- Jeg gjorde det forferdelige

Brast flere ganger i gråt i retten. Om en måned blir Jan Ivar Ringstad (38) far.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BORGARTING LAGMANNSRETT (Dagbladet.no): Drapstiltalte Jan Ivar Ringstad hadde en følelsesladd første dag i sikkerhetssalen i Borgarting lagmannsrett i Oslo i dag.

Med bevæpna politi på alle kanter brast den 38 år gamle lastebilsjåføren flere ganger i gråt under sin forklaring om den vedvarende trusselsituasjonen mot ham og de skjebnesvangre skuddene som drepte Lennart Faugli 13. mars i fjor.

Jan Ivar Ringstad har sittet i varetekt eller i fengsel helt siden pågripelsen etter drapet. Han er nå i ferd med å gjennomføre videregående skole.

I juli venter han og samboeren sitt første barn sammen, trolig en sønn.

Det bekrefter hans forsvarer advokat Thomas Randby overfor Dagbladet.no.

- Dette kan sies å være starten på et nytt liv, men det er vanskelig å planlegge slike ting før endelig dom. Nå håper han på en så mild dom som mulig for å kunne være pappa på best mulig vis, sier Randby.

Ble minnet på trusselen hver dag

Den 21. september 2005 ble det avfyrt 23 skudd med en UZI maskinpistol mot leiligheten der Ringstad, samboeren og sønnen hennes lå og sov i Askim. Politiets sikkerhetstjeneste har tatt ut siktelse mot den antatte hovedmannen (29) i den såkalte terrorsaken og hans kamerat (29). Siktelsen er nå til vurdering hos statsadvokaten.

SIKRER SPOR: Politiet sikrer tekniske bevis etter at Jan Ivar Ringstad har skutt 14 skudd med en Luger pistol mot Lennart Faugli. 11 av skuddene traff Bandidos-medlemmet i henholdsvis hodet, brystet og buken. Han døde senere av skadene. Foto: Henning Lillegård
SIKRER SPOR: Politiet sikrer tekniske bevis etter at Jan Ivar Ringstad har skutt 14 skudd med en Luger pistol mot Lennart Faugli. 11 av skuddene traff Bandidos-medlemmet i henholdsvis hodet, brystet og buken. Han døde senere av skadene. Foto: Henning Lillegård Vis mer

Les også: «Terrorsiktede blir tema i Bandidos-drap»

I månedene etter skuddene ble Ringstad plassert under vitnebeskyttelse av politiet på hemmelig sted og under hemmelig identitet.

- Jeg var alene i flere måneder. Hver dag ringte politiet og lurte på om jeg levde. Jeg hadde selvmordstanker. Til slutt fikk jeg valget mellom å skifte identitet og avbryte forholdet til familien min eller dra tilbake til hjemstedet mitt Askim, fortalte Ringstad i retten i dag.

Les også: «Er du blyfri ennå?»

Han fortalte at politikontakten hans ønsket et møte med han om hans framtid. Han beskrev møtet som et avhør der han fikk ultimatumet.

- Politiet kom og avhørte meg. Jeg klarte ikke mer. Jeg ville bare hjem, sa Ringstad før han brast i gråt.

Etter det Dagbladet.no kjenner til skal begrunnelsen for at vitnebeskyttelsen ble brutt ha vært at politiet mente at Ringstad ikke samarbeidet nok under vitnebeskyttelsen.

Ringstad sa imidlertid at han ønsket å samarbeide i retten i dag.

- Jeg ville finne løsninger og jeg ville mekle. Men jeg fikk aldri noe informasjon fra politiet om hvor saken lå, sa han.

Vitnebeksyttelsen ble avbrutt i slutten av novemeber 2005. Litt over tre måneder senere ble han drapsmann.

- Han gikk og gliste

I retten i dag beskrev han i detalj om tankene før og under skuddene mot Bandidos-medlem Lennart Faugli. På vei ut av Heggen- og Frøland tingrett, ble Lennart Faugli skutt og drept med 14 skudd mens han ble ledet av to kvinnelige politibetjenter.

Ringstad erkjenner forsettlig drap, men ikke overlagt som han ble dømt for i tingretten.

- Rett forut for hendelsen hadde jeg tanker i hodet om å skyte meg selv, om å skyte ham, om å skyte oss begge. Jeg ville se ham. Han hadde vært som et spøkelse for meg hele denne tiden, fortalte en gråtkvalt Jan Ivar Ringstad i retten før han fortsatte:

- Jeg ser Lennart Faugli gå mot meg og gliser på vei ut av en alvorlig rettssak der han sto tiltalt. Dette er den samme mannen som har ødelagt mitt liv. Da tok jeg pistolen, gikk ut av bilen og bare skjøt. Jeg gjorde det forferdelige, fortalte han før han brast i gråt.

Forsvarer Randby tror Ringstad har fått litt avstand fra hendelsene han nå står tiltalt for og at han derfor viste så sterke følelser i retten i dag.

- Han har tross alt pumpet løs mot et annet menneske. Dette har gått opp for ham nå, sier han.

Aktor i saken, statsadvokat Petter Mandt, observerte også en følelsesladd drapstiltalt i dag.

- Jeg synes dagen gikk som forventa, sier Mandt.

DRAPSVÅPENET: Med en Luger-pistol skjøt og drepte Jan Ivar Ringstad (38) Bandidos-medlem Lennart Faugli med 14 skudd i fjor.
TILTALT: Jan Ivar Ringstad (38) står tiltalt for overlagt drap i Borgarting lagmannsrett denne uken.
DREPT: Lennart Faugli ble skutt og drept 13. mars i fjor. I retten i dag ble det bemerket at bare en part vil kunne forklare seg om saken.