MØTTE MOSTAFAEI: Han forteller at saken har blitt personlig for han etter at han møtte hennes advokater i Paris. Mohammad Mostafei rømte til Norge etter at iranske myndigheter utstedte arrestordre på ham. Utenriksminister Jonas Gahr Støre sa den gang at han var glad for at Mostafei var i sikkerhet. Foto: REUTERS/Philippe Wojazer/Scanpix
MØTTE MOSTAFAEI: Han forteller at saken har blitt personlig for han etter at han møtte hennes advokater i Paris. Mohammad Mostafei rømte til Norge etter at iranske myndigheter utstedte arrestordre på ham. Utenriksminister Jonas Gahr Støre sa den gang at han var glad for at Mostafei var i sikkerhet. Foto: REUTERS/Philippe Wojazer/ScanpixVis mer

- Jeg gjør alt for å redde Ashtiani

Frankrikes utenriksminister sier han tar saken om den iranske kvinnen som risikerer å bli henrettet personlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): - Hvis jeg må til Teheran for å redde henne, drar jeg til Teheran, sier Frankrikes utenriksminister Bernard Kouchner til BBC.

Sakineh Mohammedi Ashtiani var i juni dømt til døden ved stening. Internasjonalt press har ført til at dommen er opphevet, men tobarnsmora risikerer fremdeles å bli hengt.

Tar saken personlig - Jeg er villig til å gjøre alt for å redde henne, sier Kouchner.

Han forteller at saken har blitt personlig for han etter at han møtte hennes advokater i Paris. Mohammad Mostafei rømte til Norge etter at iranske myndigheter utstedte arrestordre på ham. Utenriksminister Jonas Gahr Støre sa den gang at han var glad for at Mostafei var i sikkerhet.

Søndag indikerte vatikanet at de var forberedt på å kontakte Iran for å be dem spare livet hennes.

Flere land engasjert I et intervju med det italienske nyhetsbyrået Adnkronos har Ashtianis sønn, Sajad Ghaderzadeh, bedt pave Benedict XVI og den italienske regjeringen om hjelp til å redde moras liv.

Italia har sterke økonomiske bånd til Iran, og landets utenriksminister Franco Frattini har bedt Teheran vurdere en benådelse i saken.

Norske myndigheter har også engasjert seg i saken. I juli hasteinnkalte statssekretær Espen Barth Eide ambassadør Seyed Hossein Rezvani til Utenriksdepartementet for å fordømme saken.

- Vi fordømmer enhver bruk av steining, og ber Iran revurdere dommen. Dessuten er Ashtiani allerede straffet med 99 piskeslag, og det strider mot internasjonale prinsipper om at man ikke skal dømme samme person på nytt for det samme, sa Barth Eide til Dagbladet.

Hossein Rezvani sa i et intervju med Dagbladet at den norske statssekretæren hadde misforstått saken og benektet at Ashtiani skulle steines. Han mente Norges fordømming var forhastet og uakseptabel.