Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg gjør slutt på krigen i 2009

Obama langet ut mot så vel Bush som Hillary og McCain før han vant i Wyoming.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Når jeg blir president, skal jeg evaluere alle dekreter utstedt av Bush-administrasjonen. Vi skal omgjøre alle som var ukonstitusjonelle, sa Barack Obama til jublende tilhengere på et valgkampmøte i Casper i Wyoming i går.

Etter at tirsdagen tilhørte Hillary Clinton, vant Obama den grisgrendte fjellstaten i gårsdagens lukkede primærvalg (caucuses) med 61 mot 39 prosent - hvilket gir ham sju av de tolv delegatene USAs minst folkerike stat har til rådighet ved nominasjonsvalget i august.

I det tette løpet mellom ham og Hillary teller likevel hver eneste delegat - i tillegg til at seieren er symbolsk viktig og gir ham tilbake noe av momentet han mistet på tirsdag.

Fordømte avlytting

Obama blir stadig kritisert for å spille utelukkende på karisma og lite på sak. Men i den uvanlig poengterte talen i Casper fordømte han Bush-administrasjonens bruk av avlytting og vilje til å holde fanger uten tiltale, ifølge Denverpost.com.

- Det er ikke noe republikansk ved det, alle burde bli rasende over slikt, sa den 46-årige senatoren, og passet samtidig på å gi en spark både til Hillary og John McCain, som nå er utropt til republikanernes presidentkanditat, for å ha vært med på å stemme fram krigen i Kongressen:

- Irak er en uklok krig. Den ble startet av Bush, med hjelp fra sentator Clinton og senator McCain. Jeg skal gjøre slutt på den i 2009, sa Obama, til ytterligere jubel.

De såkalte caucusene, der bare utvalgte demokrater får stemme, har til nå stort sett gitt Obama seieren. De lukkede partivalgene tiltrekker seg i utgangspunktet de mest engasjerte partimedlemmene.

image: - Jeg gjør slutt på krigen i 2009

Wyoming føyer seg inn i rekka av vestlige fjellstater Obama har vunnet: Idaho, Utah, Colorado - og Nevada, der Hillary riktignok fikk flest stemmer, men ikke flest delegater.

Det tette løpet har sørget for at de to kandidatene har lagt inn valgkampressurser i stater de ellers ikke ville ofret en tanke - for eksempel Wyoming. Både Obama og Hillary holdt i går møte i lille Casper, som har under 50 000 innbyggere.

- Alvorlig talt, jeg trodde aldri jeg skulle få oppleve at de to hovedkandidatene til nominasjonsmøtet avholdt valgkampmøter i Wyoming, sier demokrattalsmann Bill Luckett begeistret til CNN.

Venter på Pennsylvania

Obama beholder trolig momentet også etter onsdagens primærvalg i Mississippi, som har en stor svart befolkning.

Men heller ikke Mississippi er reelt avgjørende i kappløpet; det er først og fremst primærvalgene i folkerike Pennsylvania 22. april de fleste venter på.

Pennsylvania sender 74 delegater til nominasjonsvalget, men 27 av disse er superdelegater - dvs. delegater som selv kan velge hvilken kandidat de stemmer på, uavhengig av de allmenne primærvalgene og caucusene.

Med henholdsvis 1467 og 1577 til Hillary og Obama vil ventelig kampen og ordkrigen hardne ytterligere til i tida framover; det trengs 2024 delegater for å vinne ved nominasjonsvalget, og det er ca. 600 delegater igjen som ikke er blitt fordelt.

EKSTATISK: Obama ga det han hadde på valgkampmøtet i Casper i går. Det betalte seg tilsynelatende, i form av et flertall av delegatene fra westernstaten. Foto: EMMANUEL DUNAND/AFP/SCANPIX
EKSTATISK: Obama ga det han hadde på valgkampmøtet i Casper i går. Det betalte seg tilsynelatende, i form av et flertall av delegatene fra westernstaten. Foto: EMMANUEL DUNAND/AFP/SCANPIX Vis mer
STORINNRYKK: Den lille byen Casper hadde besøk av både Obama og Hillary Clinton i går. I en «vanlig» valgkamp ville neppe demokratenes kandidater ha ofret grisgrendte Wyoming en tanke, men i årets løp er det såpass jevnt at hver eneste delegat teller - også Wyomings tolv, hvorav Hillary tok fem.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media