagens avhør på Utøya.

- Det han forklarer bryter i liten grad med det han har sagt tidligere, men det er detaljer som har kommet frem, som var veldig viktige for oss. Det er for eksempel plasseringen av et offer, sier politiadvokaten.

Beskriver i detalj Behring Breivik har i politiavhør sagt at de første skuddene under massakren var vanskelige.

- Husker han hvert enkelt drap?

- Det vil jeg ikke si at han gjorde, men det er svært mange han har beskrevet seg detaljert om. Vi ønsket i størst mulig grad at han skulle forklare seg mest mulig fritt, og det fikk vi til, sier Hjort Kraby.

- Det var et åtte timer langt avhør hvor det kom fram mange opplysninger, og de vil bli sentrale i avhørene som kommer. Hans hukommelse er også nå blitt trigget og han er blitt bearbeidet, så da forventer vi nye opplysninger. Han har vært detaljert, rolig og samarbeidsvillig hele veien og det var han i går også, sier Hjort Kraby.

GREIT MED AVBREKK: Politiadvokat Pål Fredrik Hjort Kraby, forteller at Behring Breivik fordi han sitter isolert ga uttrykk for at det var greit med et avbrekk med avhør på Utøya. Foto: ANITA ARNTZEN
GREIT MED AVBREKK: Politiadvokat Pål Fredrik Hjort Kraby, forteller at Behring Breivik fordi han sitter isolert ga uttrykk for at det var greit med et avbrekk med avhør på Utøya. Foto: ANITA ARNTZEN Vis mer